Türkiye Cumhuriyeti’nin temelini yeni bir şekilde organize eden dönem başladı. Herkesin kafası çok karışık. Neyin nasıl olacağı konusunda hiçbir kimsenin bir öngörüsü yok. Olanların öngörüleri de Cumhurbaşkanı tarafından yapılan bir açıklanma ile aniden değişiveriyor.

Acaba eski düzen yeni bir vitrinle mi devam edecek? Yoksa konusunun uzmanı olarak lanse edilen yeni bakanlar, yeni bir politika oluşturacak ve bunları uygulayarak mucizeler mi yaratacak?

Bizim işimiz turizm. O zaman turizmi konuşalım. Yeni Turizm Bakanı Mehmet Ersoy ETS Turizmin sahibi. Otel yatırımları var. Turizmin içinden bir bakan, konuyu bilen, pratikte de başarılı uygulamaları var. İyi de yeni Turizm Bakanımız neler yapabilecek?

Kendisi başarılı bir turizmci ama dışarıya çok da açık değil. Kendi odaklı çalışmayı seviyor. Risk almayı seven ve girişimci. Bunlar bildiğimiz bilgiler. Bilemediğimiz sayın Bakanın nasıl bir politika ortaya koyacağı veya koyamayacağı.

Cumhurbaşkanının tavrı da önemli. Yetkin kişiyi getirdiniz, bakanlığın başına koydunuz. Ama kontrol sizde. Önerdiği ve yapmak istediği doğru olan şey sizin hoşuna gitmiyor. “İstemiyorum” diyorsunuz. Hah işte olay burada düğümleniyor. O zaman ne olacak?

Turizm Bakanı kendisi özgün bir turizm fikri ortaya koyabilir ama uygulayamayabilir. İşte korkumuz bu. Bu yeni yönetim şekli ile davullar bakanların boynunda, tokmak sayın Cumhurbaşkanı’nın elinde. Çal çalabilirsen.

Umudumuz o ki ; Turizm Bakanı Mehmet Ersoy ilk demecinde söylediği gibi, kişi sayısına odaklanmadan, yıllardır yapamadığımız getiri odaklı turizme yönelmemiz. Yani pazarcı turizmi değil, butik turizm. Tabii bu çok doğru yaklaşım. Ancak kendisi kitle turizmi yapan bir turizmci bakandan, nasıl butik turizm yapması beklenir, onu hala çözemedim.

Davulla tokmağın ahenkli, hoş bir tempo tutturması en büyük dileğimiz. Bilenlere, fikri olanlara Turizm Bakanının kulak asması ve önerilere açık olması. Ben çok zor görüyorum, ama o derece de gerçekleşmesini istiyorum.

Yeni tur, yeni şans…