Geçtiğimiz hafta İtalya'dan dostlarla İstanbul'da buluştum. Onların İstanbul'a ilk gelişleriydi. Doğal olarak şehrin büyüklüğü, görkemi karşısında büyük şaşkınlık yaşadılar. 
Tüm çarpık kentleşme hareketine, kalabalığına, trafiğine, yok edilmek istenen güzelliğine karşın İstanbul inadına ayakta durmaya ve onu ilk kez görenleri büyülemeye devam ediyor. Başka bir kent olsa bu kadar "saldırı"ya dayanamazdı ama İstanbul bir başka...
İtalyanlar şehrin her yerini ayrı sevdi, fotoğraf makineleri ve cep telefonlarının şarjını bitirecek kadar çok fotoğraf çektiler.
Dünyanın en önemli mutfaklarından birine sahip İtalya gibi bir ülkeden gelmelerine rağmen Türk lezzetlerine bayıldılar. Bizim yemeklerimizin, -kebap hariç- daha çok bilinmemesine, tanınmamasına şaştılar. Mesela bizim beyaz peynir; mozarella, parmesan gibi peynirleri tüm dünyaca bilinen İtalyanları şaşırttı. Tabak tabak yediler desem, yalan olmaz.
Tarihi yerleri, sokakları, Boğaz'ı, gurme lezzetleri ile İstanbul'dan unutulmaz anılarla ayrıldılar ama İstanbul'da en çok dikkatlerini çeken “sokak kedileri” oldu. 

***

Şaşırdınız mı? Şaşırmayın. İtalya'da sokaklarda görmeye alışkın oldukları bir görüntü değildi. İstanbul'un kedileri de şehrin kendisi gibi... Hayatın onlara getirdiği tüm zorluklara rağmen öyle güzeller ki... 
"Yunanistan'da da sokak kedileri vardı ama sizinkiler gibi bakımlı değillerdi" dedi, arkadaşım Francesca. 
Böyle kalabalık bir şehrin göbeğinde hayvansever insanların olmaması mümkün mü? Esnafın, mahallelinin genelde sokaktaki hayvanlara sahip çıktığından, onları aç susuz bırakmadığından söz ettim. 
Tabii sokaktaki birbirinden güzel kedileri görünce arkadaşım, "Şimdi anladım sosyal medyada paylaştığın onlarca kedi fotoğrafını nasıl çektiğini. Ben onları mizansen sanmıştım, meğer sokakta rastladığın kedilermiş" dedi. 
İzmir'in de kedilerini görmeye davet ettim. Sonuçta İstanbul'unkiler güzel de bizimkiler değil mi? 
Hani, bazı çok bilmiş-görmüşler diyor ya, "sokakta hayvan, medeniyet belirtisi olamaz" diye... Aksine, sokakta bakımlı, güzel, sevildiği belli olan hayvanların olması medeniyetin belirtisi.
Ne dersiniz, belki de sokak hayvanlarımız kentlere turist bile çekebilir? Yeter ki onların değerini bilelim.