Doğal güzellik, tarih, kültür… Turizm için gerekli un, şeker, su var ama bir türlü helva yapıp, afiyetle yiyemiyoruz. Örneğin Ayvalık’ta…

Geçen haftaki ‘Türkiye’de turizm nasıl gelişir?’ başlıklı yazımda ana sorunumuzun sistemsizlik olduğunu ve Tunç Soyer’in önderliğinde, ilgili belediye başkanları bir araya gelirse iyi bir başlangıç olacağını yazmıştım.

Yurt dışında olduğumdan haberim yoktu ama dileğim zaten gerçekleşmiş; Ege Belediyeler Birliği başkanlığına Tunç Soyer seçilmiş... Görüşmeyi planladığım başkanlardan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün başkan vekili, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin encümen üyesi olmuş.

Bu güçlü ekibin, tarım ve çevre kirliliğinin ardından turizm konusuna da el atıp, işbirliği yapacağına ve Ege Bölgesi’ndeki muazzam turizm potansiyelini canlandıracağına inanıyorum. Seçimler artık geride kaldı; parti ayrımı gözetmeksizin ortak çıkarlar doğrultusunda birlikte çalışma zamanı… Özellikle turizm konusunda ortak çıkarları olan İzmir, Balıkesir (Ayvalık, Edremit), Manisa ve Çanakkale belediyelerinin işbirliği çok önem taşıyor.

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin

Çalışmaya Ayvalık’tan başlamaya karar verince, aynı zamanda Ayvalık Turizm Alt Yapı Geliştirme Birliği (AYTUGEB) Başkanı da olan Mesut Ergin’den randevu rica ettim. Çok verimli geçen görüşmemize aynı birliğin genel sekreteri Ümit Özgültekin ile önceden Ayvalık’ta belediye başkan yardımcılığı yapmış olan Uğur Dündar da katıldı.

Ayvalık’ta kaliteli bir özel hastaneye duyulan gereksinim ve sağlık turizminin geliştirilmesi konusunda görüş birliğine vardık. Turizmcilik konusunda son derece deneyimli olan Ergin’in Ayvalık ve bölge turizmine önemli katkı sağlayacağını düşünüyorum ve bu konuda her türlü desteği vermeye hazırım. Mesut Ergin’in görüşmemizde Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ile uyumlu bir çalışma içinde olduklarını dile getirmesine çok sevindim, çünkü turizm gibi çok yönlü bir alanda başarı ancak büyükşehir belediyesi ile uyum içinde gerçekleşebilir. Örneğin; Ayvalık’ta turistik büyük yolcu gemilerinin yanaşabileceği bir liman inşa edilmesi…

Oksijen, Sağlık, Ayvalık

Görüşme sonrası Ümit Özgültekin merkezde görülmesi gereken yerleri gezdirdi; çok başarılı bazı otel ve turistik tesis yetkilileri ile görüşme fırsatı sağladı. Bir kısmı camiye dönüştürülmüş çok sayıda eski kilise, Ayvalık’a din turizmi açısından avantaj sağlasa da Ayvalık’ın tanıtımında öne plana çıkarılması gereken özellik, bence ‘sağlık’...

En sıcak Temmuz ve Ağustos aylarında bile sürekli esen poyraz rüzgarı bir yandan Kaz (İda) Dağlarının ürettiği oksijeni Ayvalık’a taşırken, diğer yandan aşırı sıcak ve nemi götürür. Ayvalık zeytinyağını farklı kılan da bu poyraz. Zeytinyağı, sağlık açısından sayısız yararlarından biri olan antioksidan özelliği sayesinde hücrelerimizin oksitlenerek yaşlanmasını önlerken, kansere ve kalp damar hastalıklarına karşı da korunma sağlıyor.

Kısacası, Ayvalık havasındaki yoğun oksijen hücrelerimize sağlık taşırken, zeytinyağındaki antioksidanlar, aynı hücrelerin genç ve sağlıklı kalmalarını sağlıyor. Zeytinyağlı yemeklerin enfes tadı da cabası.

İşte bu nedenle hem iç, hem dış turizme yönelik olarak Ayvalık için önerdiğim slogan “Oksijen, Sağlık, Ayvalık”.

“Rakı, Balık, Ayvalık” daha iyi diyenlere de saygı duyuyorum, tabi ki…