“En iyi makine en iyi fotoğrafı çekseydi, en iyi daktiloya sahip olan da en iyi romanı yazardı.” – Ara Güler

Kimileri, baktığı manzarada farklı bir şey görür. Dikkati, algıları diğerlerinden farklıdır. İşte böyle insanlar sanatın bir dalıyla ilgilendiklerinde herkesi hayran bırakan eserler, ortaya kendiliğinden çıkar. Harika resimler, akıllarda yer eden filmler, bir kere okuduğunuzda eski size veda ettirecek kitaplar, hafızalara kazınan müzikler ve oyunlar bırakırlar dünyaya miras olarak. Öyle güzel miraslardır ki bunlar, izledikçe, dinledikçe, okudukça yenilenir, eklenirsiniz. İçinizdeki yaratıcıyı dürtüp uyandırırlar. Sanatın içinde olmak, üretmek istersiniz.

***

Günümüzde hepimizin sanatın bir dalıyla yakın bir ilişkisi var aslında: Fotoğrafçılık. Sosyal medya sağ olsun, birçoğumuz güzel kareler yakalamanın peşindeyiz. Ancak çektiklerimizi paylaşmadan önce genellikle filtreliyoruz. Çünkü vizörden sanat çıkarmak, doğru anı ve ışığı yakalamak herkesin harcı değil. Türkiye’den adını tüm dünyaya duyurmuş usta isim Ara Güler şöyle der: "Ben hayata yalan katmadan fotoğraf çekiyorum. Eğer bir ışık getirip koyarsam o yalan olur anladın mı? Şimdiki zamanı olduğu gibi gelecekte yaşanacak zamanlara aktarıyorum, onun yanına koyuyorum.

İyi bir fotoğraf için en iyi makineye ya da cep telefonuna da ihtiyacınız yok aslında. Ustanın da dediği gibi en iyi makineye sahip olan en iyi fotoğrafçı olsaydı en iyi daktilo da en iyi kitabı yazmaya ya da en kaliteli boyalar da en güzel resmi yapmaya yeterdi. Oysa ki hepsi için estetik bir bakış açısı ve bolca yetenek gerekir.

***

Bugünlerde kentimizde Ara Güler’in fotoğrafları sergileniyor. Arkas Sanat Merkezi’ndeki sergide, usta fotoğrafçı Ara Güler, İzmirlileri selamlıyor. Sergide, Ara Güler’in doğup büyüdüğü İstanbul’dan karelerin yanı sıra, ünlü isimlerin otoportreleriyle fotoğraf makinelerinden notlarına birçok kişisel eşyası da yer alıyor. Ancak serginin en özel parçaları arasında, muhabir olarak defalarca ziyaret ettiği İzmir’in daha önce hiç sergilenmemiş fotoğraflarıyla Agora, Efes, Bergama, Allianoi gibi civardaki antik kentlerden belge niteliğindeki kareler bulunuyor. 26 Temmuz’a kadar açık kalacak olan sergi, İzmirlilerin yoğun ilgisini çekiyor. Arkas’ın bir önceki sergisiyle Picasso’nun çılgın dünyasını ziyaret eden sanatseverleri, bu kez de Ara Güler’in objektifinden yansıyanlar mest edecek. Merhaba Ara Güler!