Bundan 14 yıl önce 4 Nisan’da Hollanda’da 100’ü aşkın STK, Ulusal Sokak Hayvanları Konferansı'nda biraraya geldi. Ve Nisan tarihi Dünya Sokak Hayvanları Günü olarak ilan edildi. Bugünün seçilme nedeni aslında tarihin 4 Ekim Dünya Hayvanlar Günü’nden tam 6 ay sonrasına denk gelmesiydi. Böylece hayvanların haklarını savunmak ve yaşam şartlarını iyileştirmek için çaba gösterenler seslerini daha gür çıkartmak için bir fırsat daha bulmuş olacaktı. 

4 Ekim’den farklı olarak 4 Nisan sadece sokak hayvanlarını odağına alan bir gün. Yani bu özel gün tüm hayvanları değil kentlerimizde bizlerle birlikte yaşayan, insanlar tarafından yüzyıllar içinde evcilleştirilen ancak sahipsiz bırakılan hayvanları gündeme getiriyor.

*

4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü, sahipli evcil hayvanlardan daha az şanslı olanların da sevgiyi ve ilgiyi hak ettiğini göstermek için güzel bir fırsat sunuyor bize… Aynı zamanda sokaktaki canların yaşadıkları sorunları, karşı karşıya kaldıkları tehlikeleri, mevcut yaşam şartlarını ortaya koymak; onların haklarını korumak için yapılması gerekenleri masaya yatırmak için de en doğru gün.

*

Türkiye’de sokak hayvanı dediğimizde sahipsiz köpekleri ve kedileri ifade ediyoruz. 

Ülkemizde milyonlarca sahipsiz sokak hayvanı var. Sokak hayvanları maalesef kontrolsüz üremeyi sürdürüyor; çünkü ülke genelinde etkin kısırlaştırma yapılamıyor. 

Sokak hayvanlarının maalesef çok azı tok, sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürebiliyor. Esnaf veya mahalleli tarafından sahip çıkılan sokak hayvanları şanslı olanlar… Şanssız olanlar ise her gün açlıkla, şiddetle, tacizle, hastalıklarla, kazalarla savaşıyor. 

Bu tabloyu değiştirecek 3 sihirli kelime var: “Kısırlaştır-Aşılat-Yaşat”

Popülasyonun kontrol altına alınmasının tek yolu kısırlaştırmadır. Ama burada bahsettiğimiz, Türkiye’nin her ilinde aynı anda başlatılacak ve tüm sokak hayvanları kısırlaştırılana ve aşılanana dek sürecek bir seferberlik çalışmasıdır. Bahsettiğimiz, merkezi yöntem tarafından koordine edilecek ve yerel yönetimleriyle, STK’leriyle, özel veteriner hekimlerin desteğiyle yürütülecek ülke çapında bir proje.  

Böyle bir kısırlaştırma projesi sonrasında tablo şu olacak: 

Sayıca az ama daha iyi bakılan, daha sağlıklı, agresif olmayan, insanlarla daha ahenkli yaşayan, mutlu sokak hayvanları.   

*

4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü vesilesiyle son olarak şunu da ekleyeyim: Geçen Pazar ülkece belediye başkanlarını seçtik. Seçimin ardından yeni ve yeniden seçilen eski başkanlardan benim bir vatandaş olarak beklentim; sokak hayvanlarına yönelik ciddi ve insani projeler geliştirmeleridir. Patili dostları ve onların koruyucusu olan seçmeninizi unutmayın!

**

Çiçek göndermek yerine bağış yapın

İzmir Seferihisar’da %44.11 ile yeniden Belediye Başkanı seçilen CHP’li İsmail Yetişkin, seçim sonrasında kendisini tebrik etmek için çiçek yollamak isteyenlere sosyal medyadan ilginç bir yanıt verdi. Çiçek göndermek yerine STK’lere bağış yapılması çağrısında bulunan Yetişkin’in mesajı şöyle oldu: “Değerli hemşehrilerim, tebrik mesajlarınız için teşekkür ederim. Sizlerden ricam kutlama için çiçek göndermek yerine; LÖSEV, ÇYDD, ADD ve SEHAYDER’e yapacağınız bağışlar bizleri daha mutlu edecek.”

Sinop’ta da seçimi kazanan CHP’li Metin Gürbüz, “Tebrik telefonlarınız ve mesajlarınız için teşekkür ediyorum. Sizlerden bir ricada bulunmak istiyorum, çiçek göndermek yerine can dostlarımız için mama bağışında bulunmanız bizleri çok mutlu edecektir” dedi.

DÜNYADAN BİHABER

 

Can dostunu terk edene hapis cezası

Hırvatistan’da yeni yasal düzenlemelerle hayvanlara yönelik suçlara verilen cezalar artırıldı. Buna göre hayvanlara zarar verme ve öldürme suçlarına üç yıla kadar hapis cezası verilecek. Hayvanları terk etmekten suçlu bulunanlara ise bir yıla kadar hapis cezası getirildi. Söz konusu hayvanın terk edilmesinin ölümle sonuçlanması veya çok sayıda hayvanın terk edilmesi durumunda ise ceza süresi iki yıla çıkarıldı. Ayrıca, hayvan istismarcıları ve katillerinin beş yıla kadar hayvan edinmesi de yasaklandı. Kanunda yer alan yeni maddeler, Hayvan Dostları (Prijateljizivotinja) Derneği’nin Adalet Bakanlığı'na gönderdiği teklifler doğrultusunda yapıldı. Dernekten yapılan açıklama ise şöyle: "Tekliflerimizi kabul ettiği ve böylece Hırvatistan genelinde hayvanların korunmasında tarihi bir adım attığı için Bakanlığa son derece minnettarız. Amacımız önleyici etki yaratacak hükümlere yer vermekti ve artık bunların uygulanması için hepimizin harekete geçmesi önemli. Ayrıca Hırvatistan'da hayvanların terk edilmesini önlemek için belediyeleri de paralel çalışmaya teşvik ediyoruz. Belediyeler tüm evleri ziyaret ederek yasal zorunluluk olan köpeklerin mikro çip kontrolünü yapmalıdır. Buna uymayanlar ise cezalandırılmalıdır. Ayrıca halkı sorumlu hayvan bakımı konusunda eğitmeli, köpek ve kedilerin kısırlaştırılmasını finanse etmelidirler.”

BİZİM GEZEGEN

 

UNEP: Sıfır atık hedefine nasıl ulaşırız?

UNEP (Birleşmiş Milletler Çevre Programı) 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü dolayısıyla sosyal medyadan sıfır atık anlayışının önemine dikkat çekerek atılması gereken basit adımları paylaştı.

UNEP mesajında şu ifadeleri kullandı: “Her yıl küresel çapta 2,3 milyar tonluk belediye katı atığı üretiliyor ve bu da tek evimiz olan gezegenimizin yok oluşunu hızlandırıyor. Atık toplamanın iyileştirilmesinden üretim ve tüketimin yeniden düşünülmesine kadar, sürdürülemez üretim ve tüketim uygulamalarını sıfır atıkla mücadele kapsamında ele almanın zamanı geldi” dedi.

UNEP’in sıfır atık tavsiyeleri ise şöyle sıralandı:

- Hükümetler gereksiz üretim ve tüketimi sınırlamak için yasal mevzuatlar uygulamalıdır.

- İşletmeler, üretim yoğunluğunu azaltırken ürünleri yeniden kullanılabilir ve dayanıklı hale getirecek şekilde baştan tasarlamalıdır.

- Bireyler, kampanyalar ve mesajlar yoluyla hükümetleri atık yönetimini desteklemeye teşvik edebilir. 

KULAĞIMIZA KÜPE OLSUN

"Keşke diyorum; herkesin ömrü vicdanı kadar olsa." Antoine de Saint-Exuper/ Şeker Portakalı kitabından...