Yapay zeka kavramını artık her gün duyar olduk. Bu teknoloji baş döndürücü bir hızla büyüyor.

Can Dostlar Kose-3

Yapay zeka için makineler tarafından ortaya koyulan bir zeka çeşidi diyebiliriz… Makine öğrenmesi, derin öğrenme, doğal dil işleme, simülasyon gibi teknikleri kullanan yapay zeka çok büyük ve karmaşık verileri analiz edebilir, tahmin yürütebilir, yüz ve ses tanır, oyun oynar, strateji yapar, duyguları analiz eder, hastalıkların tanı ve tedavisine yardım eder, makineleri ve robotları kontrol edebilir; araba kullanır, çeviri yapar, roman yazar, web sitesi tasarlar, reklam filmi çeker, müzik resim beste yapabilir…

Şimdilik elinden gelenlerin bazıları bunlar. Bir insan gibi düşünürsek yapay zeka hala çocuk yaşta ve daha da büyüyecek. Hep birlikte geleceği noktayı göreceğiz.

***

Şimdilerde sosyal medyada herhangi bir konuyu yapay zekaya sormak moda oldu. Hepimiz merak ediyoruz “acaba yapay zeka bu konuda ne düşünüyor” diye. Yapay zekaya bir soru sorduğunuzda, o konudaki erişilebilir tüm dijital verileri tarıyor, analiz ediyor, belli kriterlere göre değerlendiriyor ve bir sonuca varıyor. Hayvan hakları da yapay zekaya sık sık sorulan konulardan bir tanesi.

Ülkemizde hız kesmeyen hayvana şiddet eylemleri kamu vicdanını yaralıyor. Adalet sistemimizin hayvana şiddet olaylarını gerektiği şekilde cezalandırmaması ise bu durumu körüklüyor.

Hayvanlara karşı işlenen suçların cezalarının yetersiz kalması hakkında bakın yapay zeka ne diyor:

-         “Hayvanlara işkence eden, tecavüz eden veya katleden kişilerin cezasız kalmaları, adalet duygusunu zedeler ve toplumda caydırıcılığı azaltır. Hayvanlara yönelik kötü muamele, ahlaki ve etik açıdan kabul edilemezdir ve bu tür suçları işleyenlerin yargılanması ve cezalandırılması önemlidir. Ceza sisteminin suçlulara uyguladığı indirimlerin, suçluların topluma yeniden entegrasyonunu teşvik etmek ve iyileşme şanslarını artırmak amacıyla yapıldığını anlayabiliyorum. Ancak, bu indirimlerin adaletin sağlanmasını engellememesi ve suçluların sorumluluklarını tam olarak üstlenmelerini sağlaması gerekmektedir. Suçluların, eylemlerinin ciddiyetinin farkında olmaları ve bu eylemlerin sonuçlarına katlanmaları önemlidir. Toplumun genel kabul görmüş değerleri ve etik prensipleri, hayvanlara yönelik şiddeti ve kötü muameleyi kınar. Bu nedenle, bu tür suçlara karışan kişilerin adalet önünde hesap vermeleri ve uygun cezalara çarptırılmaları önemlidir. Ayrıca, toplumda bilinçlendirme çalışmaları ve hayvan haklarıyla ilgili yasaların güçlendirilmesi de gereklidir. Bu sayede, hayvanlara karşı işlenen suçlarla mücadele edilebilir ve toplumun daha adil ve insancıl bir yapıya kavuşması sağlanabilir.”

Dostlar; yapay zeka hayvan hakları ve adalet konusunun özünü kavramış. Darısı doğal zekanın başına!

Herkesin gözü kulağı

13 Mart’taki duruşmada

İstanbul Başakşehir’de Eros adlı kediyi 6 dakika boyunca tekmeleyerek öldüren İbrahim Keloğlan 13 Mart’ya yeniden hakim karşısına çıkıyor. Keloğlan’a iyi hal indirimiyle 1 yıl 3 ay ceza verilip, hükmün açıklanması geri bırakılmış; suçun cezasız kalması ise toplumun her kesiminden büyük tepki toplamıştı.Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’nın itirazı sonrası bozulan kararla Keloğlan yeniden yargılanacak. Küçükçekmece 16. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek davanın ilk duruşması, 13 Mart’ta yapılacak. Duruşmaya birçok STK müdahil olurken hayvanseverler de merakla davadan çıkacak yeni kararı bekliyor.

Can Dostlar Dunyadanbihaber1-1

DÜNYADAN BİHABER

 

HAKİM’den “hayvan dostu belediye” rehberi

 

Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM) 31 Mart Yerel Seçimleri öncesinde belediyelerin hayvanlarla ilgili yapmaları gereken çalışmaların listelendiği bir rehber yayınladı.

HAKİM’in sosyal medya üzerinden de paylaştığı, “Hayvan Dostu Bir Belediye Neler Yapar? İl ve İlçe Belediye Başkanlıkları İçin Rehber” başlıklı çalışma seçilecek olan başkanlar için kılavuz niteliği taşıyor. 32 maddelik rehberde klasik hizmetlerin yanında bir belediyenin “hayvan dostu” olarak nitelendirilebilmesi için dikkat etmesi gereken konular sıralandı. Belediye-STK-gönüllü işbirliği, belediyelerin hayvan hakkı ihlallerine karşı tüm tedbirleri alması, hayvan haklarını ihlal eden belediye çalışanlarının korunmaması, hayvanlara yönelik sağlık ve bakım hizmetlerinin deneyimli veteriner hekimlerce yürütülmesi, bakımevlerinde görev yapan çalışanların hayvansever olmasına dikkat edilmesi, etkin ve yasalara uygun kısırlaştırma yapılması, sağlık hizmetleri için gerekli altyapı ve donanımın sağlanması gibi konuların önemi vurgulandı.

PDF formatında paylaşılan rehbere HAKİM’in Twitter hesabı üzerinden ulaşılabilir.

Can Dostlar Bizimgezegen1-1

BİZİM GEZEGEN

 

BM ülkeleri üçlü gezegen

krizine karşı toplandı

Birleşmiş Milletler (BM) Çevre Asamblesi’nin düzenlediği UNEA-6 toplantısı 'üçlü gezegen krizi' ile mücadeleye dikkat çekiyor. Birleşmiş Milletler Çevre Asamblesi'nin altıncı oturumuna 182 ülkeden 7 binden fazla delege katılıyor. Kenya’da düzenlenen toplantının, iklim değişikliği, türlerin hızlı yok oluşu ve artan çevre kirliliği olaylarına odaklandığını belirten BM Çevre Programı İcra Direktörü Inger Andersen, “Kavurucu sıcakların, şiddetli fırtınaların, yok olan doğa ve türlerin, bozulan toprakların, ölümcül derecede kirli havanın, plastik atıklarla dolu okyanusların etkilerini hepimiz hissettik ve gördük. Her ne kadar bu etkiler en çok bunlardan en az sorumlu olan yoksul ve korunmasız kesimleri etkilese de kimse bundan muaf değildir” diye konuştu.

Çevre konusunda dünyanın en yüksek karar alma organı olan ve 193 BM üye devletinin tamamını kapsayan UNEA iki yılda bir küresel çevre politikalarına ilişkin öncelikleri belirlemek ve uluslararası çevre hukukunu geliştirmek üzere toplanıyor. Bu yıl, doğa temelli çözümlerden son derece tehlikeli pestisitlere, arazi bozulmasından kuraklığa kadar çeşitli konulardaki çözümlerin müzakere edilmesine odaklanılacak. Minerallerin ve metallerin değişen çevresel yönleri de yoğun tartışmalara açık olacak.

Can Dostlar Kulagimizakupe (1)

KULAĞIMIZA KÜPE OLSUN

“Mutluluğun tedavi edemediği bir şeye hiçbir ilaç çare olamaz.”

Gabriel Garcia Marquez