Görsel sanat izleyicisi olmayabilirsiniz ama yine de bazı sergilerin görülmesi gerekir.

Çünkü bu sergiler sizde iz bırakabilecek, anımsadığınızda olumlu veya olumsuz tepkileriniz olabilecektir!

İzmir’de şu anda böyle iki sergi var: Biri Konak Metro Sanat Galerisi’ndeki Yüzün Yüzleri adlı karma sergi.

Diğeri ise Kültürpark Atlas Pavyon’da açılmış olan Mübadele ve Göç temalı, Ahmet Güneştekin sergisi.

YÜZÜNCÜ YIL, YÜZ SANATÇI

Biri, Konaktaki Metro Sanat Galerisi’nde, 27 Ocak tarihine kadar açık kalacak olan Yüzün Yüzleri sergisi, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Dairesi ile Uluslar arası Sanatçılar Birliği’nin işbirliği ile açıldı. 50 kadın ve 50 erkek sanatçıdan oluşan sergide; resim, heykel, baskı, seramik ve fotoğraf eserleri var.

Sergiye katılanlardan biri de soyut resimlerini hayranlıkla izlediğim ressam Münir Yücel. Resimlerinde, izleyenleri yaptığı resmin içine çekmeyi başaracak kadar başarılı bir ressam olan Münir Yücel, güzel bir tablo ile katılmış bu sergiye.

Açılışından bir gün önce galeriye gittiğimde, ünlü ressam Hasan Rastgeldi’ye ‘rastgeldim’! O da katılmak için güzel bir tablosunu getirmişti galeriye. Önümüzdeki yıl açacağı sergilerden söz ederken gözleri parlıyordu.Yarattığı eserin yanında duran sanatçı, çocuğunun elinden tutan anne gibidir. Öylesine gururlu, öylesine mutlu! Atölyesindeki Münir Yücel’in keyfi bu nedenledir, eserinin başındaki Hasan Rastgeldi’nin çocuksu mutluluğu bu yüzdendir.

AHMET GÜNEŞTEKİN SERGİSİ

Kültürpark’ta bulunan Atlas Pavyonu’nun içinde ve dışında çok değişik, olasılıkla daha önce görmediğiniz türden bir sergi var: Ahmet Güneştekin’in, Göç ve Mübadele temasıyla hazırladığı ve Gavur Mahallesi adını verdiği sergi.

İşte bu sergiyi bir kez gördüğünüzde bir daha unutmayacağınıza iddiaya girerim! Bu serginin en önemli olayı sanatçının, enstalasyon olarak adlandırılan ve Türkçe’ye yerleştirme olarak çevrilen değişik bir teknik kullanılmış olması. 

Bu sözcükle anlatılan şu: Başka sanat eserleri çevresinden bağımsız iken bu eserlerde hem belirli bir mekanın nitelikleri kullanılıyor hem de izleyenler olayın içine çekiliyor!

NELER VAR NELER!

Mübadelenin acımasızlığını, sert ve soğukluğunu  anlatmak için tonlarca ağırlıktaki kayaları kullanmış!

Göç ile çekilen acıları betimlemek için ise;

Bir alanda, yüzyılın başının en önemli ayakkabısı olan kara lastikten kocaman bir yığın…

Bir başka alanda ise yüzyıldır süren göçlerin simgesi olan eski bavullar kullanılarak dev bir görsel oluşturulmuş.

Beş Mart’a kadar açık kalacak olan bu sergiyi bir görürseniz bir daha unutamazsınız. Bu nedenle olsa gerek, Güneştekin’in sergisi ziyaretçi rekorları kırıyor, Kültürpark’taki Atlas Pavyonu dolup taşıyor!

İki sergiyi de kaçırmayın sakın!