Normalleşmeye geçildi, maske bitti. Sosyal mesafe tarihe karıştı sanki... Bunu şunun için söylüyorum: Sokaklar dolu, maske takmayanlar var. Çünkü maske kontrolü yok. Ama en önemlisi toplu taşım araçlarında neredeyse kucak kucağa.

Bir toplu taşım aracı sürücüsünü dinleyelim: “Babam 80 yaşında, otobüse binmez. Herkese söylüyor. Haklı. Yasakların kalkmasıyla görüyorsunuz,sosyal mesafeye kimse uymuyor. Maske tamam ama yeterli mi? Bana göre sadece nargile yasağı var.”

Otobüste ikili koltukta tek başına otururken geldi, vatandaş yanıma oturdu.Tabii hemen kalktım. Etrafıma baktım, benden başka uyan yoktu. İçişleri Bakanlığı'nın genelgesinde maske ve mesafe kuralı devam etmesine karşın sadece kısmen maskeye uyuluyor.

***

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Profesör Doktor Bülent Ertuğrul yasakların kalkmasıyla ortaya bazı sorunların ortaya çıktığını söyledi: “Yasakların kaldırılmasıyla salgın öncesi yaşamımıza döndük. Tek fark ise maske ve sosyal mesafe. Bunlara da ne kadar uyulursa artık. Bu durum, bir sağlık çalışanı olarak bende tedirginlik yaratıyor. İnsan hareketliliğini serbest bırakıyoruz. Böyle bir durumun erken olduğunu söylemek zorundayım. Haziran ortasına kadar aşı nedeniyle bir umudum vardı. Ancak şimdi Delta varyantı ve bizim açılıyor olmamız, tereddütlerimi artırmaya başladı. Umarım Delta varyantı nedeniyle yeni bir pik yaşamayız. Bu gerçekten çok acı sonuçlara yol açar. Geçtiğimiz nisan ayı, sağlık çalışanları açısından ciddi bir travmaydı ve umarım o travmayı tekrar görmeyiz.”

***

Geçen hafta Delta varyantı nedeniyle “Tehlike kapımızda” demiştim. Dünya Sağlık Örgütü sürekli uyarıyor: “Çok daha kolay bulaştığı tespit edilen Delta varyantı en az 98 ülkede görüldü. Aşılama oranının düşük ve yüksek olduğu ülkelerde varyant hızla yayılıyor. Delta varyantı çok tehlikeli, gelişmeye ve mutasyona uğramaya devam ediyor.”

Profesör Doktor Bülent Ertuğrul, yasakların kalkmasıyla rehavete girildiğini belirterek, “Nisan ayı, ciddi bir travmaydı ve umarım o travmayı tekrar yaşamayız” dedi.

ABD'li Profesör Doktor William Schaffner, “Aşı olmak önemli çünkü aşı olmayanların vücudu birer varyant fabrikası haline geliyor” açıklamasını yaptı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Delta varyantının arttığını belirterek Delta varyantının görüldüğü il sayısının 16 ilden 26 ile yükseldiğini söyledi. Sonuçta yasaklar kalktı ama İçişleri Bakanlığı'nın genelgesine göre sosyal mesafe maske zorunluluğuna tam olarak uyulmuyor.

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.