Şiir aydınlanmadan, özgürlükten, barıştan, sevgiden, aşktan, doğadan, umuttan, emekten… dahası insandan yanadır.

Asında yaşamın her alanında şiir vardır.

Şiirimizin seçkin ozanı Gülsüm Cengiz de bunun ayırdındadır; şu sözlerini de 21 Mart 2022 Dünya Şiir Günü bildirisinde seçtiği özenli sözleriyle vurgulamaktadır:

“Bugün insanlığın şiire her zamankinden fazla gereksinimi vardır. Kapitalizmin son aşaması olan emperyalizmde; emek sömürüsü, savaşlar, kimyasal silahlar, nükleer reaktörler, ozon tabakasındaki delik, laboratuvarlarda üretilen virüsler ve küresel salgın, orman yangınları yalnız insanları değil, bütün yaşamı tehdit etmektedir.”

Gülsüm Cengiz’in bu sözlerine katılmamak olası mı?

PEN Türkiye'nin 21 Mart Dünya Şiir Günü için Türkân İldeniz’in kaleme aldığı bildirinin sözlerini de anmamak olası mı? "Şiirler ses resmidir, sesle çizilir. Hayatın özünde karılmıştır mayası. Renkleri asla solmaz. Yansıtır çağının gölgesini, güneşini. Yansıtır devranın ölçeğini. Ülkenin gerçeğini”diyordu İldeniz.

Bildirisinin son bölümündeki sözlerini de alkışladık elbette. “Sevdik aşkla, kutsadık tapmadan da öte. Ama sevmedik, sevmedik asla savaşları silahları.”

 ***

19 Mart 2022 günüden beri ülkemizin değişik kentlerinde dünya şiir günü etkinlikleri yapılıyor: Bursa’da, Ankara’da, Mersin’de, Adana’da, İstanbul’da, Çorum’da… Daha nice kentimizde kutlandı, kutlanıyor.

İzmir’in birçok ilçesinde de kutlamalar sürüyor.

19 Mart günü Karşıyaka’da Veysel Çolak atölyesince barış odaklı bir izlenceyle kutlandı.

Yine 19 Mart günü Alsancak Kent Kütüphanesi bahçesinde 14 şairin katılımıyla bir kutlama yapıldı.

21 Mart günü Bornova Uğur Mumcu Kültür Sanat Merkezi’nde Dizdar Karaduman yönetimindeki Bornova Şiir Topluluğu 19 şairle bu anlamlı güne merhaba dedi.

Aynı gün Ümit Yaşar Işıkhan’ın başkanlığını yürüttüğü Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği kalabalık b şairler topluluğunca Kültürpark Nâzım Hikmet Anıtı önünde bir şiir etkinliği vardı.

24 Mart Perşembe akşamı Çiğli Belediyesi Fakir Baykurt Kültür Merkezi’ndeki kutlamalara da çok sayıda ünlü şair dostumuz katılacak.

***

Evet yine Gülsüm Cengiz’in bildirisine dönersek, şu satırların altına imzamızı atmaz mıyız sevgili dostlar?

“Şiirin temelinde de felsefedeki gibi; insanın yaşadığı dünyayı, insanı anlama ve açıklama; gelecek düşleri kurma ve değiştirme özlemi vardır. O yüzdendir ki şiir muhaliftir; kurulu düzene, egemen ideolojiye... Şair, toplumunda ve çağında yaşanılan kötülükleri, haksızlıkları sorgular, eleştirir, daha güzel bir yaşamın varlığını sezdirir dizeleriyle. Çünkü sanatçının toplumuna, çağına karşı sorumlulukları vardır.”

Çağlar boyu kendini hiç eksiltmedi şiir. İlk çağlardan beri resimle, çizgiyle, sesle, insan duyarlığıyla… Şiiri boş bırakmadı. Destanla, ağıtla, söylenceyle, halk geleneğiyle, aşık doğaçlamasıyla şiire yaslandı, şiirde dayandı.

Elbette şiir kitapları günümüzde çok okunmuyor, çok satmıyor. Sanal ortamın sağladığı özgür ortamla, olanaklarla şiire koşuyor herkes; ama özenli davranmıyor, seçici olmuyor, savsaklıyor. Bu da incitiyor gerçek şiir emekçilerini.

Ne olur şiire iyi davranalım, doğru, güzel, iyi şiirin yanında olalım.

Veysel Gültaş’tan “Şiir Her Yerde Her Zaman” (*)

Hukukçu, şair, yazar Veysel Gültaş, 2000 yılından 2020 yılına dek her 21 Mart’ta kutlanan dünya şiir günleri için ünlü şairlerin kaleme aldığı bildirileri derlemiş.

Melih Cevdet Anday’la başlayan, Dağlarca, Gülten Akın, Ataol Behramoğlu ve Ülkü Tamer’le süren Ahmet Telli’yle bitirilen dünya şiir günü bildirilerini paylaşmış okurlarıyla.

(*) Bilge Y. 2020, 143 sayfa