Ne yazık ki beyin göçü geleceğimizi çalıyor. Şimdi beyin göçü liselere indi. Peki öğrenciler, doktorlar, gençler neden Türkiye'den kaçıyor? 


Türkiye'den yurt dışına göç eden kişi sayısı giderek artıyor. Halen 466 bin 914 kişi ülkeye terk etti. Göç eden nüfusun yüzde 57”si erkekler, yüzde 44,3'ünü ise kadınlar oluşturdu.

***
Türk Tabipleri Birliği’ne (TTB), yurtdışında çalışabilmek için iyi hal belgesine başvuran sayısı, geçen yıl 2 bin 685 iken bu yıl 3 bin 25’e yükseldi. TTB'den yapılan açıklamaya göre söz konusu kaçışın üç temel nedeni var: Öncelikle doktorların çalışma şartlarının özellikle son dönemde ağırlaşması.İkinci sebep sağlıkta şiddetin önüne geçilememesi. Doktorları göçe zorlayan bir diğer sebep ise ekonomik şartlar.
Türkiye’nin önde gelen liselerini bitirip üniversite tercihini yurtdışından yana kullanan öğrencilerin sayısı artıyor. Yabancı özel okul mezunların yüzde 70-80'i yurt dışındaki üniversitelerde okuyor. Bu yıl Galatasaray Lisesi’nde 121 öğrenciden 78’i, Avusturya Lisesi’nde 75 öğrenci yurtdışına gitti. Sadece biri Türkiye’de kaldı.

***
Ülkemizde beyin göçü, özellikle 1960'lı yıllarda başladı. Öncelikle, doktorlar ve mühendislerle başlayan göç, sonra bilim adamları ile devam etti. Türkiye beyin göçü en fazla olan 34 ülke içinde 24’ncü sırada yer almakta. Ne yazık ki iyi eğitim gören 100 kişiden 59'unu göç nedeniyle kaybediyoruz.
Yabancı özel okullarında mezunların yüzde 70-80’i yurtdışındaki üniversitelerde okumayı tercih ediyor.
Uluslararası Eğitim Danışmanları Derneği yönetim kurulu üyesi Aslıhan Özenç velilerin özel okullar ve devlet liselerinde yabancı dil eğitimine verilen önemin düştüğünü belirterek eğitim kalitesine olan inancın azaldığını söyledi.
Eğitim İş Sendikası Genel Başkanı Kadem Özbaya da yabancı liselere olan talep artışını değerlendirdi: “Eğitimin kamu hizmeti olmaktan çıkarılıp bir metaya, pazara dönüştürüldüğü bu çarpık sistemde yabancı liseler veliler için adeta bir 'ithal' çözüm haline gelmektedir.Yabancı liselere talepte büyük bir patlama yaşıyoruz.”
Galatasaray Lisesi Müdürü Profesör Reşat Dabak, yurtdışına gitmek zorunda olan öğrencilerin daha iyi eğitim alacaklarını düşündüklerini ve özgürlük arzusunun da etkili olduğunu söyledi.
Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.