Siz yok sayıyorsunuz, görmezden geliyorsunuz, inkar ediyorsunuz diye ekonomik krizin olmadığını, insanların geçinemediğini, uzun süre iş bulamayan emekçilerin son çare olarak intiharı seçtiğini görmezden gelemeyiz.

Umut her zaman vardır diye düşünenlerdenim. Ama hayatının baharında gencecik insanların umutları tükendi. Direnemiyorlar. Bu öyle bir dönemki, onlara destek olabilecek yakınları da tükenme noktasında. Kimseden destek göremiyorlar, bunu talep de edemiyorlar muhtemelen. Devlet ise hala geçmediğimiz otoyollara, köprülere milyonlarca dolar ödemeye devam ediyor. Dalga geçer gibi, son bir yıldır hiç iş yapmamış müzik emekçilerinin, dükkanını siftahsız kapatan, hatta tamamen kepenk indirme noktasına gelen esnafın derdine merhem olmayacak komik destekler açıklıyor. Bu saatten sonra damla damla verilen destek hiç kimsenin yarasına merhem olmayacak. İş işten geçti, bıçak kemiği de delmeye başladı.

***

Aralık ayında İzmir'de, salgın kısıtlamaları nedeniyle işsiz kalan bağlama sanatçısı Duran Ay, yaşamına son verdi. Aradan iki ay geçti ve yine acı haber İzmir'den geldi. Bir yıldır işsiz olan müzisyen Mehmet Mert El intihar etti. Kocaeli’de son bir haftada işsizlik, borçluluk, tükenmişlik ve ekonomik baskı gibi nedenlerden dolayı 7 kişi intihar etti. Hiç mi vicdanınız sızlamıyor?

***

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2002’den bu yana ülke genelinde toplam 4 bin 801 kişi geçim sıkıntısı yüzünden yaşamına son verdi. Aynı sebepten intihar edenlerin son 5 yıldaki sayısı da 1370 kişi. Güvenilirliği sorgulanan TÜİK’in verileri bile son 7-8 yıldır, her yıl 3 bini aşkın yurttaşın geçinemediği için intihara sürüklendiğini ortaya koyuyor. 2020’ye ilişkin veriler ise henüz açıklanmadı.

***

Geçtiğimiz Eylül ayında, yani tam 5 ay önce CHP Milletvekili Gamze Taşcıer, pandemi döneminde çalışma imkânı bulmayan yüze yakın müzik emekçisinin yaşamına son verdiğini açıklamıştı. Taşçıer, “Çoğu güvencesiz çalışan müzik ve sahne emekçileri hiçbir destekten yararlanamıyorlar. Yüz binlerce insan adeta açlığa ve ölüme terk edildi” demişti. Ne kadar doğru bir tespit olduğunu peş peşe gelen intiharlarla daha iyi anladık. Kendime ve benim gibi düşünenlere haksızlık yapmak istemem. Biz bugünlerin yaşanabileceğini çok önceden sezmiştik. Görmesi gerekenlerin görmüyor olması insanı çileden çıkarıyor.

***

Daha acısını söyleyeyim mi? AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 22 Ocak'ta Vahdettin Köşkü’nde Türkiye Genç İş Adamları Konfederasyonu Genel Başkanı Erkan Güral ve beraberindeki heyeti kabulü sonrası yaptığı açıklamada aynen şöyle dedi: “Bazı dostlar yanıma geldi, ‘Dükkanlar, şirketler kapanıyor’ diyor. Kapanan falan yok.”

“Devlet Baba”nın duruma bakışı bu. Kapanan dükkan, geçim sıkıntısı çeken vatandaş yok. Aylardır iş bulamadığı için yaşamdan umudunu kesen, hayatının baharında ölümü seçen de yok.