Türkiye ekonomisi 2 yıldır sorunlarla boğuşuyor.

Şimdi de ülkemiz virüs belası ile ekonomik sıkıntıya girdi.

Bunu en güzel CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici açıkladı: “Bu kıştan sonra bahar olmayacak, nükleer kış gelecek. Virüs salgınından önce ekonomimiz kıştan çıkıp “karakış”a giriyordu. Şimdi salgınla birlikte geliyor olan artık karakış değil “nükleer kış”tır.

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, korona virüsün benzeri görülmemiş bir ekonomik krize neden olduğunu söyledi; “IMF'nin 1 trilyon dolarlık finansal kapasitesini korona virüsten etkilenen ülkeler için kullanmaya hazırız. Şimdiye kadar 90'dan fazla ülkenin kendilerinden yardım talebinde bulundu. Korona virüse karşı "en savunmasız" ülkelerin ise "ekonomileri yükselen ve gelişen ülkeler" Acil finansman desteği konusunda şimdiye kadar asla böylesine artan bir taleple karşılaşmadık. Kovid-19 salgınının küresel ölçekte 2008 küresel mali krizinden çok daha kötü ve benzeri görülmemiş" ekonomik krize neden oldu. Dünya karanlık bir dönemden geçiyor. Kovid-19'un tüm dünyayı tehdit ettiği için en korunmasız durumdaki insanların korunması için birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyuluyor. IMF'nin tarihinde hiçbir zaman dünya ekonomisinin böylesine durma noktasına geldiğine tanıklık etmedik.”

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus da bunun bir sağlık krizinden çok daha ötesi olduğunu ve pandeminin derin sosyal ve ekonomik sonuçlarının farkında olduklarını söyledi. Ghebreyesus, bazı ülkelerin halkının geçimini sağlamaları ve ekonomik çöküşten kurtulmaları için borçlarının hafifletilmesinin şart olduğunu, bu bağlamda IMF ve Dünya Bankasıyla iş birliği yaptıklarını kaydetti.

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus korona virüsün dünya ekonomileri üzerindeki etkileri hızlandırdığını belirtti; “Çin’in 2020’nin ilk çeyreğinde belirgin bir ekonomik daralma yaşandı.ABD açısından büyüme beklentilerinin yüzde 0.5 civarlarına kadar indi. Dünya çapında bir kriz yaşandığında Türkiye’nin bunun dışında kalamayacağını söylemek gerekli. Korona virüsünün küresel ekonomide durgunluğa neden olacağı endişeleri ve zaten düşüşteki petrol fiyatlarının bir günde yüzde 30 düşmesi, Türkiye dâhil tüm dünyada piyasaları alt üst etti. Virüs ile birlikte Asya’dan ABD’ye kadar hisse senedi piyasalarında yüzde 10’a varan değer kayıpları yaşanırken sürecin iki yıldır krizde olan Türkiye ekonomisine de ciddi etkileri olması bekleniyor.”

Sözün özü, artık her şeyin eskisi gibi olmayacak.

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.