İnternetin tam manasıyla özgür olmadığı bir ülkeyiz. Hal böyle iken internet yayıncılığı RTÜK’ün denetimine girdi. Bu ne anlama geliyor ?

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun, yönetmeliğin kapsamında sosyal medyanın da olacağını söyledi.

Odatv‘nin haberi şöyle;

'Bilmiyoruz, daha kim bilir neleri kapsayacak? Denetimi yapacak olanların keyfine kalmış bu yönetmelik. Bazı siteler yıllardır Türkiye’de yasaksa, haber sitelerinin içerikleri, sırf zülfü yâre dokundu diye okunmadan “şak” diye bir hakim tarafından kaldırılıyorsa, sosyal medyada yaptığı iktidar karşıtı paylaşım nedeniyle insanlar terörle suçlanıyorsa, gazeteciler yandaş olmadığı için işsiz kalabiliyorsa, Yeşilçam’ın canımız filmi Tosun Paşa bile sansürlenebiliyorsa kimse, bu yasayı bize yutturamaz.'

***

Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Profesör Yaman Akdeniz, düzenlemenin RTÜK’e internet sansürü yetkisi verdiğini ve dünyada örneğinin olmadığını belirterek böylece BBC’nin bile engellenebileceğini söyledi.

CHP’den RTÜK üyesi Faruk Bildirici, temel insani değerler dışında internete müdahale edilmemesi gerektiğini kaydetti.

RTÜK'ün CHP üyelerinden İlhan Taşçı ise yönetmeliğin özgürlük alanını tıkadığını ve bu haliyle tarihe geçeceğini söyledi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Gökhan Durmuş, bu düzenlemelerle olası saldırıların siyasi etkilerinin kamuoyuna yansımamasının hedeflendiğini belirterek bülten gazeteciliğinin başlayacağını ve iktidar neyi uygun görürse onun haber yapılacağını kaydetti.

Çağdaş Gazeteciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Abakay da yönetmeliği TV’lere aba altından sopa göstererek, yasakların deklare edilmesi olarak nitelendirdi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na bağlı Basın-İş Başkanı Faruk Eren ise RTÜK’ün yeni kurallarını basın tarihinin en acayip olaylarından biri olduğunu anlatarak yakında TV’lerin önemli toplumsal haberleri 'bir yerlerde bir şeyler oldu' diye sunacağını söyledi. Eren, halkın haber alma hakkının engellendiğini, kısıtlamaların sosyal medyadaki bilgi kirliliğini de artıracağına işaret etti.

Gazeteci Ardan Zentürk, RTÜK’ün derhal kapatılması gerektiğini belirtirken gazeteci Mehmet Barlas bile isyan etti sonunda: 'RTÜK'e interneti denetleme yetkisi veren yönetmelik haberi gündeme taş gibi düşmedi mi? Bu kadar başarılı icraata damga vuran Ak Parti iktidarı, gerçekten RTÜK'ün sansürlemesinin de mimarı mı olacak? İnternete sahip olmak gelişmiş ve çağdaş olmaya yetmiyor.Önemli olan interneti özgürce kullanabilmektir.'

Bu arada Kurban Bayramı'nızı en iyi dileklerimle kutlarım.

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.