Yaşanılabilir bir dünya için doğal kaynakları verimli kullanan, üretirken doğayı korumayı hedefleyen, özellikle daha az su ve enerji harcayan, geri dönüştürülebilir ürünleri üretime sokan şirketler çoğalmalı.

Gezegenimiz dünyanın yaşadığı insan kaynaklı küresel ısınma, yani iklim krizinin yarattığı doğal felaketler, devletlerin, büyük şirketlerin ve herkesin aklını başına getirdi. Son yıllarda çevreci ve sürdürülebilir uygulamalara geçen şirketlerin artması umut verici. Tetra Pak Türkiye’de geri dönüşümlü içecek ambalajı üretmeye başladı, Yeşim Tekstil üretim yaparken insan sağlığına zarar vermeyen “Öko-Text” belgeli ürünler kullanmaya başladı, Ülker Grubu şirketlerinden Polinas, Türkiye’de ilk defa doğada yok olan biobozunur plastik ambalaj film üretimi gerçekleştirdi, Tire Kutsan’ın çevreye katkısı ise ürünlerinin tamamını atık kağıtları işleyerek sağlaması oldu. Merkezi İzmir Torbalı’da bulunan İva Natura & Laber Kimya Organik Kozmetik, sanayileşme, şehirleşme, kuraklık, tarım alanlarının genişletilmesi, aşırı otlatma, turizm, yurtdışına ihraç ve yurtiçinde bilinçsizce toplanmaları nedeniyle nesilleri tükenme noktasına gelen Anadolu bitkilerini para ödüllü kısa film yarışmalarıyla korumaya çalışıyor.

ANADOLU BİTKİLERİ YAŞATILACAK

Türkiye, bitki örtüsü tür çeşitliliğinin yanı sıra endemik bitki türleri bakımından da çok zengindir. 64 ülkenin bulunduğu Avrupa kıtasında endemik bitki sayısı 2 bin 750 iken, bu sayı Türkiye’de 3 bin 776 olarak tespit edilmiştir. Kekik, adaçayı, nane, rezene, ölmez otu, lavanta, papatya, gül, melisa, karanfil, nergiz, ıhlamur ve daha yüzlercesi şifa kaynağı olarak binlerce yıldır efsanelere, masallara, öykülere, şarkılara konu olmuş Anadolu bitkileri. Bu bitkiler ilaç, gıda, parfüm ve kozmetik sanayinde kullanılarak insan yaşamının sürdürülmesinde çok önemli rol oynuyor. Türkiye genelinde duyuruları yapılan ve bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen “Anadolu Bitkileri İva Natura Kısa Film Yarışması”na 20 film başvurusu yapıldı.

20 KISA FİLM YARIŞTI

Bitkiler üzerinde dalında uzman Prof.Dr. İrem Çankaya, Bahriye Kabadayı Dal, Doç. Dr. Nagihan Çakar Bikiç, Oya Ayman, Atlas Dergisi eski Genel Yayın Müdürü Özcan Yüksek, Jale Atabey, Uğur İçbak ve Pınar Öncel’den oluşan jüri üyeleri "Hevsel", "Karakılçık", "Can Nene" kısa filmlerini ödüle layık gördü. Birinci seçilen Gül Merve Ekinci’nin “Hevsel” isimli filmi, Diyarbakır’da bulunan Hevsel bahçelerinden çeşit çeşit çiçek ve otları toplayan kadınların, ciltlerinin sağlıklı, saçlarının daha bakımlı olmasını konu ediyor. 2’nci olan Derya Manaz ise “Karakılçık” filminde Seferihisar’ın Ulamış Köyü'ndeki unutulmaya yüz tutmuş Karakılçık buğdayını konu ediniyor. Yaşlı bir adam, Seferihisar Belediyesi'nin 2011 yılında yaptığı “Tohum Takas Şenliği” sırasında yıllar önce ortadan kaybolmuş bir buğdayla ortaya çıkıyor. Unu çok özel ve sağlıklı olan Karakılçık buğdayı, önce Seferihisar’ın çeşitli köylerine dağıtılarak ekimi ve çoğaltılması sağlanarak şimdi İzmir ve Türkiye’nin her yerinde bulunuyor.

İZMİR’E 3 ÖDÜL

Gazeteci ve Yönetmen Gökmen Küçüktaşdemir’in, 3’üncü olan “Can Nene” isimli filmi, İzmir’in Buca ilçesi Karacağaç Köyü'nde zeytin yaprağı konu edilerek evlenmeden birkaç gün önce Can adındaki eşi teröristler tarafından öldürülen Ayşe nenenin hikayesini anlatıyor. İstanbul Beşiktaş Akatlar Kültür Merkezi'nde gerçekleşen ödül töreninde konuşan İva Natura & Laber Kimya Organik Kozmetik Yönetim Kurulu Başkanı Levent Kahrıman, “Düşüncelerin ve fikirlerin izleyicilere etkili ve net şekilde aktarılmasında önemli rolü olan kısa filmler, bitkilerin hikayelerini anlatmaktaki en iyi yol göstericilerden biridir. Türkiye genelinde Anadolu Bitkileri Kısa Film Yarışması ile hem bitkileri korumaya çalışıyoruz hem de insan yaşamı için ilaç, gıdanın yanı sıra kozmetik sanayimizi de güçlendireceğiz” dedi. Törende ayrıca Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Mersin Üniversitesi Sürdürülebilir Yaşam Derneği, EGET Vakfı, Good4Trust, Tüketim Ekonomisi Derneği’ne sürdürülebilirlik, ekolojik yaşama destekleri ve çevre hassasiyetleri konusunda teşekkür plaketi, Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak, Anadolu Ajansı Muhabiri Ayşe Büşra Erkeç, Milliyet Gazetesi’nden Gökhan Karakaş’a çevreye ve doğaya duyarlı haberleri nedeniyle teşekkür plaketi, yazıları, radyo, televizyon, söyleşi, konferans görüntülerinden bir dakikalık video gösterimi yapılan 9 Eylül Gazetesi Çevre Yazarı Ahmet Aydın Akansu’ya, “Başarılı Çevre Yazarı Ödülü” verildi.

***

OKUR DİYOR Kİ

ORMANA PATLAYICI MADDE DEPOSU İZNİ VERİLİR Mİ?

Ahmet Bey öncelikle çevre konusundaki yazılarınızdan dolayı size teşekkür etmek istiyorum. Bir gün sabah haberlerini dinlerken spikerin bile şaşkınlığını gizleyemediği ormanlara yapılma izni verilecek tesisleri duyunca ben de şok oldum. Uzun müddet yazıp yazmama konusunda tereddüt ettim ancak, tepkisiz insan olmak istemedim. Belki duymayan vatandaşlar vardır diye gündemde tutmanızı rica edeceğim. Odun kömürü, terebentin, katran, sakız üretim ocakları, göl, baraj, savunma ve güvenlik tesisi, mezarlık, futbol sahası, hastane, enerji nakil hattı, trafo, enerji üretim santrali, ölçüm ve gözlem istasyonu, hayvan barınağı kurma iznini normal karşılayabildim. Ancak patlayıcı madde deposu, atış poligonu, cezaevi, ceza infaz kurumu, petrol ve doğalgaz arama işletme ve yeraltı tesisi, liman, havaalanı, demiryolu tesislerini duyunca şok geçirdim. Ormanlar zaten yanarak ve veya yakılarak bitme noktasına geldi. Bilim insanları iklim krizinin dünya üzerinde doğal felaketlere yol açtığını, nedenlerinden birinin ormanların yok edilmesinden kaynaklandığını anlatıyorlar. Bizim ülkemizde ise ormanları yok etmek için nelere izin veriliyor. Akıl alır gibi değil. Lütfen bu konuyu sık sık yazın ki, yanlıştan dönülsün. Saygılarımla. 

***

BRAVO

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ FARKINDALIK EĞİTİMİ

Küresel ısınma, yani iklim krizinin nedenlerini, zararları ve alınması gereken önlemleri 22 yıldır yazıyorum. Ve bu konuda hükümetin, yerel yönetimlerin ve sivil toplum örgütlerinin halkı bilinçlendirmesinin şart olduğunu vurguladım. İzmir Karşıyaka Belediyesi geçtiğimiz günlerde, küçük büyük toplumun her kademesine iklim değişikliği eğitimleri vermeye başladı. Çok takdir ettim. Muzaffer İzgü Anaokulu, Ahmet Piriştina Anaokulu, Mavibahçe Anaokulu, Filizler Anaokulu, Kardelenler Anaokulu, İsmail Cem Oyun Odası, Bülent Ecevit Oyun Odası’nın tamamında, video gösterimi eşliğinde eğitimler gerçekleştirildi. 6 yaş grubu öğrencilere iklim değişikliği, doğal kaynakların korunması ve günlük hayata dahil edilmesi gereken davranışlar anlatıldı. Eğitimler sonunda çocuklar, öğrendikleri bilgileri hayal dünyaları ile birleştirerek resimlere yansıttı. Çocuklar, doğayla, ağaçlarla, kuşlarla, kedi ve köpekle kurdukları dış dünyanın içinde, sağlıklı ve mutlu bir yaşamı resmetti. Ne diyeyim tüm belediyelere örnek olsun, çünkü gezegenimizin dayanacak gücü kalmadı.

***

HAFTANIN FOTOĞRAFI

Adı: Direniş

İzmir Karşıyaka Mavişehir balıkçı barınağı

Fotoğraf: Esat ERÇETİNGÖZ

HAFTANIN SÖZÜ

“Çevre ve doğayı bozmadan korumak, bozulduktan sonra onarmaktan daha kolay ve az masraflıdır.” Wilfred Ruprecht Bion.