Günümüzde sağlık için spor yapmanın önemi tartışılmaz bir gerçek. Özellikle düzenli yapılan egzersizlerin öncelikle ruh ve beden sağlığı üzerindeki yararlı etkileri, birbiri ardından açıklanan bilimsel araştırmalar ile belgelenmektedir. Dolayısı ile her yaş için spor, tüm doktorların rutin tavsiyeleri arasındadır. Amerika kıtasında ‘Physical Fitness’, Almanya'da ‘Trim Dich’, Fransa’da ‘Sports pour tout’ ve genel olarak da “Sports for all” gibi terminolojilerle anılan kitle sporları, tüm ülkelerde hızla yayılmaktadır. Kitle sporu, sadece daha sağlıklı olmayı değil toplumsal üretimi arttırmak ve performans sporcu sayısını yükseltmek gibi yararlar da sağlamaktadır.

Konunun, toplumsal üretim bağlamında ekonomiye gelmesi hiç de şaşırtıcı değildir. Birçok kent, yöneticilerinin gerçekleştirdiği stratejiler ile doğrudan ve dolaylı yatırımları artırmak, daha fazla turisti şehirlerine çekmek ve o şehirde ikamet edenlerin şehre olan aidiyet bağlarını kuvvetlendirmek için planlayıp uyguladıkları marka iletişim yöntemleri ile şehir markalaşması amaçlarını gerçekleştirmek peşindeler. Bu kapsamda, sporun hem kentin bir bütün olarak sakinlerinin sağlığı hem de şehirlerinin küresel bir marka şehir olmasına katkısı açısından kent maratonlarına kısa bir bakış atmak istiyorum: Uluslararası Maraton Ajandası’nda her yılın ocak ayında Dubai Maratonu, Mart’ta Paris Yarı Maratonu, Nisan ayında Rotterdam Maratonu, Viyana Maratonu, Hamburg Maratonu ve Londra Maratonu, Eylül’de de Berlin Maratonu yer almaktadır. Eğer İzmir Maratonu projelendirilirse, her yılın 9 Eylül ya da 19 Mayıs haftasında uluslararası bir katılım ile yapılabilir düşüncesindeyim. Bilindiği gibi maraton, atletizmde uzun mesafeli (42,195 m), sert tabanlı yollarda yapılan mukavemet koşusudur. Adı eski Yunanistan’daki Maraton Savaşı’ndan gelir. İlk kez 1896'da düzenlenen Atina Olimpiyat Oyunları’nda koşuldu, 1924 yılında 42.195 metre olması benimsendi. Uluslararası amatör atletizm federasyonu 1992 yılından itibaren 21.100 metrede yarı maraton dünya şampiyonası düzenlemeye başladı. Maraton parkurları aynı niteliği taşımadığından dünya rekoru kaydı tutulmamaktadır. Belki, lokalizasyon bazında, Efes Antik Kenti’nden İzmir Agora ve Kemeraltı’na oradan da Bergama’ya uzanan tematik antik bir maraton haftası tanımlanabilir.

Kent Maratonları dışında, ABD’de Kaliforniya’da yapılan Napa Vadisi maratonu vardır ki, bu örnek Urla için önemli olabilir, çünkü üzüm bağları arasından muhteşem bir vadide koşulmaktadır. Ayrıca Boston Maratonu ile Big Ben, Londra Kulesi, Buckingham Sarayını kapsayan ve Thames Nehri boyunca devam ederek İngiltere’nin en bilinen bölümlerini içeren Londra Virgin Money Maratonu’ndan da bahsedilebilir. Belki de, güzel körfezimiz düşünülerek, yüzme, bisiklet ve koşuyu kapsayan İzmir Triatlonu gerçekleştirilebilir. Kısa triatlon’da yüzme için 750 metrelik, bisiklet için 20 ve koşu için de 5 kilometrelik bir parkur oluşturuluyor. Olimpik triatlon’da ise, sırası ile mesafeler 1500 metre,40 kilometre ve 10 kilometre atletizmin branşları olan Dekathlon, Pentathlon ve Hepathlon sporlarında puanlama, Triatlon’da ise süreye karşı yarışma esastır.

Bu fikrin potansiyeli açısından, geçen Pazar yapılan ve Bizim 2016 yılında dikkat çektiğimiz’ ’Wing For Life World Run’’ etkinliğinin 9000 katılım ile gerçekleştiğini belirtmekte yarar var. Omurilik zedelenmelerinin tedavisi için fon sağlamaya çabalayan bu global koşunun 2014 yılındaki başlangıcından bu yana Türkiye'de ev sahipliği Alanya yapıyordu, bu kez ev sahibi olarak yerini İzmir’e bıraktı.

Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı, ilgili ilçe Belediye Başkanlıkları, Atletizm Federasyonu, Kamu Kurumları, NGO Örgütleri, Üniversite Spor Fakülteleri ve Basın Kuruluşlarının işbirliği ile Dünya ve Ulusal maraton, yarı maraton ve triatlon takvimi göz önüne alınarak İzmir için uluslararası maraton, yarı maraton veya triatlon atletizm spor organizasyonunun yapılması, İzmir’imizin marka şehir olmasında ciddi bir ivme yaratacaktır.Ayrıca geçmişteki ÜNİVERSİAD ve Akdeniz Oyunları tecrübesi ile birçok uluslararası Spor Organizasyonları için şimdiden başvurmak ,bu çabalar için de anlamlı olacaktır.