AKP’de çöküş başladı. Çöküşün temel nedeni, İstanbul’da birkaç ay ara ile yapılan iki seçim arasında oluşan oy farkının yarattığı 9.2 şiddetindeki deprem. Şiddetli sarsıntıya ve aşırı gerilmiş olan fay hatlarının kırılmasına yol açan depremin artçı sarsıntıları sürüyor.

2014 Cumhurbaşkanlığı seçim sonucunu sıfır hatayla bilen Avrasya şirketi, AKP'nin oy oranının yüzde 30’un altına düştüğünü bildirdi ve bu düşüş sürecek; yüzde 40’la iktidar olmak bile hayal olacak. BAL’daşım, CHP Milletvekili Özgür Özel, AKP'nin durumunu iyi özetledi:

“Yolcudur Abbas, bağlasan durmaz”.

AKP Neden oy kaybediyor?

Millet aç ve işsizken yapılan lüks harcamalar, aile bireylerinin öne çıkması sonucu yaratılan saltanat havası; mağdurun mağrura dönüşmesi, ekonomideki kötüye gidiş, işsizlik, yabancı ülkelerle ilişkilerde beceriksizlik… Neden çok fazla; ama iki kelimeyle özetlersek: “Deniz bitti.”

Kırılan faylarla oluşan Babacan hattına daha fazla oy kayacağını, Davutoğlu hattının ise daha fazla oy kaybına yol açacağı kanısındayım. Bu iki hattın zamanı geldiğinde birleşmesi de sürpriz olmamalı.

Erken seçim kaçınılmaz

Bazı konuları gündem henüz oluşmadan yazdığım için tekrarlamam gerekiyor. Altı ay önce, İmamoğlu’nun İstanbul’da az farkla kazandığı ilk seçimin hemen ardından, çeşitli entrikalarla seçim tekrarı için çaba sarf edildiği günlerde, ‘Erken seçim olur mu?’ başlıklı bir yazı yazmış ve seçim tekrarlanırsa iki şeyin gerçekleşeceğini iddia etmiştim*:

1- “Tez zamanda bir erken seçim yaşarız.”

2- “Ekrem İmamoğlu Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturur.”

Dört ay önce, tekrarlanan seçim öncesi, ‘Erken seçime doğru’ başlıklı yazımda** ise İmamoğlu’nun farklı kazanacağını tahmin etmiş ve yeni bir iddia atmışım ortaya:

“Fark ne kadar fazla olursa, erken seçim olasılığı o kadar artar ve daha erken gerçekleşir.”

Beklediğim fark gerçekleşince, erken seçim artık kaçınılmaz… Bu süreci geciktirmek için, yurt dışında askeri hareket dahil, bazı hamleler gelebilir ama sonuç değişmez.

Neden İmamoğlu?

CHP İstanbul’u kazanmanın yanında, Erdoğan’ı koltuğundan indirecek bir lider de buldu. Ekrem İmamoğlu’nun donanımı, başarıları, halkla iletişimi, gençliği ve Kaftancıoğlu işbirliğiyle, erken seçimde Erdoğan’a fark atarak Türkiye Cumhuriyeti’nin yeni Cumhurbaşkanı olacağına inancım tam.

Erdoğan 1994’de yüzde 25.2’lik oy oranı ile İstanbul Belediye Başkanlığını kazanmış; önce İstanbul’u ardından Türkiye’yi yönetmeye başlamıştı. Bakalım Erdoğan’ın iki katından fazla oyla, yüzde 54.21 ile Başkan olan İmamoğlu neler yapacak?

Altı ay önce, “Ekrem İmamoğlu Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturur” dedikten sonra yazıyı şu yorumla sonlandırmışım: “Çok da iyi olur.”

Bu düşüncem daha da pekişti.

*https://www.dokuzeylul.com/erken-secim-olur-mu-makale,147224.html

**https://www.dokuzeylul.com/erken-secime-dogru-makale,147494.html