Yarın “Dünya Sigarayı Bırakma Günü.’’ İçenler için bir fırsat. Ben 36 yıl önce güle güle demiştim.

Dünya genelinde her 7 ölümden 1’inin nedeni sigara. Bazı ülkelerde bu sayı her 5 ölümden birine yükselmiş durumda (Çin, Danimarka, Hollanda, Yunanistan, Bosna Hersek ve Grönland). Daha kötüsü ise ölmeyip sigara içmeye devam edenler. Dünyada yüz milyonlarca insan sigara nedeniyle oldukça sağlıksız olarak yaşıyor. Devletler ekonomik yollarla bu alışkanlıklardan uzaklaştırmak istese de, Türkiye’de tüketilen sigara sayısı artıyor.

Dünyada tütün kaynaklı ölümler artıyor. Dünyada her yıl 8 milyondan fazla kişi tütün ürünü kullanımından kaynaklı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybederken bu sayının, gelecek 8 yılda iki katına çıkacağı tahmin ediliyor.

ÜLKEMİZDEKİ DURUM

Sigaraya başlama yaşı 13’ün altına düşmüş. Sigaraya  genelde arkadaş çevresi ve özenti ile başlanılıyor. Araştırmaya göre, lise çağındaki gençlerin yüzde 32,9’u  sigara içmediğini söylerken, sigara içenlerin oranı yüzde 67,1 olarak görüldü. Lise çağındaki kızlarda sigara içme oranı yüzde 48,5, erkeklerde ise bu  oran yüzde 72 olarak belirlenen araştırmada, sigaraya başlama yaşının ortalama 13,7 olduğu dikkati çekiyor. 

Yaşar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doçent Oya Mortan Sevi, sigaranın sağlığa verdiği zararları anlattı:

“Dünyada 1,3 milyar kişi tütün ürünü kullanıyor, her yıl 6 milyon insan sigara nedeniyle ölüyor. Türkiye 11’inci sırada yer alıyor ve her yıl yaklaşık 100 bin kişi sigara nedeniyle ölüyor.”

İzmir Demokrasi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Profesör Hülya Yüksel, Dünya genelinde her yıl 65 bin çocuğun pasif içiciliğe bağlı hastalıklar nedeniyle öldüğünü belirtti. Profesör Yüksel tütün şirketlerinin çok güçlü olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

“Tütün şirketleri filmlerde sigara içilen sahneler için Hollywood’a para ödüyor. Bu şirketler yarattıkları hastalıkların tedavisinde kullanılmak üzere 206 milyar doları 25 yıllık bir sürede ödemeyi kabul etti. Türkiye’de her yıl tütün şirketlerine 25 milyar dolar kazandırıyoruz.”

Doktor Sibel Akkol, Türkiye’de her yıl kanser olan 30-40 bin kişi olduğunu belirterek sigaranın damar içini kaygan halde  tutan hücrelerin bozulmasına neden olduğunu söyledi.

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.