Yunanlılar olsa olsa Akdeniz’de sirtaki oynar. Hoş sirtakinin de temeli bize dayanıyor. Yani Osmanlı’da oynanan kasap havası.Gelelim bu güne. Akdeniz’de Yunanistan yüzünden gerilim bitmeyecek gibi. Bizi 19’uncu yüzyıl politikası izlemekle suçladılar. Kendilerinin adaları silahlandırmaları hangi yüzyılın politikası oluyor acaba?

***

Yunanistan, Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının toplantısında, Türkiye’nin sondaj çalışmalarına tepkisiz kalınmasını kabul etmeyeceğini söyleyerek, AB'nin yaptırım kararları almasını istedi. Ama Yunanistan’ın bu isteği geri çevrildi...

Bu arada Avusturya ise toplantıda Avrupa Birliği ve Türkiye arasındaki üyelik görüşmelerinin sona erdirilmesini istedi. Yine en vefalısı Merkel oldu: “AB ülkeleri, Yunanistan’ın haklı hukuki itirazlarını ciddiye almak ve Atina ile dayanışma göstermekle yükümlü. Ancak buna rağmen gerilimin tırmanmamasına da özen göstermemiz gerekiyor. Bunun da çözümü, her iki tarafla görüşmelerin sürmesi. Konuşulması gereken bir diğer konu, her iki ülkenin bölgedeki ekonomik alanları nasıl paylaşabilecekleri. Almanya bu bağlamda bir çözüm bulunması için aracı olmaya devam ediyor.”

Fransa’nın tutumu da ilginç. Ancak Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Fransa’nın Yunanistan’a destek amacıyla savaş gemisi gönderdiğini, bölgede çeşitli donanmalara ait gemiler karşı karşıyayken, tarafların masaya oturmasının beklenemeyeceğini kaydetti.

***

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ege Denizi'nde sınırlarını 12 mile çıkaracağını açıklayan Yunanistan'a tepki gösterdi.Yunanistan'ın kararının savaş nedeni olduğunu söyledi: “Yunanistan'ın karasuları sınırını 6 milden 12 mile çıkartmasına müsaade etmeyiz.Bunu da çok açık bir şekilde söylüyorum. Navtex'ler devam edecek. Oruç Reis bölgede 90 gün daha çalışacak. Yunanistan geçmişten günümüze anlaşmaları ihlal etmiştir. Bunun örneği adaları silahlandırdılar.”
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da Yunanistan'ın Ege Denizi'ndeki karasularını 12 mile çıkarma kararı alması halinde bunun Türkiye açısından bir savaş sebebi olacağını söyledi. Bu arada Yunanistan’ın Türkiye’ye sadece 2.8 mil uzaklıktaki Meis Adası’na sivil teknelerle asker gönderdiği bildirildi.

Uluslararası Hukuk uzmanı Profesör Selami Kuran, Yunanistan’ın bu tutumunun bedelini ödeyeceğini belirterek Mısır’la yaptıkları anlaşmanın yasadışı olduğunu söyledi: “Türkiye’nin bundan sonraki adımı Lübnan ve İsrail'le anlaşmasıdır. Sahadaki gücün diplomasi ile güçlendirilmesi gerekir. Mısır ile Yunanistan ana karalarının deniz sınırı yok. Yunanistan 'ben adalardan başlatıyorum' diyemez burada Türkiye kıta sahanlığı var. Uluslararası Adalet Divanı'nın bu konuda verdiği kararlara göre bu anlaşma hukuksuz.”

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.