Cuma günü emekliler, memurlar, zamlı maaşlarını alacak ancak şimdi kara kara düşünüyorlar: Acaba bu parayı nasıl harcarım?

Emekli maaşları Türkiye 2 bin 635, Almanya 10 bin 432, Yunanistan 5 bin 645, İtalya 13 bin 268, Fransa 12 bin 640 lira. Aradaki farklar korkunç. Dünya emeklilik sıralamasında Türkiye 44 ülke içinde sondan 3'üncü. Küresel Emeklilik Endeksi raporunda 44 ülke içinde sondan 3’ncü sıradayız.

***

Memur ve emeklilere verilen zam sadece yüzde 7.33. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2020 yılı enflasyonunu yüzde 14.60 olarak açıklarken günlük enflasyon ölçümleri yapan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) yıllık enflasyonu yüzde 36.72 olarak hesapladı. Zaten çarşı pazara giderseniz gerçek enflasyonu görürsünüz. Çünkü artık fileler dolmuyor.

İlk tepki CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan geldi. Kılıçdaroğlu, emeklilere yapılan ücret artışını kabul etmediğini bildirdi: “Enflasyon arttı, elektriğe, doğalgaza zam geldi. Türkiye'de 7.7 milyon emekli açlık sınırı altında yaşıyor. İktidarın kötü ekonomi yönetimi milyonlarca emekli vatandaşımızı açlık sınırının altında yaşamaya mahkum etti. Emekliye reva görülen bu ücret artışını kabul etmiyorum. Söz veriyorum, ilk seçimde Türkiye’yi açlığa mahkum eden bu yönetimden kurtaracağız.”

***

DİSK Emekliler Sendikası açıklamasında sefalet ücretini kabul etmedikleri belirtilerek işçilerin, emekçilerin ve emeklilerin yaşam şartları göz ardı edilerek zam oranları belirlendiği kaydedildi:

“4 kişilik aile için açlık sınırı 2 bin 590 lira ve yoksulluk sınırı 8 bin 436 lira iken asgari ücretlilere yapılan zam ve TÜİK’in enflasyon rakamlarıyla beraber emeklilere yapılacak zam oranlarının emeklileri ölüm sınırına iteceği açıktır. Birileri, emeklilerin evlerinde, üstelik böylesi zorlu bir pandemi sürecinde, ellerine geçmeden eriyen üç kuruş ile ölümü beklemesini istemektedir. Emeklilerin çok büyük bölümü asgari ücretin altında ve hatta açlık sınırının altında yaşam mücadelesi vermeye devam edecektir.”

Memur- Sen Genel Başkanı Ali Yalçın da kamu görevlilerinin alım gücünün düştüğünü belirterek seyyanen zam talebinde bulundu: “Enflasyon rakamlarının ardından kamu görevlilerine verilen zammı bir zam olarak görmüyoruz. Açıklanan 14.6’lık bir enflasyon söz konusu. Ancak sahada gerçek enflasyonun bu değil. Gıda enflasyonu yüzde 19’u gördü. Enflasyon rakamları ile dolar kurundaki dalgalanmaları dikkate aldığımızda kamu görevlilerinin alım gücü düşmüştür.”

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.