Yıllar sonra, eşimin ve kızımın isteklerini kıramadım ve tatil yapmaya karar verdik. Daha dinlendirici olması nedeniyle gemi turunu seçtik ve Türkiye’den kalkarak, 7-8 günde Yunan adalarını dolaşan bir tur üzerinde anlaştık.

Yunan Adaları Turu

Kuşadası’nda başlayan yolculuğumuzda ilk durağımız Pire limanı ve Atina idi. Tur rehberimiz Vasilis Klimantakis çok başarılı, bilgili ve yardımseverdi; sevgili dostum Yani Stavridis’in İstanbul’daki okuldan arkadaşı olması sürpriz oldu. Atina’da şehir turu yaptıran yerel rehberimiz Eva Hanım’ın hem bilgisi, hem eleştirel esprileri harikaydı. Gemide Orçun Bey de bize çok yardımcı oldu. Gemide yemekler ve eğlence beklentimin üzerindeydi.

İkinci durağımız Mikonos’ta Tourlos limana yanaştık, Vasilis’in aydınlatıcı şehir turunu yel değirmenleri fotoğrafları ile tamamlayıp, otobüsle geçtiğimiz Scorpios Beach Club’ın güzel koyunda denize girip, ardından yemek yedik; biraz pahalı, ama çok kaliteliydi.

Mikonos’a oranla turizmin emeklemeye başladığı Milos adasında tekne turu yerine araba kiralamayı tercih ettik. Beyaz kayaları ile ünlü Sarakiniko Plajı’na gitmeden önce, yüksek kayalıkların arasına gizlenmiş Tsigrado Plajı’na inme cesaretini gösterip, mini kumsalda denize girdik.

Santorini’de ünlü Oia (İya okunuyor) semtinde bol bol fotoğraf çektik. Adını, ‘fire vermek’ten alan Fira adlı şehir merkezinde dolaşıp, teleferikle limana geçtik.

Son durağımız İraklion’da (eski adı Kandiye) rehberimiz Yorgo ile tarihi Knossos kalıntılarını, önce yerinde, ardından müzede gezdik. Rahmetli ağabeyim Ali’ye çok benzeyen Yorgo çok ilgili, bilgili ve güleryüzlüydü. Kadın tanrıçaların ön planda olması ve boğa kültünün Hititlerdekine benzerliği, Minos uygarlığının kökeninin Anadolu olduğu yönündeki görüşümü güçlendirdi. Tatar Türkü Nurihan Fattah tarafından ilk kez okunan ve evlilik törenindeki genç kızın sadakat yeminini içerdiği iddia edilen Phaistos (Festos) diskini de fotoğraflama şansı buldum.

1981’de Midilli’de yemek yediğimiz lokantaya gelen Andreas Papandreu kısa süre sonra başbakan olmuştu. Rastlantı bu ya; İraklion çarşısındaki kafeteryada karşılaştığımız Kriakos Mitsotakis’in de yakında başbakan olması bekleniyormuş.

Turun Düşündürdükleri - Türkiye’de Turizm Neden Yetersiz?

Tur sırasında hep “Bizde neler eksik veya yanlış?” diye sordum kendime ve neler yapmamız gerektiğini düşündüm. Vardığım sonuçlar özetle şöyle:

1-Turizm bir bütün ve en büyük eksikliğimiz sistemsizlik… Turizm konusunda deneyimli ve bilgili sevgili Tunç Soyer’in önderliğinde, ilgili belediye başkanları bir araya gelirse iyi bir başlangıç olur. Manisa, Karşıyaka, Ayvalık, Edremit ve Küçükkuyu belediye başkanları ile bu konuyu görüşmeyi düşünüyorum.

2-Elimizin altında olduğu için değerlerimizin farkında değiliz. Turistlerin ilgisini çekecek yerleri belirleyip, geliştirmeli ve pazarlamalıyız.

3-İyi rehber yetiştirmek çok önemli; buna yönelik meslek liselerine, yüksekokul ve fakültelere gereksinim var. Yabancı dil eğitimini anaokulundan itibaren yaygınlaştırmamız gerek.

4-Turistleri rahatsız edenleri engellemek; kazıklamaya çalışanlara ağır yaptırımlar getirmek şart…

5-Turizmimizin gelişiminde Yunan dostlarla yapılacak işbirliğinin, her iki taraf için de çok yararlı olacağı kanısındayım. Vasilis, Yorgo ve Eva gibi Türkiye’yi iyi bilen rehberlerden danışman olarak yararlanabiliriz.