Yıllarca evli oldukları halde baş başa çok az zaman geçirenler... Anne babasıyla zaman zaman bir araya gelenler için pandemi dönemi, ciddi sınav oldu. Baba işe gidiyordu, çocuklar okula. Anne de çalışıyorsa hep birlikte ev terk ediliyor, akşam buluşuluyordu... Ta ki pandemi çıkana kadar... Şimdi evlere çekildik. İşin en zor kısmı da böyle başladı, Hane halkı birbiriyle iyi ilişki kurmak zorundaydı.

***

Aynı çatı altında olmalarına rağmen birbirini yeni yeni tanıyanlar bile vardı. Herkes birbirinin huyunu suyunu yeni yeni öğrenmeye başlamıştı...Hiç sohbet etmeyenler bile konuşmak zorundaydı...

Zordu tabii...

Araştırmalar gösteriyor ki; bu zorluğun hakkından gelememişiz.

Kadına, çocuğa evde şiddet artmış.

Toplumsal eşitsizlik tırmanmış...

Gerçi bütün dünyada böyle olmuş.

***

Suça ortak arayanlar belki sevinebilirler. Mesela Birleşmiş Milletler Kadın Birimi'nin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Raporuna göre karantina uygulanan ülkelerde, 2019-2020’de yaklaşık 243 milyon kadın şiddete maruz kalmış. İşin daha kötüsü bu sayının pandemiden dolayı oluşabilecek olası güvenlik, sağlık ve ekonomi temelli sıkıntılara paralel olarak artmasının beklenmesi...

Bizim bu konudaki sicilimiz zaten bozuktu. Şimdi daha da bozulduğu anlaşılıyor.

Sabancı Üniversitesi'nden bir ekip 28 ilde araştırma yapmış. 1843 kadınla görüşülmüş. Durum sandığımızdan daha vahim.. Kadına şiddet yüzde 27 artmış. Araştırmaya katılan kadınların yüzde 43'ü eşinden şiddet görüyormuş.

***

Umarım bu rakam, Türkiye genelini kapsamıyordur.

Eğer öyleyse çok fena.

Düşünün, neredeyse iki kadından biri şiddete uğruyor.

Çocukların durumu da iyi değil. Şiddete uğrayan çocuk oranı yüzde 19...

Evet sorun var. Ekonomi berbat. Evine ekmek götürmekte zorlanan çok insan var. Öyle anlaşılıyor ki sorun yaşayanların çoğu bunun bedelini en yakınlarından çıkarıyor.

***

Aklı başında sosyologlar sağlıklı bir ortam için toplumsal uzlaşmanın öneminden söz ediyorlar.

Şahsen ben araştırmaları görünce ürktüm.

Aile içinde uzlaşamayan toplum, nasıl uzlaşsın.

“Kadınların karnından sıpayı, sırtından sopayı eksik etmeyeceksin” kültürü bizi ne hale getirdi. Üstelik sıpaya da yaşam hakkı tanındığı söylenemez.