İnsanlar yıllarca deprem ve sellerle boğuşmuş.

Yıllar önce Hakkari’de Nasturilerce yapılan sulama kanallarını gördüm. Tam bir mühendislik harikası. Sorunu çözmüşler.

Gelelim bu güne.

Bir yanda kuraklık, bir yanda sel.

6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerde etkili olan sağanak yağış sele yol açtı. Şanlıurfa ve Adıyaman’da 20 kişi hayatını kaybetti.

Bölgede yağışın neden bu kadar büyük bir hasara yol açtığını uzmanlara sorduk.

Son 48 saatte, başta Şanlıurfa ve Adıyaman olmak üzere deprem bölgesindeki birçok ilde  kente 6 ayda düşen ortalama yağış miktarı 2 günde düştü. Bu arada Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve AFAD bu illeri uyarmış.

Uzmanlar sel, yangın ve kuraklık gibi afetlerin büyümeyi aşağı çektiğini belirtti: “Ekonomi ‘iklim’siz kalkınamaz. Arka arkaya yaşanan sel felaketi ve kuraklık, iklim krizine yeterince hazırlıklı olmadığımızı gösterdi.”

Uzmanlar, iklim etkileri nedeniyle büyümenin yüzde 2’sinin kaybedilebileceğini hatırlattı:

“Sanayi, ticaret ve Ar-Ge’de, iklim politikaları özelinde yeni bir ekonomik kalkınma stratejisi kurgulanmalı. Önlemlerin maliyeti, krizin sonuçlarıyla mücadele etmekten daha düşük.”

İklim krizi çok uzun süredir en önemli küresel sorunlardan biri. İklim krizi hem hayatları hem de ekonomiyi tehdit ediyor. Türkiye’de, iklim etkileri nedeniyle 2050’ye kadar büyümenin yüzde 2.2’si kaybedilebilir. 2053 net sıfır karbon hedefi öncesinde, 2030 yılında sera gazında mutlak azatlımı amaçlamak, yeşil enerji kullanımını artırmak, fosil yakıt tüketimini sıfırlamak ve iklim krizi kaynaklı felaketleri önleyebilmek için ekonominin her alanında kapsamlı ve yeni bir kalkınma stratejisi oluşturmak ise kaçınılmaz olarak görülüyor. İklim değişikliğiyle mücadele etmemenin faturası gelişen ülkeler için daha ağır.

Avrupa Komisyonu verilerine göre AB genelinde 1980’den bu yana yaşanan sel sayısı bin 500. Türkiye’de ise Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre son 10 yılda her yıl 100 ve daha fazla sel görülmüş ve bu sayı gittikçe artıyor. Türkiye, Avrupa’ya kıyasla daha az yağış almasına karşın sel riskine daha çok maruz kalıyor. Buradaki temel etken şehirlerin iklim krizine karşı yeterince dirençli olmayışı.

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.