Köpek sahipleri bilir. O kadar yoğun bir duygu alışverişi yaşarsınız ki bir süre sonra hem en yakın dostunuz, hem de çocuğunuz gibi olur, köpeğiniz. Üzerine titrer, endişelenirsiniz.

Çok küçükken aldığımız ve 6.5 yıldır birlikte yaşadığımız Maltese cinsi minik Molly’miz çok ciddi bir tehlike yaşadı ve halen atlatabilmiş değil. Gece yarısı, önce bir huzursuzluk, ardından bacaklarında kasılmalar başladı. Uyumak istiyor, kasılmalar nedeniyle sıçrıyor, sürekli yer değiştiriyordu. İzlemeye karar verdik ve ilk nöbeti eşim aldı. Sabahın ilk ışıklarında nöbeti devraldığımda kasılmalar sürüyordu, tabloya aşırı bir uyku hali eklenince daha dikkatli izlemeye başladım ve bir ara nefes almadığını fark edince sarsarak uyandırmaya çalıştım. Normalde 30 metre ötede 3 kapı arkasındaki anahtar sesini duyup havlamaya başlayan Molly, 20-25 saniye boyunca hızla sarsmama rağmen uyanmıyordu ve kasları gevşekti. Ölmüş olabileceğini düşünerek hızla "Molly" diye bağırınca, eşim de uyandı ve bir süre sonra Molly yavaşça gözlerini açtı, ama durumu hala iyi değildi. Bu belirtileri 2 gün önce yapılan boğmaca aşısına bağladım ama internette aşının böyle bir yan etkisi olduğu yazmıyordu.

Sabah aradığımız Urla’daki veteriner hekimimiz ve dostumuz Erhan Gökdağ’a konuyu aktardığımızda ve çektiğimiz videoyu gönderdiğimizde, bunun aşıya bağlı olamayacağını söyledi ve “Kullandığınız başka bir ilaç var mı?” diye sordu. İzmir’deki veterinerimizin kene, pire gibi dış parazitlerden korunma için verdiği, ‘Simparica’ adlı ilacı ağız yolu ile verdiğimizi söyleyince ‘suçlu’ bulunmuştu. Belirtiler bir süre daha devam edebilirdi ve tedavisi de yoktu.

Hemen internette ‘Zoetis’ firmasının ürettiği ‘Simparica’yı araştırmaya başladım. İlk şoku ilacın prospektüsünü okumak için girdiğim, üretici firmanın https://www.zoetis.com.tr//products/pet-ve-at.aspx adresinde yaşadım; üretilen 5 antiparaziter ilacın içinde ‘Simparica’ yoktu, burada veya başka bir adreste ilacın yan etkilerini bildiren Türkçe bir prospektüse de rastlamadım. https://www.turuncoglu.com/simparica-10-mg-25---5-kg/p/1540 adresinden ilaç sipariş ediliyordu (veteriner hekim reçeteye yazmasa da) ama yan etkileri için prospektüse bakın deniyordu.

‘Sarolaner’ içeren Simparica gibi ‘isoxazoline’ grubunda olan ve daha önce piyasaya çıkan Nexgard ve Bravecto adlı ilaçların kullanımına bağlı ciddi yan etkilerin yanında, birkaç yüz köpekte ölüm görülmüş; Simparica’da da benzer sonuçlar gözlenmeye başlanınca, bu ilacın ruhsatının iptal edilmesi için https://www.change.org/p/petition-for-the-immediate-withdrawal-of-simparica-flea-tick-treatment-from-the-market adresinde, FDA’ye yönelik bir imza kampanyası başlatılmış. Ben imzaladığımda 11.300 civarında kişi imzalamıştı ve hedef 15.000 idi.

Köpeklerin sinir sistemleri üzerine ciddi yan etkilere sahip olan bu pahalı ilaçlar, kenenin sokmasını ve bu yolla ciddi bazı hastalıkları bulaştırmasını da engellemiyor; zehir içeren kanı emen kenenin ölmesini sağlıyor sadece. Kene çıkartılırken sigara değdirme veya asetonlu pamuk uygulama gibi yöntemleri önermeyiz, çünkü rahatsızlık hisseden kene içindeki kanı, soktuğu canlıya enjekte ederek enfeksiyonları bulaştırabilir. Emdiği kandan zehirlenen kenede benzer durumun yaşanmayacağını kim garanti edebilir?

Q13fox.com’un 25.07.2019 tarihli haberine göre, New Jersey’de yaşayan Tuğba Aksoy’un iki yaşındaki köpeği Lokum’da da Simparica kullanımı sonrası şiddetli kasılma nöbetleri gelişmiş ve tekrarlıyormuş. Tedaviye 10.000 dolardan çok para harcanmasına karşın Zoetis sadece 3.300 dolarını karşılamış. Haberde Nexgard için 1315, Bravecto için720, Simparica için 1315 köpekte kasılma nöbetleri rapor edilmesine karşın, ilacı köpeklerin çoğunda ‘güvenli ve etkili’ bulan FDA eleştiriliyor.

Bu bilgilerin ardından köpek sahiplerini ve veteriner hekimlerimizi uyarmanın, halkı ve veteriner hekimleri yeterince bilgilendirmeyen Zoetis firmasına dava açmanın yararlı olacağını düşündüm ve avukatımla görüştüm. Elde edilecek tüm gelir İzmir Hayvan Hakları Federasyonu’nun (HAYTAP) olacak, Başkan Sayın Esin Önder bunu memnuniyetle karşıladı.

Siz de bu yazıyı paylaşarak ve imza kampanyasına katılarak bizlere destek olabilirsiniz.