GÜNCEL BİLGİLER
TÜRKİYE
Cumhurbaşkanı Erdoğan, DEİK'in 39. Olağan Mali Genel Kurulu ve 5. Ustalara Saygı Ödül Töreni'ne katıldı. "Türkiye'yi daha güçlü yapacağız" dedi.
Başkan Erdoğan, "Gerek ekonomi gerek ticari gerekse de diplomatik olarak etrafımızı saran toz bulutu dağıldığında bunun en büyük kazananı Türkiye olacak. Krizleri değil, fırsatları konuşacağız." dedi.
İçişleri Bakanlığı Sahil Güvenlik Komutanlığı, Kırım'ın batısındaki Sivastopol açıklarında Türk bayraklı "Duru 67" isimli balıkçı teknesine düzenlenen saldırıda 1 balıkçının hayatını kaybettiğini, 4 balıkçının ise yaralandığını açıkladı. Saldırıda hasar alarak batan teknedeki mürettebatı, bölgedeki başka bir Türk balıkçı teknesi kurtardı.
İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, "Türkiye, son 200 yılın en güçlü dönemini yaşıyor. Memleketimizin daha da güçlenip bölgesel güçten küresel güce dönüşeceğine inancım tamdır." dedi.
DEİK törenine katılan Erdoğan, yatırımcılara çağrı yaparak, "Türkiye'ye gelin, Türkiye'ye yerleşin, sizler de yeni ve güçlü Türkiye'nin büyüme hikâyesinin bir parçası olun." dedi.
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER
Gazze ve Batı Şeria dâhil olmak üzere işgal altındaki Filistin topraklarında erken toparlanma ve yeniden inşa için yaklaşık 53,2 milyar dolara ihtiyaç var.
ABD
ABD Başkanı Donald Trump, İran'la anlaşma sürecinde sona yaklaştıkları mesajını vererek, "İran'dan çok kısa sürede ayrılacağız, ister bir anlaşma yoluyla isterse çok sert bir yöntemle olsun, her hâlükârda bu gerçekleşecek." dedi.
ABD ordusu, İran’ın Kuveyt ve Bahreyn’i hedef alan 7 balistik füze fırlattığını duyurarak, "İlk değerlendirmeler, İran tarafından fırlatılan füzelerden 6’sının önlendiğini ve 7. füzenin hedefine ulaşamadığını göstermektedir." açıklamasında bulundu.
POLONYA
Polonya hükümeti, çocukların telefon ve internet bağımlılığıyla mücadele kapsamında dikkat çeken yeni bir yasa tasarısını onayladı. Düzenleme yürürlüğe girerse, 16 yaş altındaki öğrenciler okul süresi boyunca telefon ve akıllı saat kullanamayacak.
ERMENİSTAN
Ermenistan'da halk, bugün parlamento seçimleri için oy kullanacak. Yaklaşık 3 milyon nüfusa sahip ülkede seçmenler, gelecek 5 yıl boyunca görev yapacak parlamentoyu belirleyecek.
İRAN
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), ABD ordusunun Hürmüz Boğazı üzerinde deniz trafiğine acil tehdit oluşturan 4 İran insansız hava aracını (İHA) düşürdüğünü bildirdi.
ABD/İsrail-İran savaşında tansiyon yeniden yükseldi. İran, ABD ordusunun Sirik bölgesi ve Keşm Adası'ndaki stratejik tesislerine düzenlediği saldırıyı sert bir dille kınayarak, eylemi "ateşkesin açık bir ihlali" olarak nitelendirdi. Tahran, uluslararası hukukun çiğnendiğini vurgularken olası bir gerilimin tüm sorumluluğunun Washington'a ait olacağı uyarısında bulundu.
FİLİSTİN
Gazze Belediyesi, "atık birikiminin yol açtığı sağlık ve çevre sorunlarının azaltılması amacıyla" birikmiş 300 bin metreküpten fazla katı atığı şehir merkezinden güneydeki geçici bir alana taşımaya çalışıyor.
HİNDİSTAN
Hindistan'da bir yargıcın işsiz gençleri "hamamböceği"ne benzetmesi, sosyal medyada milyonları peşinden sürükleyen bir protesto hareketine dönüştü. Kısa sürede milyonlarca takipçiye ulaşan "Hamamböceği Halk Partisi", gençlerin işsizlik, hayat pahalılığı ve siyasal temsil krizine karşı öfkesinin sembolü hâline geldi.
NİJER
Nijer'in kuzeyindeki Sahra Çölü'nde facia yaşandı. Mali'den dönen yolcuları taşıyan kamyonun çölde arızalanması sonucu en az 49 kişi susuzluktan öldü. Olayda hayatta kalmayı başaran iki kişinin yetkililere haber verdiği öğrenildi. Kurtarma ekipleri, akü arızası nedeniyle aracın üç gündür çölde beklediğini açıkladı.
SİYASİ PARTİLER
TBMM Başkanı Kurtulmuş: "Herhangi bir partinin genel başkanı kendi partisinin grup toplantısında konuşma yapabilir."
"Meclis Başkanlığı olarak bizim mevzuat, kanunlar, kararlar çerçevesinde bir katkımız olacaksa samimiyetle Cumhuriyet Halk Partisi’nin kendi meselesini halletmesi için destek olmaya hazırız."
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Erbaa’daki konuşmasında iktidarın CHP’ye yönelik siyasi müdahale girişimlerinde bulunduğunu savunarak, "Önce cumhurbaşkanı adayımızı aldılar, şimdi partimizi almaya çalışıyorlar." dedi.
"Ant olsun ki durmayacağım, baş vereceğim ama baş eğmeyeceğim. Bu düzeni değiştirene kadar, partimizi iktidar yapana kadar." ifadelerini kullandı.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Çorum'da Uluslararası 1. Alevilik Çalıştayı Kongresi ve Çorum Rıza Şehri Alevi Canlar Buluşması'na katıldı. Özel'in konuşması esnasında, "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" ve "Özgür Başkan" sloganları atıldı. Özel, konuşmasının ardından vatandaşlara çiçek dağıttı.
Koç'un sözleri üzerine DEM Parti’den Pervin Buldan ve AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik tepki gösterdi.
ADLİ GELİŞMELER
Jandarma Genel Komutanlığı, göçmen kaçakçılarına yönelik 24 ilde düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınan 48 zanlıdan 36'sının tutuklandığını bildirdi.
Rahmi Koç’un İzmir Amerikan Hastanesi açılışında paylaştığı “Kürt kadın” ile ilgili fıkra tartışmalara yol açtı. Adalet Bakanı Akın Gürlek, Koç hakkında İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın resen soruşturma başlattığını duyurdu.
Soruşturmanın, "kadınları ve belirli bir etnik kimliğe mensup vatandaşlarımızı hedef aldığı değerlendirilen ifadeler üzerine" açıldığını belirten Adalet Bakanı Akın Gürlek, "Bu tür sözlerin bir fıkra veya mizah adı altında sarf edilmesi, kadınlarımıza ve toplumumuzun belirli bir kesimine yönelik sergilenen bu nezaketsizliği hafifletmez." diye ekledi.
Rahmi Koç, ifadelerin tepki görmesinin ardından özür mesajı yayımladı.
Buca Belediyesi soruşturmasında gözaltına alınanlardan başkan dâhil 42 kişi tutuklandı.
Soruşturma kapsamında 12 şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
İstanbul'un iki yakasında faaliyet yürüten, motosikletlerle iş yeri ve araç kurşunlama ile tehdit suçlarına karışarak haraç toplayan iki ayrı silahlı suç örgütüne eş zamanlı baskın yapıldı. İki çetenin üyesi 27 kişi silahlar ve mermilerle yakalandı.
Ekrem İmamoğlu, eski Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı'ya hakaret iddiasıyla yargılandığı davanın duruşması için Silivri'den Anadolu Adliyesi'ne sevk edilirken aracın arızalanması nedeniyle cezaevine geri götürüldü.
İstanbul Adalar Belediyesi'ne yönelik idari ve mali inceleme başlatıldı. Soruşturma kapsamında 24 imar dosyası ve 6 ruhsat dosyası mercek altına alındı.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İzmir'de bir hastane açılışında Rahmi Koç'un samimi bir sohbet sırasında yaptığı latife nedeniyle hakkında soruşturma başlatılmasını doğru bulmadığını belirterek, bu tür yaklaşımların yanlış olduğunu ifade etti.
DEĞİŞİK KONULAR
Mersin’de nesli tehlike altındaki caretta caretta ve yeşil deniz kaplumbağalarının (Chelonia mydas) yuvalama döneminin başlamasıyla birlikte bazı sahillerde gece saatlerinde giriş yasağı uygulanmaya başlandı.
İstanbul’da kent genelindeki ormanlık alanlara girişlerin 8 Haziran ile 15 Ekim 2026 tarihleri arasında yasaklandığı açıklandı.
Sıfır Atık Vakfı Başkanı ve COP31 Yüksek Düzeyli İklim Şampiyonu Samed Ağırbaş, Sıfır Atık Festivali'nin ziyaretçi sayısının üçüncü gün itibarıyla 400 bini aştığını söyledi.
İstanbul’da M7 Yıldız-Mahmutbey Metro Hattı’nda yaşanan teknik arıza nedeniyle bazı yolcular metrodan inerek tünel içerisinde yürümek zorunda kaldı. Metroda bulunan diğer yolcuların da tahliye edildiği öğrenildi.
EKONOMİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan: "2002 yılında 36 milyar dolar olan ihracatımızı temmuz ayında yıllık bazda 270 milyar dolara çıkardık."
Sektörün toplam aktif büyüklüğü nisan ayında 50 trilyon 410 milyar 315 milyon lira olarak kaydedildi. Yıl sonuna kıyasla 3 trilyon 463 milyar liralık artış yaşanırken, toplam aktiflerde yüzde 7,4'lük büyüme gerçekleşti.
SANAYİ
Roketsan’ın dünyanın en gelişmiş zırh sisteminin geniş çapta üretilmesi çalışmalarını yürüttüğü açıklandı.
"Altay" tankına takılacak yaklaşık 250 set zırh sisteminin teslim edilmesinin beklendiği vurgulandı.
Altay Tankı'nın BMC tarafından ayda 8 adet, ilk etapta 250, toplamda ise 1000 adet üretileceği belirtildi.
ULAŞIM
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara-Kırıkkale-Çorum-Samsun Hızlı Tren Hattı'nın Delice-Çorum kesiminde genel ilerlemenin yüzde 25 olduğunu belirtti.
Bakan Uraloğlu, “Hattın devamında Havza’ya kadar uzanan güzergahta Çorum-Merzifon ve Merzifon-Havza kesimlerinin de ihalesini gerçekleştirdik. Yer tesliminin ardından şantiye kurulumunu yaparak burada da çalışmalara başlayacağız ve hızlı treni Karadeniz’e bir adım daha yaklaştıracağız.” dedi.
SAĞLIK
Koç Healthcare tarafından Balçova’da hayata geçirilen 192 yatak kapasiteli İzmir Amerikan Hastanesi törenle hizmete açıldı. Koç Holding Onursal Başkanı ve Amerikan Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Koç, "4 sene çalıştık ve 150 milyon dolar yatırımla İzmir'deki hastaneyi kuruyoruz." dedi.
KAZALAR
Sivas'ın Koyulhisar ilçesinde 1 kişinin öldüğü, 1 kişinin yaralandığı trafik kazasından kurtulup Kelkit Irmağı'na düşen ve kaybolan 18 yaşındaki Esma Nur Hacıosmanoğlu’nu arama çalışmaları sürüyor.
SEÇİM
Belde statüsü kazanan Tokat, Gümüşhane ve Nevşehir'deki altı yerleşim yerinde bugün sandık kurulacak. Oy verme işlemi saat 08.00'de başlayacak.
SPOR
Milli takımımız, Venezuela ile Türkiye saati ile 01.00’de oynadığı 2026 FIFA Dünya Kupası hazırlıkları kapsamındaki ikinci hazırlık maçını 2-1 kazandı.
METEOROLOJİ
Niğde'nin Gümüşler beldesinde etkili olan yağışın ardından 3 araç sele kapıldı, 1 kişi yaşamını yitirdi, 5 kişi yaralandı.