Kemeraltı'ndan çıkıyordum adamın biri canhıraş eczaneye girdi ve maske olup olmadığını sordu. Eczaneden olumsuz cevap alınca “Sıram geldi bankaya almıyorlar" diye bağırmaya başladı. Ben tedbir olarak fazladan yanıma aldığım bir maskeyi verdim. Çok teşekkür etti ve koşarak bankaya yöneldi...

Devletin en üst makamı bankalara, marketlere maskesiz girilmeyeceği talimatı vermiş ve sorumluluğu vatandaşa bırakmıştı. Sonrasını biliyorsunuz. Önce PTT kanalıyla, ardından da eczaneler kanalıyla vatandaşa maske dağıtılması planlandı, ikisi de işlemeyince son çözüm olarak kamu çalışanlarına çalıştıkları kurumların maske vermesi önerildi. Bakalım üçüncü çözüm nasıl yürüyecek?

Bu arada neredeyse bir buçuk ay gibi zaman geçti. 
Halbuki başlangıçta gelir şampiyonu bankalara, bir ayda bir yıllık ciro yapan süpermarketlere bu sorumluluk verilse ve müşterilerine maske temin etmesi sağlansaydı belki şimdi çok daha yol almış olacaktık. Nitekim İzmir'de pazaryerlerine girerken zabıta bir maske veriyor ve elinizi dezenfekte etmenizi sağlıyor.

Tramvayda ve metroda da durum farklı değil. Belediyeler kıt imkanlarıyla bunu sağlarken; bütün sektörlerin can çekiştiği bir ortamda büyük cirolar yapan marketler ve bankalar ne yazık ki bu sorumluktan muaf tutuldu. 

Tarım sektöründe de ciddi sorunlar var. Menderes'te yaşayan bir arkadaşım yasak günlerde nöbetleşe akaryakıt istasyonu açılmasının çiftçileri çok mağdur ettiğini söyledi. Cumaovası çok geniş bir alandır. Düşünün koskoca ilçede tek akaryakıt istasyonuna izin var. Çiftçi kilometrelerce uzaktan gelip akaryakıt alacak ve dönecek. Zaten yarısını yolda tüketir. Veresiye yazdıran çiftçilerin durumu daha da kötü...
Oysa çiftçilerle görüşülerek daha iyi çözümler bulunabilirdi. 

Olmuyor; çünkü çok uzaktan yönetiliyoruz. 
Önce karar alınıyor, arkasından uygulama devreye sokuluyor. Uygulama yeterli olmayınca başa dönülüyor. Yani zamanla yarışıldığı bir ortamda yaz boz tahtasına döndük. 
Yerinden yönetim modeli  çok tartışıldı, ama bir türlü bu konuda mesafe alamadık. Belediyelere, yerel yönetimlere daha fazla sorumluluk verilseydi her şey çok daha farklı olabilirdi. 
Ama olmuyor, olamıyor. Çünkü virüse siyaset bulaştı...