Sözü dönüp dolaştırıp şiire getiriyorum. Huyum kurusun!

Yazmanın dayanılmaz güzelliğinde şiirsiz kalmam olası değil. Yetmiyor; ayda bir kez İzmir’in simge yerlerinden Kemeraltı’nın tarihi hanlarından Mirkelam’da seçkin, saygın şairlerimizle buluşturuyorum şiir sever dostları. Sevgiyle, barışla, yaşama sevinciyle, aydınlanma sevdasıyla, savaşa karşı duyarlılıkla…

Ne var ki bundan hiç şikâyetçi değilim. Hepimizin bir biçimde dokunduğu, dinlediği, yazdığı, etkilendiği dizeler, şiirler vardır.

 Savaşa hayır elbette! Şair de sözünü sakınmaz bu bağlamda. Öyleyse yine şiire dokunalım, şiire gidelim diyorum; şiir evrenine, dil yurduna, şairlerin yapıtlarına.

Ertuğrul Özüaydın: “Dilden Şiire Şiirden Dile”

Ankara’da yayımlanan Çağdaş Türk Dili ve Patika dergilerinin yayın sorumlusudur Ertuğrul Özüaydın. Bugüne dek 6 şiir kitabına imza attı. Son çıkan kitabı yine şiir üzerine yazılarından oluşuyor: Dilden Şiire Şiirden Dile. (1)

“Bir ‘dil’de üretilen yapıtlar arasında ‘şiir’in çok özel bir yeri vardır. ‘Dil’ şiire renk verir, koku verir. Onun özsuyudur. ‘Şiir’ ise dilin başındaki ‘taç’ gibidir” diyor Özüaydın. Doğru söze ne denir?

Üç bölümden oluşan kitapta Ertuğrul Özüaydın şiiri şiir yapan dilin üzerinde kalem oynatıyor.

Ayrıca “ince bakışla” kadının gücüyle değişen edebiyatı, şiir- tiyatro ilişkisini, şair ve şehir buluşmasındaki uyumu, şiddete karşı olan şiiri yorumluyor.

 Öncelikle “dil-şiir” kucaklaşmasını irdeleyen bu denemeler, Ertuğrul Özüaydın’ın anlaşılır, duru anlatımıyla rahat okunan bir kitap olarak da bizi sarıyor.

 Kitabın son yazısından son tümceler: “Her şiir özgün yapısı gereği ya sınırlar koyar ya da o sınırları tamamen ortadan kaldırmak ister. Bu yüzden kendini değiştirme işlevini ve öğelerini kendinde barındıran şiire bir ölçü dayatılamaz. Çünkü şiir ölçü tutmaz”

Mehmet Büyükçelik: “Şiirin Kimliği”

Beş şiir kitabı yayımlamıştı bugüne dek Mehmet Büyükçelik. Bu kez “Şiirin Kimliği” adını verdiği “şiir ve şairin kimliği üzerine küçükdenemeleri”yle buluşturdu okuyucuyu. (2)

Şair şiirini oluştururken, şiirini okurken, yayımlarken şiir üzerine de düşünceler geliştirmesi, üretmesi bir varsıllıktır bana göre. Dünyaya, insana, olaylara, çevreye bakışında “konuşulan dilin sınırlarını da aşan” bir kimliğin de sahibidir şair.

Büyükçelik de kendi düşüncelerini, izlenimlerini, duyumsamalarını kâğıda dökmüş, kitapla buluşturmuş.

“Şiiri bilgiyle yazanların azınlıkta olduğu toplumda, kendi şiirini en iyi sananların çokluğu acı bir gerçektir.” saptamasını da kulak ardı edemeyiz.

Mehmet Büyükçelik’in bu yapıtını kitaplığımızda bulunduralım diyorum. Özellikle şiire yeni başlayanların, şiire heves edenlerin yararlanacağı çok şeyler var.

Mehmet İş : “Kılıç Yansıması”

Mehmet İş adını daha önce birçok yazın dergisinde görmüştüm. 2016 ve 2019 yıllarında iki şiir kitabı çıkarmış. Bu kez “Kılıç Yansıması” adlı şiir kitabını okurun beğenisine sunmuş. (3)

Bir Karadeniz çocuğu olan İş,“Kılıç Yansıması”nda doğa kıyımcılarına, ayrılıklara, aykırılıklara, sevgisizliklere, yanlış yönetilmenin yarattığı toplumsal sorunlara, öldürümlere duyduğu tepkiyi, karşı duruşuşiirine yüklediği duyarlı sesiyle paylaşıyor.

“İtalya Akdeniz’e / Bir devin kıllı bacağı gibi uzanır / solgun bir gülümsemeyle rakiptir Fransa’ya / Kemirirler Afrika’yı”

      (1) Dilden Şiire Şiirden Dile, Ertuğrul Özüaydın,Simirna Y. Ekim 2021, 120 sayfa

      (2) Şiirin Kimliği, Mehmet Büyükçelik, Ozan Y., Haz. 2021, 168 sayfa

      (3) Kılıç Yansıması, Mehmet İş şiirleri, Öteki Yayınevi, Ocak 2022, 88 sayfa