Salgın kontrol altında mı?

Sağlık Bakanı Koca’nın Covid-19 bulaştırıcılık kat sayısının 1.56 olduğunu açıklamasının ardından Türk Tabipler Birliği salgının kontrol altında olmadığını ve normalleşme yerine daha güçlü önlemler alınması uyarısında bulundu. Bu yüzden virüsü hafife almamak gerekiyor. Salgını atlatmamız öyle kolay değil. Aşı geliyor diye heveslenmeyelim. Evde kalma, maske, sosyal mesafe ve temizlik çok önemli.

Toplumun büyük kesimi kuralları uyarken uymayanlar da var:

“ Hanımefendi, maske takmışsınız ama burnunuz açık..”

Eşi: “Rahatsız da ondan.”

Otobüslerde yeşil işaret var, ne güzel ancak vatandaş bildiği gibi oturuyor.

Türk Tabipler Birliği yetkililerine kulak verelim;

“Bir virüs taşıyıcısının o virüsü bulaştırdığı kişi sayısını gösteren R0 katsayısının 1’in üzerinde olması enfeksiyon zincirinin kırılmadığı anlamına geliyor. Bu nedenle R0 katsayısı, salgının kontrol altına alınmasında önemli göstergelerden biri olarak kabul ediliyor.”

Peki Türkiye’de bu katsayı 1’in üzerinde olmasına karşın normalleşme sürecine girmek doğru mu?

Türk Tabipleri Birliği, Covid-19 İzleme Grubu üyesi Profesör Doktor Kayıhan Pala yanıtladı:

“R0 değeri sayın Bakan’ın açıkladığı gibi 1.56 ise salgın kontrol altına alınamadığını gösteriyor. Bu koşullarda yeniden açılmayı tartışmak bir yana, alınan önlemlerin gözden geçirilerek daha güçlü önlemlerin alınması gerekiyor. Örneğin AVM’lerin tekrar açılması bu bulaştırıcılık katsayısını daha da fazla artıracak. Çok ciddi önlemler alınmalıdır.”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, salgının başlangıcından bu yana izlediği strateji, tedavideki yenilikçiliği ve önlemleri ile Türkiye'nin dünyaya örnek olduğunu belirtiyor ama Türk Tabipler Birliği pandemi sürecinin yönetimi konusunda eleştiri ve uyarılarını sürdürüyor. Birliğin en önemli eleştirisi, süreci Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu’nun yürütüp yürütmediğine dair belirsizlikler olduğu vurgulanıyor.

Türk Tabipler Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman da 81 milyon yurttaşımızla birlikte sahada olan hekim ve sağlık çalışanlarını doğrudan etkileyen ve bazılarının sonuçlarından kaygı duyduklarını belirterek pandemi nedeniyle bir karar alınacaksa bu kararın bilimsel ölçütlere göre verilmesi gerektiğine dikkat çekti. Prof. Adıyaman, pandemi yönetiminin bir bütün olduğunu ve bu süreçte Bilim Kurulu üyelerinin önerilerinin dikkate alınması gerektiğini vurguluyor.

Sözün özü, salgın önlemleri gevşetilmeye başlanırken korona virüsün hiçbir zaman yok olmayabileceğini unutmayalım.

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.