Her gün duyduğumuz iddiaları ve yargının harekete geçmemiş olmasını iki sözcükle özetleyebiliriz: “Tuz kokmuş” … Sorunları çözmekle yükümlü kişiler ‘sorun yumağı’ haline gelmiş. Mafya ile içe geçmiş yumağın içinde kimler yok ki? Bakanlar, milletvekilleri, siyasetçiler, akrabaları, basın kurumları, gazeteciler, uyuşturucu baronları, tüccarlar…

Emekli amiraller, uzmanlık alanlarında rahatsızlıklarını bir mektupla bildirdi diye kaplan kesilenler, Sedat Peker’in yaptığı suçlamalar karşısında kedi gibi. Olayları soruşturacak içişleri bakanı çoktan istifa etmeliydi. Cumhurbaşkanının ve savcıların suskunluğu da çok anlamlı. Anlaşılan öyle iç içe geçilmiş ki mücadele istenmiyor; tıpkı siyasi ayağı halen karanlıkta olan FETÖ’de olduğu gibi.

Kokuşma nasıl başladı?

Mafya üyeleri, oksijensiz ortamda üreyip kokuşmaya yol açan bakterilere benziyor. Vatanseverler FETÖ kumpasları ile yargılanırken, “Türkiye bağırsaklarını temizliyor” deniyordu. Yargılananlar, kokuşmayı önleyen oksijeni sağlıyorlardı, oysa. Görevden uzaklaştırılanların yarattığı boşluğu dolduran zararlı organizmalar, kalan oksijeni de tüketerek, kokuşmayı hızlandırdı. Bilgi sahibi, donanımlı, vatansever insanların yerini, sözde inançlı, eğitimsiz din tüccarları, mafya ve müteahhitler aldı. FETÖ ve AKP işbirliğiyle hukuk da yok edilince, kokuşma daha da hızlandı. MHP ve Bahçeli’nin ısrarı ile içerdeki mafya üyeleri de çıkınca, kokuşmaya yol açan bakteri türleri arasında rekabet patlak verdi ve aşırı çoğalan bakteriler havaya karışarak, kendilerini üretenlerin sağlıklarını tehdit etmeye başladılar; muhtemelen sonlarını da getirecekler.

İşin bir tehlikeli boyutu da mafya bozuntularının, özellikle eğitimsiz gençlerin gözünde ‘kahraman’ olarak görülmesi. Kısa zamanda ve az çabayla köşeyi dönmenin, toplumu değil, kendini kurtarmanın yüceltildiği zamanın ruhu (zeitgeist) da buna çok uygun.

Mafya Oluşumunda Sosyolojik ve Psikolojik Dinamikler

Mafyanın oluşum süreci, Erich Fromm’un ‘toplumsal narsisizm’ kuramı ile açıklanabilir. Buna göre, sevgisiz ortamda büyüyen ve kendilerini değersiz hisseden insanlar için bir topluluğun (ırk, din, tarikat, parti, takım, mafya…) üyesi olmak, tek doyum kaynağı haline gelebilir ve şiddete yönelebilirler. Yaşam yaratmak, ancak güçlü insanın yapabileceği bir şeydir; oysa her güçsüz insan bir bıçak ya da tabanca yardımıyla, başkalarının ya da kendisinin içindeki yaşamı yok edebilir. Çok sayıda kişi tarafından şişirilen narsisizm nedeniyle, kendi topluluklarını diğerlerinden daha üstün ve erdemli gören mafya üyelerinin kendi yanlışlarını fark etmeleri güçtür.

Bağırsakların Temizlenmesi Şart

Et kokuşmasın diye kullanılan tuz koktuğu için işimiz zor. Olası en kısa zamanda yapılacak bir erken seçimle, Mansur Yavaş gibi geniş halk kesimince desteklenen şaibesiz, dürüst ve donanımlı bir cumhurbaşkanı önderliğinde parlamenter sisteme geçmemiz; FETÖ ve Sedat Peker’in iddiaları dahil, tüm karanlık olayların derinlemesine araştırılarak, gereğinin yapılması; ardından temiz bir sayfa açılması şart. Geçmişinde soru işaretleri olan ve çok sayıda seçim kaybetmiş Kılıçdaroğlu, umarım adaylıktan vazgeçer.

Milletvekili, belediye başkanı, belediye meclis üyesi vs. adayı olabilmek için para bağışı koşulu, kokuşmuşluğun kaynaklarından biri. Para harcayarak bu yetkileri alanlar, görevlerini kötüye kullanıp, harcadıklarının fazlasını kazanmaya çalışabiliyorlar. Yani, sorun sadece iktidarda değil; muhalefet parti yetkililerinin de iş takibi yaptıklarını sık sık duyuyoruz. Çok kötü yönetmesine karşın, AKP’nin yıllardır iktidarda kalması, muhalefet partilerinin kadrolarının yetersiz olduğunun kanıtı.

Özetle: Büyük bir temizlik şart; iktidarıyla, muhalefetiyle…