Salgın alıp başını giderken bazı sorunları anımsatmak lazım. Ekonomi ne durumda, işsizlik ve mutfak?

Birleşik Metal İş Sendikası hesaplamalarına göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı, Şubat ayındaki 2 bin 681 liradan, Mart'ta 2 bin 71 liraya yükseldi. BİSAM’ın raporunda eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi giderler ile birlikte bir ailenin yapması gereken harcama tutarı 9 bin 395 liraya ulaştığı belirtildi.

İşsizlik ve genç işsizlik ürkütücü... 330 bin kişi yurt dışına göç etti. Binlerce genç yurt dışına gidiyor.

***

TÜİK verilerine göre, Şubat ayında işsizlik bir önceki aya göre yüzde 0.7 artış göstererek yüzde 13.4 oldu. Böylelikle 2021 yılının ilk ayında 3 milyon 976 bin olan işsiz sayısı, Şubat’ta 4 milyon barajını yeniden aşarak 4 milyon 436 bine yükselirken genç işsizlik son 5 yılın zirvesine çıktı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da milletin perişan olduğunu anlatarak ülkeyi bir alev topuna benzetti: “Türkiye coğrafyası bir alev topu gibi. Son bir yılda işsiz kalan 1 milyon 254 bin kişi var. İşi vardı bu insanların. 1 milyon 254 bin kişinin işine son verildi, işsiz kaldı bunlar. 19 yılın sonunda geldiğimiz nokta, 10 milyon 219 bin kişi işsiz. Yaşlısı, genci, ilkokulu, ortaokulu, lisesi ve üniversite mezunu...10 milyonun üstünde işsiz olursa bir ülkede, orada huzur olmaz, orada bereket olmaz, orada kargaşa ve kaos kaçınılmaz ortaya çıkar. İntihar vakaları ortaya çıkar. Salgın her şeyi etkiliyor. Çiftçinin borcu 18 yılda 72 kat artarak 180 milyar oldu.”

***

CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, çiftçi borcuna çözüm beklerken, hükümetin, vadesi geçmiş 900 milyonluk alacağının peşinde olduğunu söyledi. Ekonomiyi bir uzmanla noktalayayım. CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici tefeci faizi ile borçların ödendiğini belirtti: “Ülkede başına buyruk bir rejim var. Devlet 2 saatte 41 milyon faiz ödüyor. Ekonomi 15 yılda bir arpa boyu yol almadı. Ekonomi her an kalp krizi geçirebilir.”

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.