Verimli bir uğraşı, çabayı, emeği, başarıyı ödüllendirmek güzeldir.

Bilim, sanat, edebiyat, kültür, spor alanında verimli üretimleri ödüllendirmenin yararına, kazanımına inanırım. Anlamlıdır, bir değerbilirliktir. Yeter ki ödül doğru kararla, doğru adrese gitsin. Hak yenmesin. Hatır gönül araya girmesin. Seçici kurullar özenle, titizlikle, güvenle sağlıklı, yansız kararlar alabilsin..

Kuşkusuz ödüller bağlamında zaman zaman olumsuzlluklar yaşanır, ahbap-çavuş ilişkileri gözetilir, güvenirlik sarsılır.

Tüm olumlu-olumsuz yanlarına karşın, ben yine de ödüllerin verilmesinden yanayım.

Bugün yaşamda olmayan, ama değerlerini yitirmeyen adına her yıl ödül verilen yazın, sanat, bilim, kültür, spor insanlarımız vardır. Yunus Nadi, Sedat Simavi, Sait Faik, Orhan Kemal, Yaşar Nabi, Attila İlhan, Behçet Necatigil, Cevdet Kudret, Haldun Taner, Oktay Akbal, Arkadaş Z.Özger, Erdal Öz…gibi.

Her yıl heyecanla bekleriz ödül kazananları. Özelikle yeni bir adın, yazarın yapıtına verilen ödül daha bir sevindirir bizi.

Ödüller konusu oldukça geniş bir zamanı, yazıyı gerektirir. Köşemin sınırlarının buna yetmeceğini biliyorum. Olumlu, olumsuz, eleştirel yaklaşımlarla bu konu uzun uzadıya yazılır, tartışılır elbette. İzmir’de de ödüller bağlamında Karşıyaka, Buca, Çiğli belediyelerinin çalışmalarını biliyorum. Çiğli Belediyesi’nin geçen yıl ilkini verdiği Fakir Baykurt Roman Ödülü'nün ikincisi gelecek yıl sahibini bulacak. Karşıyaka Belediyesi Homeros Edebiyat Ödülleri'ni sürdürüyor. Buca Belediyesi’nin 23 yıldır sürdürdüğü Ali Rıza Ertan Şiir Ödülleri, şiir dünyamıza nice genç şairi kazandırdı. Seçici kurulda bulunan, çoğu tanıdığım, güvendiğim, kararlarına saygı duyduğum yazın emekçisi dostlarımın işleri kolay değil elbette. Ancak emek verilen çalışmaya, yine emekle verilen ödül değer katar.

İzmir’de Tudem Edebiyat Ödülleri'nin 18'inci yılında çocuk edebiyatı alanında ve roman dalında verileceğini biliyorum. .

“Yazarlarımızı özendirmek, yazdıklarını değerlendirmek, nitelikli yapıtlarla çocuk düzeyine uygun, yazınımızı zenginleştirmek” diye açıklanan Mevlüt Kaplan Edebiyat Ödülleri de 24 yaşına girdi.

Ödül almak, ödül vermek elbette güzeldir.

EDEBİYAT NÖBETİ’NE ÖDÜL

Eskiden İstanbul’un dışında her yer taşraydı. Şimdi İstanbul taşra oldu. İletişim ve ulaşım olanaklarının hızla geliştiği çağımızda Anadolu'nun her kenti artık taşra değil; canlı, üretken, işlevsel...

Sözü sanata, yazına emek veren dergilere getirmek istiyorum. Ben de 20’li yaşlarımda yaşadım dergiciliğin heyecanını, coşkusunu… Anadolu’nun değişik kent ve kasabalarından sesini duyuran her edebiyat sanat dergisi benim değerlimdir.

Lise öğenciliğimde katıldığım Hisar Dergisi şiir ödülümü hiç unutmam. Toplumsal içerikli şiirim Türkiye Liselerarası Yarışması'nda altıncı olduğunda dünyalar benim olmuştu. Samsun’un Bafra ilçesinde beş yıldır yayımlanan Edebiyat Nöbeti Dergisi’ni de ilgiyle, beğeniyle izliyorum. Derginin sahibi ve Yazı İşleri Müdürü Celal Karaca. Derginin yayımına katılan, emek veren Semrin Şahin, Fatma Hatun Esen,Dursun Bayar, Fatma Şener Dursun, Esra Deniz Karagöl, Erdoğan Kurt, Kamil Dikmen özveriyle çalışmalarını sürdürüyorlar.

Payda Yayınları örnek bir ödüle imza attı. Afyon’un Dinar ilçesinde tek başına Şairler Yaprağı Dergisi'ni 1 Mayıs 1954-Ağustos 1957 yılları arasında 36 sayı çıkaran Nedret Gürcan adına düzenlediği edebiyat ödüllerinin ilkini “Edebiyat Nöbeti” Dergisi'ne verdi. Payda Yayınları'nın bu kararı almasına, ödüle de Edebiyat Nöbeti Dergisi'nin değer görülmesine sevindim. Dilerim bu ödül uzun ömürlü olsun, her yıl Anadolu’nun bir başka yöresinde çıkan sanat-yazın dergilerine verilsin.