İklim değişikliği bildiğiniz gibi dünyamızı tehdit eden en ciddi sorunların başında geliyor. Sanayi devriminden bugüne insan kaynaklı vahşi tüketimin gezegene verdiği zararlar sonucu dünyamızın iklimi değişiyor, doğa ve tüm canlı yaşamı bu durumdan olumsuz etkileniyor.

İklim değişikliğini frenleyecek adımları hem bireysel hem de toplumsal anlamda hayata geçiremezsek çok uzak olmayan bir gelecekte kuraklık, susuzluk, gıda yetersizliği, ekosistem çöküşü gibi felaketler bizi bekliyor.

Bu tehditle mücadelede çocukların da bilinçlenmesi en az biz yetişkinler kadar önemli. Çünkü geleceğin yolunu onlar çizecek.

İklim değişikliğinin dünya üzerindeki etkileri konusunda farkındalık yaratmak ve çocukların bu konuda şimdiden bilinçlenip geleceğin doğasever bireylerine dönüşmesi için çizgi film kanalı Cartoon Network, Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın (WWF) da desteğiyle harika bir proje başlatmış.

Türkiye’nin de arasında bulunduğu 18 ülkede start verilen “İklim Koruyucuları” projesi ile çocuklar hem eğleniyor hem öğreniyor hem de çevre dostu adımlar atıyor.

Çocuklara renkli ve keyifli bir şekilde iklim değişikliğini anlatan Cartoon Network, internet sitesi üzerinden çocukların iklim değişikliği ile mücadelenin parçası olabileceği basit görevler veriyor. Gelecek nesilleri bugünden iklim koruyucusu olmaya davet eden kanal, cartoonnetwork.com.tr adresinde konuyla ilgili oyunlar, videolar ve eğlenceli içerikler sunuyor.

Şu ana kadar 26 binin üzerinde çocuğun ücretsiz olarak kayıt yaptırdığı ve halihazırda yaklaşık 200 bin görevin yapıldığı proje, 6-12 yaş arasındaki çocukları kapsıyor.

“İklim Koruyucusu ol ve bir dünya fark yarat” sloganıyla küçük çevrecileri selamlayan internet sitesine giren çocuklar; dünyanın farklı yerlerindeki yaşıtlarının ilham veren sürdürülebilirlik hikayelerini izleyebiliyor, bilgilerini paylaşıyor ve hem basit hem de etkili görevleri yerine getiriyor.

İnternet sitesinde “Görevler Haritası” diye de bir bölüm var. Buradan 18 ülke çocuklarının hangi görevleri tamamladığını da takip etmek mümkün. Çocuklar görevleri tamamladıkça puan kazanıyor ve aldıkları puanlarla sitedeki sanal bahçelerini büyütüyor.

***

İklim Koruyucuları sayfasında görevler kategorilere ayrılmış. Seyahat, geri dönüşüm, enerji, hayvanlar, su, gıda gibi kategorilerden tercih ettikleri görevleri seçen çocuklar gezegeni koruyacak küçük ama etkili tüyoları oyun oynarken öğreniyor.

Örneğin hayvanlar kategorisini seçen çocuklar, nesilleri tükenme tehlikesi altındaki hayvanları araştırıyor, nesillerinin tükenmesinin nedenlerini öğreniyor ve bu konuda farkındalık yaratacak posterler tasarlıyor.

Bence çok önemli bir projeye imza atılmış. Çocukların çevre bilinciyle büyümeleri aydınlık bir geleceğe giden yolun en kritik adımlarından biri. Onlar ne kadar duyarlı yetişkinler olurlarsa, dünya da bu işten o derece kazançlı çıkacak.

***

Seferihisar’da can dostların su sorunu çözüm bekliyor

Sıcak yaz günleri hepten kendini hissettirmeye başladı. Bu aylarda tıpkı bizim gibi patili dostlarımızın da su ihtiyacı arttı. Sokaktaki sahipsiz hayvanların temiz suya ulaşabilmeleri ise her zaman kolay olmuyor. Bu nedenle de belediyeler ilçelerinde belli noktalara otomatik suluklar yerleştirerek sokak hayvanlarının bu ihtiyacını karşılaşamaya çalışıyor. Tabii bazı ilçelerde suluk sayısı çok yetersiz kalıyor.

İzmir Seferihisar’da da maalesef mevcut otomatik suluk sayısı, sokak hayvanı nüfusunun ihtiyacını karşılayamıyor.

Otomatik suluk sayısı artırılmalı

Konuyla ilgili belediyeye başvurduklarını ancak henüz sonuç alamadıklarını aktaran Seferihisar Hayvan ve Doğa Dostları Derneği (SEHAYDER) Başkanı Fevziye Özkan, “17 günlük kapanma döneminde biz SEHAYDER gönüllüleri olarak her gün köyleri ve mahallelerdeki canları beslemeye gittik ve orada su sıkıntısının çok ciddi seviyede olduğunu gördük. Kapanma sonrası İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Seferihisar Yerel Hizmetler Birimi’ne bir öneri ve taleple başvurduk. Her köyde bir köy çeşmesi var ve bu çeşmelere giden İZSU boruları var. Oralara otomatik suluklar takalım ki sokaktaki can dostlarımız susuz kalmasınlar, dedik. Bizim bu talebimiz olumlu karşılandı. İlk etapta 30 adet otomatik suluk yerleştirilmesini istedik. Fakat bu görüşmelerin ardından henüz suluklarla ilgili bir çalışma yapılmadı” dedi.

Sığacık’taki park ve boş alanlarda yaşayan çok sayıda sokak hayvanı olduğunu ve buralardaki hayvanların su ihtiyaçlarını gönüllüler olarak taşıma su ile gidermeye çalıştıklarını da kaydeden Özkan, “Ama taşıma su ile bu işi devam ettirmek ve tüm ilçelerdeki noktalara yetişebilmek mümkün değil. Biz hem Büyükşehir Belediyemizden hem de Seferihisar Belediyemizden acil olarak sokaktaki can dostlarımız için otomatik sulukların sayısının artırılmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

***

Menemen’de güzel şeyler oluyor

İzmir’de sokak hayvanı popülasyonunun en yoğun olduğu ilçelerin başında gelen ve bu nedenle hayvan hakları savunucularının özellikle kısırlaştırmaların artması konusunda taleplerde bulunduğu Menemen’de umutlandıran adımlar atılıyor.

Menemen Belediyesi’nin sokak hayvanları için yaptığı, uzun yıllardır beklenen rehabilitasyon merkezi sonunda hizmete başlıyor. Müjdeli haberi sosyal medyadan duyuran HAYTAP (Hayvan Hakları Federasyonu) İzmir Temsilcisi Esin Önder şunları paylaştı:

Sonunda rm hizmete giriyor

“Hiçbir zaman pes etmemek gerek. Balçova’dan sonra beni en çok üzen, uzun seneler bıkmadan takip ettiğim belediyelerden biri de Menemen’di. Senelerce kurulması için yüzlerce dilekçe yazdığımız, görüşme yaptığımız Menemen Belediyesi bakım ve tedavi merkezi sonunda bitti. Henüz açılışı yapılmadı ama yakında gerçekleşecek. Çok ama çok mutluyuz. Her türlü araç, gereç alınmış. HAYTAP olarak bağışta bulunduğumuz ameliyat masaları ve gereçlerinden başka, daha birçok alet, ultrason cihazı, kuvöz, kan sayım cihazının da olduğu başka belediye veterinerliklerde bile göremediğimiz bir altyapı kurulmuş.

Şimdilik iki veteriner hekim ve iki tekniker ile göreve başlıyorlar. Bol kısırlaştırma ve başarılı tedaviler diliyoruz. Emeği geçen herkese ve Veteriner İşleri Müdürümüz Tunahan Çoban’a teşekkür ediyoruz.”

***

Aktif kalmak onların sağlıkları için önemli

Sağlıklı yaşam ile ilgili uzmanların açıklamalarına şöyle bir göz attığımızda düzenli egzersiz yapılmasını hepsinin mutlaka önerdiğini görüyoruz.

Gerçekten de hareketsiz bir yaşam sağlığımızı son derece olumsuz etkiliyor. Bu sadece bizim için değil can dostlarımız için de geçerli. Genellikle evde beslenen evcil hayvanlar bir süre sonra hantallaşabiliyor. Bu da onların aşırı kilo almasına ve buna bağlı hastalıklar geliştirmesine yol açıyor.

Peki, ne yapmalıyız? Üşenmeyip evcil hayvanlarımızla oyun oynamalı, onları koşmaya, atlamaya, zıplamaya teşvik etmeliyiz. Unutmayın, onların doğasında avlanmak ve hayatta kalmak için aktif olmak var. Üstelik, oyun oynamak sadece fiziksel sağlıkları için zihinsel gelişimleri ve sizinle kurduğu bağın güçlenmesi açısından da önemli.

***

Sosyal Medyadan İnciler: Kediler için hangi bitkiler zararlı?

Sosyal medyada bu hafta faydalı bir paylaşıma rastladım. Bilindiği gibi kediler bazı çiçek ve bitkileri çok sever, bazılarından da içgüdüsel olarak kaçınır. Kaçındıkları bitkiler genellikle onlar için zararlıdır ve bunu bir şekilde bilirler. Ama bir yandan da kedi meraklı bir hayvandır ve bazen bu merakı ona pahalıya patlayabilir. Sizin de bahçenizde balkonunuzda bitki ve çiçekler varsa ve kediniz de bu bitkilere kolayca erişebiliyorsa dikkatli olmakta fayda var. İşte kediler için zararlı olabilecek bitkiler: açelya ve aynı aileden bitkiler, kroton, nergisler (nergis türleri), krizantem ve çeşitleri, zambak çeşitleri, lale gibi soğanlı bitkiler, kadife çiçeği, kaladyum, difenbahya, kauçuk bitkileri, sarmaşıklar, ortanca, deve tabanı, zakkum (gül defnesi), Atatürk çiçeği, kokina (yılbaşı çiçeği) ve çoban püskülü.

***

Kimi Takip Etsek?

Bu hafta sizin için Juniper adlı sosyal medya fenomeni bir tilkinin hesabını seçtim. Juniper ev ortamında yaşayan bir Kuzey Amerika kızıl tilkisi. Juniper esaret altında doğdu ve bir kürk çiftliğinde üretildi. Genetik farklılıkları nedeniyle vahşi doğada hayatta kalması mümkün değildi. O nedenle kendisi gibi kurtarılmış vahşi hayvanların yaşadığı mutlu bir evde hayatını sürdürüyor. Onun hikayesine tanıklık etmek isterseniz Instagram’da @juniperfoxx adresini takip etmeniz yeterli…

***

Haftanın Karesi

Bazen tek ihtiyacımız, kucaklaşmaktır.

İyi hafta sonları…