Gerence’deki adresime kitaplar geldikçe, çoğalıyorum, daha bir mutlu oluyorum. Dostlarımla, sevdiklerimle buluşmuş gibi duyumsuyorum kendimi.

Bugün iki kitap konuğum var: Biri Aksaray’dan Seçkin Zengin’den: “Çocukluğuma Mektuplar”, diğeri Mustafa Ören, Ragıp Özcan imzalı “Manisa Şiir Defteri”. Hoş gelmişler.

'Çocukluğuma mektuplar'

Çocuklar görürsünüz sokaklarda; koşan, gülen, bisikletine binen, oyun oynayan; umudu, coşkuyu, devingenliği, gülüşü, sevgiyi çoğaltan. Güler o zaman gözlerinizin içi değil mi?

Şair Ali Püsküllüoğlu da öyle diyor zaten: “Çocukları görünce, gülsün gözlerinin içi”.

Bir zamanlar hepimiz çocuktuk; küsen, çok soran, şımaran, merak eden, yaramazlığın ve haylazlığın tadına varan, saklambaçlarda şenliği seslendiren, gökte yıldızları sayan… Sonra büyüdükçe, olgunlaştıkça, yaşlandıkça yine bir yanı çocuk kalan…

Çocukluğuna mektup yazar mı insan? Yazarmış. Nicedir dur durak bilmeden mektuplar üzerine çeşitli kitaplar yayımlayan Seçkin Zengin, bu kez “Çocukluğuma Mektuplar” (1) seçkisini sundu okurlarına.

Yazar, şair 55 kişi çocukluğuna dönmüşler, anılarını tazelemişler. Bir iç dökme gibi… Acı, tatlı, sevimli, yoksul, varsıl çocukluk yaşamından “samimi” seslenişler.

İçlerinde bir çoğu İzmir’den benim de tanıdığım, dostluk ettiğim yazarlar, şairler; Onur Akyıl, Fatma Aras, Asım Gönen, Nesrin Z.İnankul, Ahu Neda Olsoy, Semiha Taş Özenç, Neslihan Perşembe, Yaşar Özmen, Neval Savak, Aslıhan Tüylüoğlu, Halim Yazıcı, Neslihan Yalman…

Bir çoğu da başka kentlerden tanışlarım, bildiklerim, dostlarım: Süreyya Akçay, Aydan Ay, Rıza Aslan, Oya Gündüz Aksu, Mustafa Ergin Kılıç, Zeki Oğuz, Nisa Leyla, Ayten Mutlu…

Ya ben? Geri kalır mıyım? Ben de yazdım çocukluğuma bir kaç satır. Anmalık, tadımlık…

İçindeki çocuğu eksik etmeyenlere duyurulur. Okunacak güzel mektuplar var. Seçmece…

'MANİSA ŞİİR DEFTERİ'

Eğitimci, yazar, şair iki insan Mustafa Ören ile Ragıp Özcan'ın, yine Manisa tutkunu bir başka yazar Hakkı Avan'ın editörlüğünde hazırladıkları "Antik Çağ'dan Günümüze Manisa Şiir Defteri”ni Gerence’ye ulaştığı günden beri sindire sindire okuyorum.

Şair dostum Ahmet Günbaş’ın sanal ortamda paylaştığı bu kitaba ilişkin şu sözlerini de not ettim: “Manisa Şiir Defteri'nin, -geçmiş gelecek bağlamında- ışıklı bir kitap olduğunu, -bireysel yaşanmışlıkları çağrıştıran- ‘defter’ sözcüğüyle birlikte kentine pek yakıştığını belirteyim.”

Homeros’un Niobe ve Tantalos şiirleriyle başlayan seçkide Alkman, Sapho, Bianoros, Simonides…gibi antik çağ ozanlarının şiirleriyle buluşuyoruz önce. Sonra Halk Edebiyatından, Cumhuriyet döneminden, günümüz şairlerinden, eksik saymadıysam 140 şair Manisa ve yöresine özgü şiirlerle karşılıyor bizi.

Mustafa Ören önyazısında “Bölgesel coğrafyanın sunduğu yapının özelliklerini, yöre insanının toplumsal, ekonomik, kültürel birikimini, gerçek ve mitolojik kişileri, tarihsel olayları, dönüşümleri bir bakıma yansıttığı söylenebilir” diyor hazırladıkları seçki için.

Manisa’dan, ilçelerinden ne çok şair varmış meğer: İlhan Berk, Haşim kanar, Nihat Etiz, Alim Atay, Halit Özboyacı, Asım Öztürk, Timuçin Özyürekli, Metin Soydeveli, Habip Bektaş, Vasıf Turhan Kayacık, Erol Çankaya, Ahmet Otman, Atila Er, Hasan Ildız, Fahrettin Koyuncu.

Manisa’ya, güzel ilçelerine, ören yerlerine yolu düşenlerin, dostları orada olanların, şiire sevdalıların bu seçkiyi de okumalarını öneririm. Sevecekler.

(1) Çocukluğuma Mektuplar, İzan Y. 2020, 314 sayfa

(2) Antik Çağ’dan Günümüze Manisa Şiir Defteri, Mart 2020, 324 s.