TÜİK işsizlik verilerini açıkladı ve tabii tartışma başladı. Türkiye’de son bir ayda ve son bir yılda istihdam edilenlerin sayısı azalmış. Bu durumda normal olarak işsizlerin sayısı artacağı yerde o da azalmış. Bu tuhaf bir durum.

Vatandaşların bu durumu son 4 hafta içinde hiçbir işte ücretli ya da ücretsiz çalışmadığı halde iş başvurusu yapmayanlarla mevsimlik çalışma, ev kadını olma, öğrencilik, gelir sahibi olma, emeklilik ve çalışamaz halde olma gibi nedenlerle iş aramayıp ancak işbaşı yapmaya hazır olduğunu belirtenleri ifade ediyor.

4.5 milyonu aşkın sayıdaki bu kişileri de işsiz sayısına ve işgücüne eklersek (ki işin doğrusu budur) işsizlerin sayısı 8.4 milyona ve geniş işsizlik oranı da yüzde 24.6’ya yükseliyor. İşte Türkiye’nin gerçeğe en yakın işsizlik oranı budur. Oysa TÜİK işsizlik oranını yüzde 12.8 olarak açıkladı. Asıl soru şu: Kabul edilen varsayımlar gerçek yaşamı yansıtıyor mu? Yoksa hayal ürünü mü?

Ekonomist Mahfi Eğilmezv göre, işsizlik ILO standardına göre hesaplanıyor ama sorun orada zaten o standartlar her ülkeye uymuyor. Gelişmiş ülkelerde işsizler sürekli başvuru yaptığı halde bizde bir süre sonra umudunu kesenler iş başvurusunda bulunmuyor ve işsiz sayılmaktan çıkıyor. Ve işsizlik maaşı almaya devam ediyorlar.

***

DİSK-AR işsiz sayısını hesapladı: TÜİK ile İŞKUR arasındaki tutarsızlığa dikkat çekti.

DİSK-AR, TÜİK’in atıl işgücü oranından hareketle, geniş tanımlı işsiz sayısını Haziran 2022’de 7 milyon 607 bin olarak hesapladı. “Geniş tanımlı işsizlik, dar tanımlı işsizliğin 2 katı” ifadelerinin yer aldığı raporda, işsiz sayısı konusunda TÜİK ile İŞKUR’un açıkladığı veriler arasındaki tutarsızlığa da dikkat çekildi. Raporda, “İki kurumun işsiz sayıları arasındaki farklar birbirinden zıt bir eğilim izlemektedir” denilerek, bu uyumsuzluğun sorunlu olduğu vurgulandı. İŞKUR son bir yılda işsiz sayısının arttığını belirtirken, TÜİK bu sayının azaldığını iddia ediyor.

CHP'li Faik Öztrak, “Erdoğan bayram öncesi ‘kimseyi işsiz, aç açıkta bırakmadık’ diyerek milletin aklıyla alay ediyordu. Bugün TÜİK’in açıkladığı bol makyajlı işsizlik rakamları bile, Erdoğan’ın hilafı hakikat beyanlarının belini doğrultamadı.”

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar...