Döviz kurlarındaki artış kitaplarla dostlarının arasını açtı. Bir yılı geride bırakırken döviz kurlarındaki dalgalanmanın kağıt maliyetlerinde yaptığı artışın kitap fiyatlarına da yansıması hepimizi üzmüştü. Yeni yılda bu artışın sürmemesini dilemiştik. Ne yazık ki yeni yıla elektrik, doğalgaz ve akaryakıt fiyatlarına yapılan zamlarla başladık. Ve belli ki kitap düşkünü okurlar bir değil, artık iki kez düşünecek kitap alırken. Kitap fiyatlarındaki artışın okurun satınalma davranışını nasıl etkileyeceğini önümüzdeki günler gösterecek kuşkusuz. Bir kitap dostu olarak işler rayına oturana kadar kütüphane üyelikleri mi artacak, korsan yayınlar mı yeniden gündeme gelecek, yoksa süreç e-kitaba olan ilgiyi daha mı artıracak, hep birlikte göreceğiz. Herkesin dilediği kitaba bütçesi sarsılmadan kolayca erişebildiği, yazarlar için okuru, okur içinse kitabı bol bir yıl olsun.

***

İl Halk Kütüphanesi'nde drama eğitimi

İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü kütüphanelerdeki hizmet standartlarının yükseltilmesi amacıyla "Kütüphanede Drama ile Oku-Yorum" etkinliği düzenledi. Etkinlik Çağdaş Drama Derneği ve İl Halk Kütüphanesi işbirliğiyle 18-26 Aralık 2021 tarihleri arasında gerçekleşti. Kütüphanede ilk kez yapılan eğitime 20 liseli gencin yanı sıra, orta yaş ve üstü 20 ev kadını, öğretmenler, dezavantajlı kadınlar ile beş kütüphane personeli katıldı. 25 Aralık 2021 tarihindeki drama eğitimine Kültür Turizm Bakanlığı'nı temsilen Kütüphaneler Daire Başkanı Ahmet Aldemir, Kullanıcı Hizmetleri Şube Müdürü Aysun Arslan Büyüksan, İl Kültür Turizm Müdürü Murat Karaçanta ve Atatürk İl Halk Kütüphanesi Müdürü Veli Caner de eşlik etti.

Kütüphanelerde okurlara, kullanıcılara eğitim yoluyla daha iyi hizmet verilmesini amaçlayan çalışmanın İzmir'deki tüm kütüphanelere yaygınlaştırılması hedefleniyor. "Yaparak ve yaşayarak öğrenme" olarak da tanımlanan drama çalışmalarıyla herhangi bir konuda, doğaçlama, rol oynama gibi tekniklerden yararlanarak bir grupla ve grup üyelerinin birikimlerinden, yaşantılarından yola çıkarak canlandırmalar yapılıyor. İnsanın insanla etkileşimde bulunduğu her alan yaratıcı dramada kullanılabiliyor.

***

Edebiyat yarışmaları

• Fakir Baykurt Roman Yarışması

Çiğli Belediyesi'nin ilki 2020 yılında düzenlenen "Fakir Baykurt Roman Ödülü" yarışmasının üçüncüsü için başvurular başladı. Para ödülü bulunan yarışma edebiyatımıza halkımızın gerçeğini anlatan, toplumsal gerçekçi yeni yapıtlar kazandırmak, okura Türkçenin tadını duyurmak, dilimizin anlatım olanaklarını geliştirmek amacıyla düzenleniyor. Yazarlar yarışmaya kitap oylumundaki yayınlanmamış bir roman dosyasıyla katılabiliyor. Ön seçici kurulu Ali Balkız, Handan Gökçek, Handan Tan ve Oğuz Tümbaş’dan oluşan yarışmanın ödül seçici kurulunda Adnan Binyazar, Bahri Karaduman, Hidayet Karakuş, Işık Baykurt ve Öner Yağcı bulunuyor. Yarışmaya 14 Mart 2022 Pazartesi günü saat 17.00'ye kadar başvurulabilecek. Katılımcılar yarışma şartnamesine www.cigli.bel.tr/fakirbaykurt/2022sartname.html adresinden erişebilir. Çiğli Belediyesi'nin Fakir Baykurt Roman Ödülü'nü 2020 yılında Turan Ali Çağlar'ın "Amasanga", 2021 yılında Ali Balkız'ın "Büyümek İstedim" eserleri kazınmıştı. Kazanan dosyalar Literatür Yayınları'nca basılarak Türkiye genelinde okurla buluşmuştu.

• "Sanat Durağı" Öykü Yarışması

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Dairesi Başkanlığı ile İZELMAN A.Ş. tarafından hazırlanan “Sanat Durağı Projesi” kapsamında kısa öykü yarışması düzenlendi. Sanat Durağı Projesi kapsamında seçilen öyküler kiosklara yüklenip halk tarafından da okunabilecek. Para ödüllü yarışmanın şartnamesine http://kultursanat.izmir.bel.tr/Etkinlikler/sanat-duragioyku-yarismasi adresinden erişmek mümkün. Katılacak eserlerin 1 Ocak - 28 Ocak 2022 tarihleri arasında gönderilmesi gerekiyor.

Yarışma İzmir’in kültür ve sanat hayatını dinamize etmek, sürdürülebilirliğini sağlamak,

edebiyat dünyasına yeni yetenekler kazandırmak, geleceğe sanatsal belgeler bırakmak, kültür ve sanat ilgililerinin üretim yapmalarına olanak sağlamayı amaçlıyor. Hazırlanacak öykülerin temaları "Sanatın İyileştirici Yönü", "Dayanışma" ve "Benim İzmir’im" olarak belirlendi. Yarışmanın jürisi Prof. Dr. Adnan Akyarlı (İZELMAN A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı), Efe Oruç (İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Dairesi Başkanı), Nezihe İncegöz (İzmir Büyükşehir Belediyesi Kütüphaneler Şube Müdürü), Melik Yılmazer (Editör - Yazar), Dr. Asil Kaya'dan (Tarihçi – Yazar) oluşuyor.

***

Necati Cumalı Urla'da anılacak

Türk edebiyatının önemli yazarlarından Necati Cumalı için Urla Belediyesi 13 Ocak 2022 Perşembe günü bir anma töreni düzenleyecek. Necati Cumalı Kültür Evi'nde gerçekleşecek törende, yazarın edebiyatımıza kazandırdığı eserler, edebiyatımızdaki yeri ele alınacak.

Urla Belediyesi'nin İzmir Devlet Tiyatrosu işbirliğiyle her yıl düzenlediği "Edebiyat Ödülleri yarışması" ise bu yıl pandemi nedeniyle yapılamadı.

En son 2019 yılında düzenlenen yarışma ulusal tiyatro yazarlığımızda önemli yeri olan yazarın adını duyurmak, ulusal oyun yazarlığının gelişmesini sağlamak, oyun yazarlığına ilgi duyan yazar ve sanatçıları desteklemek, oyunlarının seyirci ile buluşmasına zemin hazırlamak ve alana yeni yazarlar ile oyunlar kazandırmak amacıyla düzenleniyordu.

Necati Cumalı, çocukluğu, ilk gençlik yılları Urla'da gecmiş bir yazar. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne giden Necati Cumalı, 1949 yılında İzmir’de avukatlık stajını tamamladıktan sonra, yedi yıl boyunca İzmir ve Urla’da serbest avukat olarak çalışmış. Yazar, Urla’da bugün “Necati Cumalı Anı ve Kültür Evi” olarak ziyaret edebildiğimiz evde bir süre eşi Berin Hanım’la da yaşamış.

***

Yeni Çıktı

Sidaş Medya "Hububat Bilimi ve Teknolojisi"ni yayımladı

Hububat ürünleri ve özellikle de ekmek konusunda bilgi eksikliğini tamamlamak, bilgi kirliliğine de bir çözüm üretmek amacıyla kaleme alınan "Hububat Bilimi ve Teknolojisi" kitabı Sidaş Yayıncılık tarafından yayımlandı. Kitabın editörlüğünü İstinye Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof Dr. Hamit Köksel, editör yardımcılıklarını Dr. Oğuz Acar, Dr. Buket Çetiner ve Filiz Köksel'in yaptığı kitap 69 bilim insanının katkısıyla yazıldı. 36 bölümden oluşan kitap hububat konusunda uğraşanlar için başucu eser niteliği taşıyor. Hububat teknolojisi dersinin günümüzde birçok üniversitede seçmeli ders olduğunu veya müfredatta hiç bulunmadığına dikkat çeken Prof Dr. Hamit Köksel, "Bu kitabın meslek hayatına atılan ve bu alanda kamu ya da özel sektör kuruluşlarında çalışmakta veya ileride çalışacak olan profesyoneller için de yararlı bir başvuru kitabı olacağına inanıyorum" dedi. Kitaba [email protected] adresinden ya da 0.232.441 60 01 no'lu telefon aracılığıyla erişilebilir.

***

Yakın'da imza günleri

Alsancak'ta Kıbrıs Şehitleri Caddesi'ndeki Yakın Kitabevi'nde 8 Ocak 2022 Cumartesi günü üç yazarın imza etkinliği gerçekleşecek. Yazar Mehmet Yavuz 14.00 - 16.00 saatleri arası "Kuğu Günlükleri" kitabını imzalayacak. Yazar Mehmet S. Kırımlı "Söz Aramızda", yazar Oğuz Tümbaş ise "Şiir Yolcusu Kalmasın" adlı kitaplarını 16.30 - 18.30 saatleri arasında imzalayacak. Yazar Zeynep Kahraman Füzün'ün "Dünya Topraklarında" kitabını imzalayacağı etkinlik ise 15 Ocak 2022 Cumartesi günü gerçekleşecek. 16.30-18.30 saatleri arasındaki etkinlikte yazar Füzün "Çağdaş Edebiyat Okuryazarlığı" temalı bir söyleşi de gerçekleştirecek.

Hakan Cem ile müzik ve şiir atölyesi

İzmir Senfoni Viyolensel Sanatçısı Hakan Cem, Yakın Kitabevi'nde Ocak ayı süresince Haiku Şiir Atölyesi ile Müzik Atölyesi düzenleyecek.Müzik atölyesine ilişkin tanışma toplantısı 6 Ocak 2022 Perşembe günü 17.00 - 18.00 saatleri arası, şiir atölyesi tanışma toplantısı ise 18.00 - 19.00 saatleri arasında gerçekleşecek. Haiku Şiir Atölyesi'nde kısa şiir ve yazı alıştırmaları, sözcüklerden arınma-uzun sözün kısası, az sözcükle güçlü anlam ve etki, Orhan Veli, Garip Akımı ve Haiku şiir, Roland Barthes Haiku ve romanın hazırlanışı, Haiku şiirde zen, içsel yolculuk ve terapi konuları ele alınacak. Ücretli olarak düzenlenecek etkinliklere ilişkin bilgi 0.232. 421 81 69 nolu telefondan alınabilir.

***

Ben Ne Okudum?

Rüzgarın Kızı Emily 1 - Emily Yeni Ay'da

Lucy Maud Montgomery - Cem Yayınları

Cem Yayınları'nın modern klasikler serisi içinde yayımlanan "Rüzgarın Kızı Emily" serisi, okurlara yüz yıl öncesinden sıcacık, umut ve sevgi dolu bir öyküyle sesleniyor. Annesini hiç tanımayan, babasıyla da 10 yaşında vedalaşmak zorunda kalan küçük Emily artık, Kanada'da şirin bir kasaba olan Yeni Ay'da teyzeleri ve dayısıyla yeni bir yaşama "merhaba" demek zorunda kalır. Yeşilliklerin içinde, doğayla baş başa, kuzuların otladığı, süt sağılan, peynir ve sosis yapılan çiftlikte yaşamaya başlar artık Emily. En büyük tutkusu olan yazmak olan Emily için şiirsel bir dünyanın kapısı açılmıştır. Yapısı gereği pozitif ve duygusal bir çocuk olan Emily başlarda kimseye anlatamadığı duygularını bulabildiği kullanılmış kağıtlara yazar. Onun yazmaya ve şiire merakını önce biraz tuhaf bir adam olan dayısı sonra da öğretmeni farkeder. Günlük tarzında kaleme alınan çocukluktan genç kızlığa geçişi içeren olaylar okuru ileride bir yazar olmayı hedefleyen tatlı Emily'nin bir yandan üreten bir yandan düşler kuran iç dünyasına sürüklüyor. Türk okurlarıyla "Yeşilin Kızı Anne" serisi ile tanışan Kanadalı yazar Lucy Maud Montgomery'in kendisiyle de özdeşleştiriliyor. Üç kitaptan oluşan Emily serisinin ikinci kitabı "Emily Tırmanıyor", üçüncü kitabı ise "Emily'nin Arayışı" adını taşıyor. Okura biraz "Pollyanna" biraz da "Heidi" karakterlerini çağrıştıran kitap klasik kitapların tadını özleyen okurlar için oldukça keyifli. Kitaplar Basri Şimşek çevirisiyle okurla buluşuyor.

***

Çok satanlar

Hayat Hanım - Ahmet Altan - Everest

Vurgun-Parsel Parsel 2 - Murat Ağırel - Kırmızı Kedi Yayınevi

Sen Yola Çık Yol sana Görünür - Hakan Mengüç - Destek Yayınları

Sahte Sultan - Mahfi Eğilmez - Remzi Kitabevi

Zamir - Hakan Günday - Doğan Kitap

Balıkçı ve Oğlu - Zülfü Livaneli

Aziz - Reşat Yörük - Varyant Yayıncılık

İz Bıraktığın kadar Varsın - Esra Ezmeci - Destek Yayınları

Taksiii - Ayşe Kulin - Everest Yayınları

Okçu'nun Yolu - Paulo Coelho - Can Yayınları

Bu liste Duvar, Kırmızı Kedi, Pan, Remzi ve Yakın kitabevlerinin katkılarıyla hazırlanmıştır.