Geçen hafta 20 yılın rekorunu kıran enflasyondan söz etmiştim anımsayın.

Dertler bitmiyor. Alım gücü o kadar azaldı ki karpuz almaya güçleri yetmediği için 2 kişi birleşip bir karpuz alıyorlar.

Kriz ve geçim sıkıntısı psikolojimizi bozdu. 13 liralık su faturası yüzünden kiracısını öldürdü vatandaş.

İşsiz sayısı 8 milyon 400 bin,gençler işsiz.

Kira artışları dar gelirlileri bezdirdi. Artışları protesto için çadır kurdular, ev hayallerinin yıkıldığını dile getirdiler.

Dünya Sefalet Endeksi'nde Türkiye 156 ülke içinde 21’nci sırada. Sefalet sıralamasında da Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada.

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, 76.5 milyondan fazla tüketicinin aç ve yoksul olarak yaşamını sürdürdüğünü belirtti.

Ev hayalleri ile ilgili Profesör Yalçın Karatepe ilginç bir değerlendirme yapmış:

“Belki fark etmişsinizdir, ülkedeki ekonomik kriz derinleştikçe iktidar tarafından açıklanan 'müjdelerin' sayısı da artıyor. En son kamu bankaları aracılığıyla aylık yüzde 0.99 ya da 0.88 faiz oranlarından konut kredisi kullandırılacağı duyuruldu. Tabi bu müjdenin sadece faiz oranına bakarsanız gerçekten iyi.

Siz de bu ucuz kredi imkânından yararlanabilecek misiniz? Nerdeee! Konut fiyatları o kadar arttı ki, ev almak şöyle dursun, ev alma hayali bile kurulamaz olduk. Artık “ortalama” fiyatların bilmem kaç milyonlar ile ifade edildiği bir dönemde nasıl olsun ki?

Oysa temel sorun konut fiyatlarının çok yükselmiş olması ve vatandaşın gelir seviyesinin çok düşmüş olması.

Çalışan nüfusun yaklaşık yarısının asgari ücret elde ettiğini hatırlayınca, bu “kredi müjdesinin” hedef kitlesinin siz olmadığını ve asıl amacının da vatandaşı konut sahibi yapmak olmadığını görürsünüz.

***

Peki bu paketin amacı ne?

Birincisi konut sektörüne kaynak aktarmak. Bunu zaten pek çok yerde okuyorsunuz. Ama bence bunun kadar önemli bir başka amaçları daha var: Paranın dövize gitmesini önlemek. Hatta kur korumalı mevduatı olanların da vadesi dolduğunda bu mevduatlarını yenilemeden, paralarını konuta yönlendirmeleri isteniyor olabilir. Çünkü KKM’nin sürdürülemez olduğunu onlar da görmeye başlamışlardır. Sanırım ana hedefleri bunlar. Yoksa sizin ev sahibi olmanız değil.Zaten siz ne zaman onların birinci önceliği oldunuz ki?

Bunlar iyi günlerimiz. Buğday ithal edemezsek karne ile ekmek alacağız.

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.