Hafta içinde İzmir’de, Büyükşehir Belediyesi’nin yeni projesi olan Bornova Gökdere’de kurulacak Avrupa standartlarındaki Köpek Rehabilitasyon ve Sahiplendirme Merkezi’nin temeli atıldı.

Törene bizzat Başkan Tunç Soyer de katıldı. Hayvan hakları savunucuları ve STK’lar da bu özel günde Başkan’ın yanında yerlerini aldılar.

Aslında normalde, hayvanseverlerin çoğu yeni bakımevi projelerine ihtiyatlı yaklaşır. Bunun nedeni; hayvanları kapatacağımız yerlerden çok, onların yaşam kalitelerini ve refahını artıracak çözüm ve projeleri destekliyor oluşumuzdur.

Ama 2021 Temmuz’unda tamamlanması planlanan bu yeni rehabilitasyon merkezi, bizi umutlandıran bir proje. Çünkü projenin temeli, "Satın alma sahiplen" sloganına dayanıyor ve zaten adında da sahiplendirme merkezi olduğu vurgulanıyor.

Üstelik Başkan Soyer ve ekibinin STK’ların görüşlerini dikkate alarak hazırladığı bir proje olması bakımından da çok önemli.

***

Gelin bu yeni bakımevinin detaylarına göz atalım:

  • 20.6 milyon liraya mal olacak olan yeni RM ve Sahiplendirme Merkezi, yaklaşık 37 bin metrekarelik alan üzerinde inşa edilecek.

  • Bin 500 köpeğe yuva olacak ancak ilave barınaklarla kapasite 3 bin köpeğe kadar çıkarılabilecek.

  • Merkez bir yandan bakıma muhtaç hayvanların en iyi şekilde tedavi edilebilecekleri bir altyapı sunarken diğer yandan da sahiplendirmeyi teşvik edecek.

  • Sahiplendirme temasıyla oluşturulacak merkezde, köpeklerin psikolojisi düşünülerek yeşil alana ağırlık verilecek. 23 bin 200 metrekarelik alanda çevre düzenlemesi yapılacak ve bunun 13 bin 750 metrekaresi yeşil alan olacak.

  • Hayvanların insanlarla ortak bir alanda buluşturulması sağlanarak, aralarında etkileşim sağlanacak.

  • Merkezde veteriner hizmet birimleri, yasal ırk barınakları ve karantina bölümleri de bulunacak.

  • Merkezde ayrıca açık hava amfi gösteri alanı da yer alacak.

  • Eğitim amaçlı seminer ve atölye çalışmalarına ilişkin mekanlar inşa edilecek. Burada düzenlenecek etkinlikler aracılığı ile öğrenciler köpek sahiplenmesi ve bakımını öğrenebilecek.

  • Projeye ayrıca, hayvanseverlerden gelen öneriler doğrultusunda kafeterya, gömü alanı ve yorgun yük hayvanları için dinlenme birimleri de ilave edilecek.

Yani özetle bu merkez, hayvanların hak ettikleri şekilde tedavi edilecekleri ve aynı zamanda sahiplendirilmelerinin sağlanacağı bir yer olacak.

***

Açılışta Başkan Soyer’in şu sözleri beni etkiledi. “Türcülüğe karşıyız” diyen Başkan, şunları söylüyor:

“Tüm canlıların yaşama hakkı vardır. Hayvanların, insandan daha aşağıda bulunan varlıklar olmadığını, hissedebilen canlılar olduğunu, acıyı tıpkı bizler gibi yaşadığını ve hakları olduğunu kabul etmeliyiz. Bireysel olarak kendi yaşantımızda bu gerçeği idrak edersek, toplumu da değiştirebiliriz. Umuyor ve inanıyorum ki temelini attığımız Gökdere Hayvan Rehabilitasyon ve Sahiplendirme Merkezimiz ve can dostlarımız ile ilgili yürüttüğümüz diğer tüm çalışmalar, bu farkındalığın gelişmesine önemli katkılar sunacak.”

Ben de, güzel duygularla projelendirilen ve hayvanların haklarını koruma amacıyla temeli atılan bu projenin hayırlı olmasını ve tüm canlara mutluluk getirmesini diliyorum.