İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İZELMAN A.Ş ve İzmir Sinema Ofisi işbirliği ile farklı disiplinlerde düzenlediği yarışmalardan ilk ikisi, Tiyatro ve Kısa Film dallarındaki yarışmalar sonuçlandı. Şiir ve Kısa Öykü dallarındaki Smyrna Edebiyat Yarışması’nın başvuru süresi 14 Temmuz’da sona eriyor. Ardından -umuyorum- Görsel Sanatlar ve Müzik dallarındaki yarışmalar gelecek. Bu yarışmalarla sanat alanında çağdaş ve kalıcı hizmetler gerçekleştirmeyi görev bilen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve yeni Kültür ve Sanat Daire Başkanı Efe Oruç’a gençlerin teşekkürlerini iletmek isterim.

I9 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenen tiyatro alanındaki yarışma, “Genç Şarlo” başlığını taşıyordu. ‘Tirad’ ve ‘Komedi gösterisi’ kategorilerinde açılan yarışmada ne yazık ki, komedi kategorisinde başvuru olmadı. Lise ve Üniversite çağındaki gençler kolay olanı seçmiş, birer ‘tirad’la yarışmaya katılmışlardı. Oysa, ilk kategori yaratıcığı kışkırtan, gençleri kendi metinlerini yazmaya teşvik eden bir nitelik taşıyordu. Demek ki, yaratıcı olmak yerine yorumculukla yetinmeyi seçmişti gençlerimiz. Seçici Kurulunu İZELMAN A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Akyarlı, yönetmen Orhan Alkaya, Ege Tiyatrolar Birliği sözcüsü Metin Güler, İzmir Büyükşehir Belediyesi Tiyatro koordinatörü Orçun Masatçı, yazar-yönetmen Kamer Yıldız Ok, Vecdi Sayar, oyuncu Fatih Paşalı, yönetmen Cengiz Toraman, oyuncu-yönetmen Yasemin Şimşek Tüzün’ün oluşturduğu yarışmada ödülleri paylaşan, her biri tiyatro alanında gelecek vadeden yetenekli gençlerimizi, Birincilik ödüllerini kazanan Tuğçe Acar (Açık Kategori), Ferit Caner Uray (Üniversite kategorisi), Irmak Aktaş (Lise kategorisi), İkincilik ödüllerini kazanan Kübra Kalabalık, Deniz Bice, Rüzgar Tan Uygun ve Üçüncülük ödüllerinin sahibi Selin Ece Topuzlar, Nisa Çakır, Yaren Alp’i kutluyorum.

18 yaşını doldurmuş herkesin katılabildiği “İki Oda-Bir Kısa” başlıklı Kısa Film Yarışması’nda, her hangi bir tür kısıtlaması olmaksızın, pandemi sürecinde evde yaşamı konu alan ve süresi 15 dakikayı geçmeyen kısa filmler yarıştı. 188 film arasından Ön Jüri’nin belirlediği 30 filmi, Hilmi Etikan, Işıl Özgentürk, Vuslat Saraçoğlu, Vecdi Sayar ve İzmir Kısa Film Festivali yönetmeni ve İzmir Sinema Ofisi Koordinatörü Yusuf Saygı’dan oluşan Seçici Kurul değerlendirdi. İzlediğimiz kimi tek kişilik, kimi birkaç oyuncu içeren, kimi sözlü, kimi sözsüz kısa filmler arasında, mizah ögesini ustalıkla kullanan birkaç filmin yanı sıra, felsefi içerik taşıyan şiirsel bir anlatıma sahip filmler öne çıkıyordu.

Seçici Kurulda, oy birliği sağlamak mümkün olmadı. Kimimiz şiirsel anlatılardan, kimimiz mizahi içerik taşıyan yapımlardan yanaydı. İlk etapta 10 filme indirgedik önümüzdeki listeyi. Ardından üzerlerinde uzun uzun tartışıp, filmleri tekrar izledikten sonra, oy çokluğu ile kazananları belirledik. Elbette, temel ölçütlerimiz, özgünlük ve sinemasal anlatım becerisi oldu. Sonuçta, insanlık hallerine mizahi bir dille yaklaşan, insan ilişkilerindeki çıkarcılığı vurgulayan Onur Sefer’in “Konunun Agambenle İlgisi Yok” filmi birinciliği, bir dakikalık sürede çok şey anlatılabileceğini gösteren Ekin Sensev’in “Akvaryum”u ikinciliği, olgun bir sinema diliyle karantina sürecindeki yalnızlığı anlatan Nihan Belgin’in “Kendini Yalnızca Kendinde Yok Et” adlı filmi de üçüncülüğü kazandı. Yarışmada dört ödül daha vardı. Bunlar da sırasıyla, Ufuk Çavuş’un “Şimdi Sadece”, Barış Kösem’in “Eğri Büğrü Bir Çiçek”, Erinç Durlanık’ın “Ne Düşündüğünü Düşünen Adam”, Yaşar Genç’in “Karantina Kadını” filmlerinin oldu. Seçici Kurul, Turgay Girgin, Ömer Dişbudak ve Feyzi Barın’ın filmlerini de Mansiyon’la değerlendirdi. Bu seçkinin, önümüzdeki Uluslararası İzmir Kısa Film Festivali’nde gösterileceğini duyurarak noktalayayım yazımı.