Hiç kuş gözlemi yaptınız mı?

Şahsen ben yapmamıştım… Geçtiğimiz hafta ilk defa Doğa Derneği’nin Gediz Deltası’nda düzenlediği kuş gözlem etkinliklerinden birine katıldım.

O kadar keyifli ve bilgilendirici bir etkinlikti ki, daha önce katılmadığıma biraz pişman oldum desem yalan olmaz. Bundan böyle vakit buldukça bu etkinliklerin bir parçası olmaya çalışacağım.

***

Bugün biraz ilk kuş gözlem deneyimimi anlatayım istedim, belki sizlerin de ilgisini çeker...

Doğa Derneği her hafta, cumartesi günleri Mavibahçe Balıkçı Barınağı önünde ücretsiz katılabileceğiniz kuş gözlem etkinlikleri düzenliyor. Derneğin Facebook ve Instagram hesaplarını takip ederek, etkinliklerden dilerseniz siz de haberdar olabilirsiniz.

Barınak önünde önceden duyurulan saatte buluşuyor ve o haftanın rotası nereyeyse grup olarak o bölgeyi geziyorsunuz. Dernek katılımcılar için dürbünler ve teleskoplar da getiriyor. Yani illa ki kendi teçhizatınız olması gerekmiyor.

Benim katıldığım etkinlikte Mavişehir’den Çiğli Kipa yönünde kıyı boyunca yürüyüş yaptık. Sık sık durarak deltadaki kuş türlerini dürbünlerimizle gözlemledik. Doğa Derneği’nin harika ekibi her gördüğümüz kuşun türü ve özellikleri hakkında bizi bilgilendirdi. Ekibin her bir üyesine ne kadar teşekkür etsek az…

***

Belli noktalarda teleskoplar da kuruldu ve kuşları çok daha yakından izleme fırsatını bulduk.

Açıkçası daha önce defalarca yürüyüş yaptığım böyle merkezi bir rotada bu kadar zengin kuş türü olduğunu fark etmemiştim. Herkesin bildiği martı, serçe, karga, pelikan ve flamingodan çok daha fazlası var İzmir Deltası’nda…

Neler var diye sorarsanız; örneğin yeşilbacak ve kızılbacaklar var. Bu harika kuşları mutlaka görmelisiniz.

Gri balıkçıl, ak balıkçıl, halkalı çılıbıt, kervan çulluğu da Gediz Deltası’nın olağanüstü sakinlerinden.

Mesela artık buralarda çok nadir görülen ama aslında kentin adıyla özdeş İzmir Yalıçapkını’nı da ilk defa görme şansım oldu.

Kara gagalı sumru kuşunun gümüş pırıltılarla parlayan beyaz tüyleri büyüleyiciydi.

Flamingoların birbirlerine kur yapmasını izlemek de ayrı bir mutluluktu tabii…

Bir ara Gediz Deltası’nda onlarca farklı türün toplantısına da denk geldik. Pelikanlar, flamingolar, balıkçıllar, karabataklar, martılar hepsi yan yana dizilmiş Körfez manzarasının keyifli çıkarıyordu.

***

Siz de bir haftasonu mutlaka bu etkinliklerden birine katılın. Gediz Deltası’nın ne kadar özel bir yer olduğunu, İzmir için ne büyük nimet olduğunu kendi gözlerinizle görün.