Yıllarca emek verdiğim TRT’yi zaman, zaman eleştiriyorum.Tabi bundan büyük üzüntü duyuyorum.

Kamu yayıncılığı yapmakla görevli TRT yaz aylarında 1786 personelini emekli etmişti. Geçtiğimiz günlerde de 169 çalışanını “İstihdam Fazlası Personel” ilan etti. Spiker, prodüktör, muhabir, kameraman, teknisyen, mühendis, sanatçı kadrolarında yer alan kurum personeli, Devlet Personel Başkanlığı havuzuna gönderildi. Bu personel daha sonra diğer devlet kurumlarında göreve başlayacak.

***

Tabii TRT çalışanları bu durumu protesto etti. İşten çıkarılmalarla ilgili Haber Sen kurumun tarafsızlığını yitirdiğini belirtti: “TRT, kanun hükmünde kararname ve sonrasındaki kararnameler ile kamu hizmeti anlayışıyla hizmet sunması gereken bir yayın kurumu olmaktan çıktı. Anadolu ajansı üzerinden 280 kişi işe alındı. Madem fazla personel var, bu insanları neden işe alıyorlar? Halkın olan kaynakları şirketler aracılığı ile yağmalanmaktadır. Kamu Hizmeti Yayıncılığı sadece sahibinin sesi haline getiriliyor.”

***

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti de TRT'nin personel tasarrufu ile uğraşacağına, kurumu demokrat bir yayın çizgisine kavuşturmasını istedi: “TRT’nin kadro şişkinliğinin günahı kurumun deneyimli yayıncılarına çıkarılamaz. Bu günah olsa olsa kurumun içini tek sesli politik amaçlarla dolduran siyasetçilerindir.”

***

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu TRT’de 169 kişinin başka kurumlara gönderilmesini eleştirdi: “İstihdam fazlası gerekçe gösterilerek 169 kişinin TRT'deki görevlerinden uzaklaştırılmak isteniyor. Ancak bu sayıdan daha fazla kişi aynı zaman diliminde kurumda istihdam ediliyor. Ses sanatçısını Dışişleri veya Tarım Bakanlığı'na göndereceksin, ne yapacak orada? Bu akıldan ve mantıktan yoksun kurum haline gelmiş şu durumda TRT.”

***

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen de TRT’de yaşanan işten çıkarmaları ve zorla emekli edilmek istenen çalışanları Meclis gündemine taşıdı.Verdiği soru önergesinde TRT’nin iktidar partisinin yayın organı haline getirildiğini söyledi: “15 Temmuz FETÖ darbe girişimi sonrası KHK ile TRT’de değişim ofisi adı altında ikna odaları kurularak personellerden bir kısmının ya emekli ol ya da diğer kurumlara gideceksin şeklinde tehdit edildi.TRT’nin daha önce de 1786 personeli teşvik adı altında ikna odaları vasıtası ile emekli ettiği ortaya çıktı.”

Bu eleştirilerden sonra yoruma gerek var mı ?

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.