GÜNCEL BİLGİLER

TÜRKİYE

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 9 Mayıs Avrupa Günü vesilesiyle yayımladığı mesajda, Türkiye-AB ilişkilerine dair stratejik değerlendirmelerde bulundu. Avrupa mimarisinin Türkiye olmadan eksik kalacağını vurgulayan Erdoğan, Birliğin Türkiye’ye olan ihtiyacının her geçen gün arttığına dikkat çekti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Mesrur Barzani’yi Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde kabul etti.
Kabulde bölgedeki son gelişmelerin ele alındığı bildirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki ikili ilişkiler ile bölgesel ve küresel konuların ön plana çıktığı belirtildi.
Iğdır'da 1965 yılında şehit olan Onbaşı Duran Öztürk'ün mezarı, ailesinin isteği üzerine memleketi Tokat'a taşındı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, limanlarda geçen ay 48 milyon 230 bin 930 ton yük ile 1 milyon 179 bin 454 TEU konteyner elleçlendiğini ve nisan ayları içinde tüm zamanların rekorunun kırıldığını bildirdi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye'nin yılda 2 milyar adet süs bitkisi ürettiğini ve sektörden yaklaşık 140 milyon dolara yakın gelir elde edildiğini açıkladı.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

FAO'dan yapılan açıklamaya göre, gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişiklikleri izleyen FAO Gıda Fiyat Endeksi, nisanda bir önceki aya göre yüzde 1,6 artışla 130,7 puan olarak gerçekleşti.
Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Ahmet Yıldız, İsrail’in Suriye’ye yönelik saldırılarını kınayarak bunların uluslararası hukuku ihlal ettiğini belirtti. Yıldız ayrıca Gazze ve Batı Şeria’daki ihlallerin durdurulması çağrısı yaptı ve ateşkesin kalıcı çözüme dönüştürülmesi gerektiğini vurguladı.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ

DSÖ Başkanı Tedros Ghebreyesus, MV Hondius gemisinde şu ana kadar üçü ölüm olmak üzere sekiz vakanın bildirildiğini açıkladı. Vakalardan beşi doğrulandı, üçü ise şüpheli.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Arjantin'den kalkarak Kanarya Adaları'na doğru giderken bazı yolcularında hantavirüs tespit edilen Hollanda bandıralı "MV Hondius" isimli geminin güvenli şekilde yapılacak tahliyesini denetlemek üzere İspanya'ya gittiğini bildirdi.

A B D

Başkan Donald Trump, Almanya'daki Amerikan askerlerinin sayısının azaltılması durumunda, bu birliklerin Polonya'ya kaydırılabileceğini bildirdi.
İtalyan basınına konuşan ABD Başkanı Donald Trump, “İtalya'ya ihtiyacımız olduğunda Meloni yoktu. Oysa ben ve ülkem her zaman İtalya'nın yanındaydık. İtalya'daki üslerden asker çekme konusunu hâlâ değerlendiriyorum.” dedi.

Bill Gates’in geçmişte verdiği röportaj yeniden gündem oldu:
“Bir sonraki virüs, COVID’den daha büyük bir tehdit olabilir.”

ABD, “ortaklarıyla” birlikte yürüttüğü operasyon kapsamında Venezuela'daki bir reaktörden zenginleştirilmiş uranyumu ülkeden çıkardı. Uranyumun, reaktörden güvenli bir şekilde çıkarılmasının ardından Venezuela'da bir limana götürüldüğü ve burada özel bir nakliye gemisine aktarılmasının ardından ABD'ye gönderildiği bildirildi. Malzemenin, “işleme ve yeniden kullanım” amacıyla bir tesise nakledildiği de kaydedildi.

FRANSA

Fransa cumhurbaşkanı adayı solcu lider Jean-Luc Mélenchon, İsrail'i “bölgedeki en tehlikeli ülke” olarak nitelendirdi.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu yönetimini savaşları başlatan ve komşu ülkelere saldıran taraf olmakla suçlayarak, İsrail hükümetinin soykırım olarak tanımladığı şeyi gerçekleştirdiğini söyledi. Seçildiğinde NATO’dan ayrılacağını belirtti.

HOLLANDA

Hollanda'da bir hostes, olası hantavirüs enfeksiyonu şüphesiyle hastaneye kaldırıldı. Görevlinin, Güney Afrika’da virüs nedeniyle bir gün sonra ölen Hollandalı kadınla temas ettiği belirtildi. İsrail'de ilk hantavirüs vakası doğrulandı. Fransa ve İsviçre, hantavirüse yakalandığından şüphelenilen vatandaşlarını karantinaya aldı.

BELÇİKA

Belçika Savunma Bakanı Theo Francken: “Türk savunma sanayisi bizim için bir rol model. Türklerden öğreneceğimiz çok şey var.”

MACARİSTAN

Peter Magyar, bugün Macaristan Parlamentosu tarafından resmen başbakan olarak göreve getiriliyor. Bu gelişme, milliyetçi lider Viktor Orban’ın karşısında elde ettiği ezici seçim zaferinden yaklaşık bir ay sonra gerçekleşiyor.

POLONYA

Polonya Cumhurbaşkanı Karol Nawrocki, ülkesinin Almanya’dan çekilecek ABD askerlerine ev sahipliği yapabileceğini belirtti.

NORVEÇ
Norveç, yıllık izin belgesi verme sürecinde enerji firmalarına petrol ile doğalgaz aramaları için 70 yeni alan sunduğunu 5 Mayıs 2026 tarihinde açıkladı.

Petrol ile doğalgaz rezervi arama çalışmalarına açılan yeni alanlar arasında Barents Denizi'nde 38, Norveç Denizi'nde 10, Kuzey Denizi'nde ise 22 alan bulunuyor. Firmaların izin belgesi alabilmeleri için son başvuru tarihi 1 Eylül 2026 olarak açıklanırken, başvurulara ilişkin son kararların gelecek yılın başlarında alınması bekleniyor.

İSPANYA

İspanya, İsrail'in Küresel Sumud Filosu'na yaptığı baskında gözaltına aldığı İspanya vatandaşı Saif Ebu Keshek'in gözaltı süresinin bir kez daha uzatılmasının ardından İsrail'in Madrid maslahatgüzarını Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı.

İRAN
İran, zenginleştirilmiş uranyumun ülke topraklarından çıkarılacağına dair uluslararası basında yer alan iddiaların gerçeği yansıtmadığını duyurdu.

CEZAYİR

Cezayir'in Ankara Büyükelçiliği mensupları, 8 Mayıs 1945'te Sétif, Guelma, Kharrata ve diğer Cezayir şehirlerinde işlenen, 45 bin kişinin hayatını kaybettiği katliamın 81. yıldönümünü törenle andı.

Programda ulusal marş eşliğinde bayrak göndere çekildi, ardından saygı duruşunda bulunuldu, masum şehitlerin anısına Fatiha okundu ve günün anısına bir konuşma yapıldı.

RUSYA

Rusya, İkinci Dünya Savaşı’ndaki zaferini kutladığı geleneksel Zafer Günü geçit törenini, güvenlik endişeleri nedeniyle son yirmi yılın en dar kapsamlı programıyla gerçekleştirdi.
Rusya'nın federal bütçe açığı, bu yılın Ocak-Nisan döneminde 2025'in aynı dönemine göre yüzde 97 artışla 5,9 trilyon rubleye (yaklaşık 79,5 milyar dolar) çıkarak 2026'nın tamamı için öngörülen seviyeyi aştı.

SİYASİ PARTİLER

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, SAHA EXPO 2026'da konuştu: “Türkiye savunmada devrim yaptı. Türkiye tesadüfen kazanım yapmadı. Cumhurbaşkanımız özgüven devrimi yaptı. Artık kendine yetebilen bir Türkiye var.” dedi.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Rize mitinginde ÇAYKUR bünyesinde çalışan mevsimlik işçilere kadro sözü verdi.
CHP iktidarında ÇAYKUR’daki kadro sorununun kesin olarak çözüleceğini belirten Özel, çay üreticileri için taban fiyatın 40 TL olması gerektiğini vurguladı.

ADLİ GELİŞMELER

Adalet Bakanı Akın Gürlek, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in açıklamalarına cevap verdi. Gürlek, “Hakim ve savcılarımızı ‘korkacaklar’ diyerek tehdit eden, yargı süreçlerini manipüle etmeye çalışan Özgür Özel'e hatırlatırım; Türk yargısı kimseden talimat almaz, tehditlere boyun eğmez. Dosyalardaki gerçekler, Özel'in kurguladığı yalan rüzgarından etkilenmeyecek kadar sağlam ve güçlüdür.” dedi.
Gürlek, etkin pişmanlıktan yararlanma konusuna ilişkin açıklamada bulunurken, bazı kişilerin kendi sorumluluklarına ilişkin bilgileri gizleyebildiğini belirterek; “Sanığın samimi beyanda bulunduğuna kanaat getirilmesi lazım. Burada takdir yetkisi tamamen savcılığa ait. İsterse tahliye edebilir, isterse beyanlara itibar etmeyecekse tutukluluk devam edebilir.” dedi.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, CHP Genel Başkanı Özgür Özel hakkında, Adalet Bakanı Akın Gürlek'e yönelik sözlerinin kamu düzeni ve barışını bozmaya elverişli, halkı yanıltıcı ve gerçeği yansıtmayan ifadeler içerdiğinin değerlendirilmesi nedeniyle resen soruşturma başlatıldığı bildirildi.
Kamuoyunda “kesik baş cinayeti” olarak bilinen olayda, Özbekistan uyruklu iki kadını öldüren şüpheliler hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi.
Interpol tarafından kırmızı bültenle aranan yabancı uyruklu uyuşturucu kaçakçısı, Mersin'de düzenlenen operasyonda yakalandı.

ADLİ GELİŞMELER

Sosyal medya düzenlemesiyle ilgili yeni detaylar ortaya çıktı. Platformlara girişte e-Devlet ile anahtar sistemi kullanılacak. Kimlik doğrulaması olmayan hesapların erişimi kapatılacak.

Çorum'da mantar yedikten sonra fenalaşan 33 yaşındaki, 5 aylık hamile kadın, karnındaki bebeğiyle birlikte yaşamını yitirdi. İlk müdahalesi evde yapılan kadın, Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Acil servisteki tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Kesin ölüm nedeninin belirlenmesi için cenaze hastane morguna kaldırıldı. Olayla ilgili inceleme başlatıldı.
Diyarbakır ve Mersin'de, uyuşturucu madde satıcılarına yönelik jandarma tarafından düzenlenen operasyonlarda 216 kilogram uyuşturucu madde ele geçirildi.
90 şüpheli yakalandı. Şüphelilerden 87’si tutuklandı, 3’ünün işlemleri sürüyor.

DEĞİŞİK KONULAR

483 milyon abonesiyle dünyanın en popüler YouTuber’ı MrBeast, 28 yaşına girdi.
Orta Koridor hattında Türkiye’den Çin’e ilk geri dönüş sevkiyatı yapıldı. İzmir'den kalkan tren, 50 konteyner buzdolabı taşıdı. Kazakistan geçişi 83 saat sürdü.

EĞİTİM-ÖĞRETİM
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “Bilimde, yapay zekada, dijital altyapıda, savunma sanayisinde, siber güvenlikte ve yüksek teknolojili üretimde daha ileri seviyelere ulaşacağız. Kendi mühendislerimiz, öğretmenlerimiz, gençlerimiz, kurumlarımızla bu büyük yürüyüşü sürdüreceğiz. Çünkü Türkiye'nin tam bağımsızlık iddiası bunu gerektirir.” dedi.

SPOR

Galatasaray, Antalyaspor'u 4-2 mağlup ederek 2025-2026 Süper Lig sezonunu şampiyon tamamladı ve tarihinin 26’ncı şampiyonluğunu kazandı. Sarı-kırmızılılar böylece tarihte ikinci kez üst üste dördüncü kez şampiyon oldu.
ABD, “ortaklarıyla” birlikte yürüttüğü operasyon kapsamında Venezuela'daki bir reaktörden zenginleştirilmiş uranyumu ülkeden çıkardı. Uranyumun, reaktörden güvenli bir şekilde çıkarılmasının ardından Venezuela'da bir limana götürüldüğü ve burada özel bir nakliye gemisine aktarılmasının ardından ABD'ye gönderildiği bildirildi. Malzemenin, “işleme ve yeniden kullanım” amacıyla bir tesise nakledildiği de kaydedildi.