Yoksulluk, bireyleri güçsüzleştiren, yalnızlaştıran ve sosyal dışlanmaya neden olan yapısal bir sorun, bu durumdan da en çok çocuklar etkileniyor.
OECD verilerine göre, Türkiye’de çocuk yoksulluğu oranı %22.4. Çocuk yoksulluğunun en yüksek olduğu ikinci ülke Türkiye.
BM 2023 Sürdürülebilir Kalkınma Raporu'na dair değerlendirme yayınlayan CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi, “Türkiye'de ekonomik krizin derinleşmesiyle birlikte yetersiz beslenme ve bodurluk oranlarının arttığını” belirtti.
CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi, raporunda Türkiye’nin “hedefler ve ilerleme durumları” na göre yapılan sıralamada 166 ülke arasına 72’nci sırada yer aldığı belirtildi. Sıralamada Finlandiya’nın 1’inci, Güney Sudan’ın ise; sonuncu sırada olduğu ifade edildi.
CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi, “ekonomik krizin derinleşmesiyle birlikte yetersiz beslenme ve bodurluk oranlarının arttığını” vurguladı.
Gazeteci, yazar, insan hakları aktivisti, Hacer Fokko, yoksulluğun derinleştiği bir ortamda çocukların, eğitimi, sağlığı ve dolayısıyla da geleceği de tehlike altında olduğunu söyledi;
“Çocuk yoksulluğu, çocukların yetişkin olduğunda da yoksul olma olasılığını anlatır. Çünkü araştırmalar yoksul ailelerde doğan çocukların, yetişkin olduklarında da yeterli ve güvenli bir yaşam standardına ulaşma şanslarının, varlıklı ailelerde doğan çocuklara göre çok daha az olduğunu kanıtlamıştır. Çünkü bir çocuk yoksul bir ailede doğmuşsa sadece dünyaya geldikten sonra değil, ilk 1000 gün çocuğun gelişimi için en önemli dönem diye açıklanıyor.
Beyin gelişimi, bağışıklık sistemi için annenin ve çocuğun sağlıklı beslenmesi için en önemli dönem. Eğer ilk bin günde yetersiz beslenme yaşıyorsa çocuklarda fiziksel ve zihinsel gelişim bozukluğu ortaya çıkıyor. Yapılan çalışmalar öğrenmede çok önemli olan beyin kıvrımlarının gelişiminin, dolayısıyla beyin yüz ölçümünün yoksul doğan çocuklarda daha düşük olduğunu gösteriyor.
Sadece son 2 yıl içinde gıda fiyatları 4 katı arttı. TÜİK raporuna göre ailelerin iki günde bir et, tavuk veya balık içeren yemek masrafını karşılayamayanları oranı yüzde 37.3.
Yeterli besin tüketemeyen çocuklarda hem fiziksel hem de zihinsel gelişimlerini etkileyecek olan, çocuklarda boy kısalığı, bodurluk, öğrenme güçlükleri, konsantrasyon eksikliği, bilişsel gelişimde gerilik, davranışsal sorunlar, huzursuzluk ve hiperaktivite gibi sorunları ortaya çıkıyor. Bu nedenle çocukların beslenmeleri çok önemli.
Birleşmiş Milletler Sıfır Açlık hedefine yönelik verilerine göre, Türkiye’de yetersiz beslenen 5 yaş altı çocuklardaki bodurluk oranı %5.5
Haftaya yenden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.