İzmir’de ekin, yazın, sanat etkinlikleri doludizgin sürüyor.

Konak, Karşıyaka, Bornova, Çiğli, Narlıdere, Karabağlar…belediyelerinin salonları yetmiyor kimi zaman etkinliklere! Bu yüzden bazı sanatçı dostlar kafelerde, salonlarda buluşuyorlar, etkinlikler gerçekleştiriyorlar.

Veysel Çolak’ın Karşıyaka Belediyesi Çarşı Kültür Merkezi’ndeki şiir atölyesi yaz-kış Cumartesi günlerinin geleneği.

Aydın Şimşek’in Kanguru Kültür Merkezi yazın atölyesiyle, imza günleriyle, söyleşilerle dolu geçiyor.

Alsancak’taki Yakın Kitabevi, hafta sonlarında yoğun imza ve söyleşilerle kitapseverlerin uğrak yeri.

Metin Soydeveli’nin yönetimindeki Şiir Kalbimizde izlencesi Cuma akşamlarında şiir sesleriyle çın çın…

Bornova’da Dizdar Karaduman yönetiminde “Şiir Edebiyat Dostları” buluşmalarından da haberim var.

Dumansızlar topluluğunun buluşmaları da aynı sıcaklıkla, içtenlikle var olmayı sürdürüyor. Çiğli’de, Alsancak’ta, Karşıyaka’da... Nerede yer bulursa…

Daha nicesi var. Ancak bir kaçını anabildim. Güzle başlayan, kış boyunca yoğunlaşan, baharda da sürecek olan etkinliklerin hepsine yetişme olanağı yok, biliyorum. Hele bazılarının günü ve saati de çakışınca, hangisine yetişeceğini şaşırıyor insan.

Bu şaşkınlıkla, bu ivecenlikle de güzel İzmir…

“Yüreğini Güneşe Seren Ozan : Mehmet Sadık Kırımlı”

Edebiyatımızda Vefa İstasyonu 7. Yıl 36. buluşmasını şair Mehmet Sadık Kırımlı’yla gerçekleştiriyor.

İlk şiir kitabını 1968’de çıkaran, uzun aradan sonra 1999’da diri şiirleriyle yeniden yazın dünyasına dönen Kırımlı, 86. yaşında İzmir’in şiir renklerinden, ustalarından…

Bu akşam Karşıyaka Belediyesi Çarşı Kültür Merkezi’nde saat 18’de başlayacak etkinliğin görsel çalışmaları, kurguları M.Osman Akbaşak ve Ferhat İşlek’iten.

Sunumunu gazeteci-yazar Bekir Yurdakul’un yapacağı etkinlikte Kırımlı’yı İzmir’in iki önemli şairi Bilsen Başaran ve Fergun Özelli anlatacaklar. Yine İzmir’den iki şair Neslihan Perşembe ve Neval Savak da Kırımlı’nın şiirlerini seslendirecekler.

Etkinlikte sanat müziği de olacak. Aralarında Sadık Kırımlı’nın güftelerinin

bulunduğu şarkıları, sanatçı Necla Akbaşak yorumlayacak. Seray Kantarcı Özuçma, Cemal Şardağ, Mahmut Demirer sazlarıyla eşlik edecekler Akbaşak’a.

Bilsen Başaran ve “Dudak uykusu”

Göz uyur, içi geçer insanın kestirir, ama dudak nasıl uyur?

Şair-yazar Bilsen Başaran bizi “Dudak Uykusu”ndaki öyküleriyle buluşturunca, bu nasıl uykudur diye düşünmeden edemedim.

Geçtiğimiz hafta Karşıyaka Çarşı Kültür Merkezi’nde, Başaran’ın Dudak Uykusu’yla ilgili söyleşi-imza etkinliğini anlatmaya yerim dar gelir. Ama eğitimci-yazar Bahri Karaduman’ın donanımlı konuşmasından şu bölümü paylaşmadan da geçmek istemem doğrusu:

“Yer yer çok başarılı betimlemeler var. Betimlemenin sağlayacağı duyusal ortamdan bazı öykülerde çok iyi yararlanıyor. Ayrıca bazı yazarlar, okuru yok sayarak ders vermeyi çok severler. Bu, ‘ben bilirim’ anlayışına, ‘ders verme’ tuzağına, Bilsen Başaran hiç düşmüyor. Kendi dünya görüşünü politik bakışını ustalıkla olay içinde veriyor ya da sezdiriyor, öykünün tutarlılığını yıpratmıyor. Öz-biçim uyumu, oluşturum özellikleri öykümüze bir zenginlik, derinlik kazandırıyor.”

Kemeraltı şiir buluşmaları

İzmir Araştırmaları Derneği’nin Ekim 2019’da başlattığı “Oğuz Tümbaş’la Şiir Kemeraltı’da”, 29 Şubat Cumartesi günü beşinci kez yeni şairlerle şiirseverleri buluşturuyor.

Kemeraltı Mirkelam Han’da şiir sıcaklığında gerçekleştirilen buluşmaların bu ayki şairleri Bedri Karayağmurlar, Fatma Aras, Gülçin Sahilli, Veli Başak.