Küçük bir çocuğun deprem yıkıntılarından günler sonra sağ çıkması üzerine hep birlikte sevinç gözyaşları döktük, ama bu bir mucize değil.

Asıl mucize, deprem araştırma önergelerini 58 kez geri çeviren, ödenen 35 milyar dolarlık deprem vergilerinin hesabını veremeyen, ‘imar barışı’ adı altında kaçak dayanıksız yapılarda yerleşime izin vererek ölümlere yol açan insanların istifayı akıllarından geçirmemeleri ve hala iktidarda kalabilmeleri.

Bilim ve Kader

Bilim rakamlarla konuşur. 2020 yılında dünyada görülen 7 üzeri şiddetteki birçok depremde ölen olmazken, Türkiye’de 7’den küçük iki depremde toplam 155 kişi yaşamını yitirdi. Bu yıl dünyada depremde ölen insanların yüzde 80’i Türkiye’den. Son yıllardaki maden göçüklerinde de benzer durum söz konusu. Çürük binaların veya maden göçüklerinin altında kalmak, kader veya fıtrat değil; vasıfsız insanlar tarafından yönetilmek de…

Mucize yaratma peşinde koşan yandaş basın üzerini örtmeye çalışsa da, Tunç Soyer’in, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ve İzmirlilerin başarılı çalışmaları ve destekleri alkışlanmaya değer.

Sosyalist Bir Müslüman: Timur Selçuk

Çok büyük bir sanatçımızı, Timur Selçuk’u sonsuzluğa uğurladık. Müziğiyle tanıdığımız Selçuk’un önemli bir yönü daha vardı: Gerçek Atatürkçülüğünün yanında, hem gerçek bir sosyalistti, hem de gerçek bir Müslüman. Müslümanların ve sosyalistlerin birbirlerinden pek hoşlanmadığı bir toplum için ilginç bir sentezdi, bu. Selçuk ve İhsan Eliaçık, farklı noktalardan yola çıkarak, aynı yere ulaşmışlardı: “Gerçek Müslümanlıkta aşırı zenginleşme yoktur; Gerçek Müslüman halkı açken, saraylarda oturup, sefa sürmez.”

Sosyolog ve psikiyatrist Erich Fromm’un “İnsanlar aldıkça değil, verdikçe zenginleşir” görüşü de aynı yola çıkmakta...

Asıl Mucize: “Atatürk ve Devrimler”

Mucize mi arıyorsunuz? Başarısını, ulaştığı harika sentezlere borçlu olan Atatürk’ün yaptıklarını araştırın. Tarihçi Arnold Toynbee “Biz batılıların 400 yılda kurduğu uygar kurumları Atatürk, ülkesinde dört yılda kurmayı başardı” diyor. Chantitch – Chandan ise 1929’da yazdığı ‘Türk Mucizesi’ kitabında “Bu ülkede, önemli değişiklikler gerçekleşmiş ise, bu Mustafa Kemal Paşa sayesinde olmuştur” diyerek anlatıyor, bu hızlı değişimi.

İçinde bulunduğumuz durumdan kurtulmak istiyorsak, farklı sentezler yakalayan Ekrem İmamoğlu, Mansur Yavaş, Tunç Soyer, Ümit Özdağ gibi Atatürkçüleri desteklememiz gerek.

10 Kasım 1938

Acı haber duyulmuş, İstanbul Üniversitesi'nde yaşam durmuş. Atatürk sayesinde Alman faşizminden kaçan Hukuk Profesörü Andreas Bertalan Schwartz şaşkın durumda Rektör’ün odasına girip, “Efendim, derse girip girmemekte kararsızım. Ne yapayım?” diye sorar. Rektör “Sizde büyük bir adam ölünce ne yaparlarsa, onu yapın” deyince, Profesör Schwartz yanıtlar: “Bizde bu kadar büyük bir adam ölmedi ki”

Rahat uyu Sevgili Atatürk; eserlerini yok etmeye çalışanlar, yakında tarihin tozlu sayfalarında yerlerini alacaklar.

Trump’ın gidişiyle ‘Gerçek Ötesi Çağ’ (Post-truth Era) sona eriyor.

Arkası gelecek, her şey çok güzel olacak…