İlki “İzmirli Ozan Gazeteciler”di. Beşeri Yayınları’ndan 1997’de çıkan bu seçkide 19 İzmirli şair yer alıyordu.

Yetmedi, bu kez daha kapsamlı bir seçki için kolları sıvadı; 2001 yılında hem gazeteci hem şair 68 adı buluşturdu 704 sayfalık “Cumhuriyet Dönemi Gazeteci Şairler Antolojisi”nde. Tanıttığı, şiirlerinden örnekler sunduğu şairleri bir güzel anlattı dilince, biçemince.

“Şairin sözü bitmez, gazetecinin de sözü bitmez, gazeteci şairin sözü hiç bitmez” deyip üçüncü kez İzmir’in 35 gazeteci şairini bir araya getirdi 2016’da.

Adı Okan Yüksel’di; gazeteciydi, yazardı, ekonomistti, spora tutkundu; ama Okan Yüksel liseli yıllarından beri şiirin içindeydi. Özkan Mert, Refik Durbaş, Aykut Poturoğlu, Abdullah Neyzar Karahan gibi ünlü şairlerin öğrenim gördüğü Namık Kemal Lisesi’nin kültür sanat dergisi Genç Kalemler’in ateşli şairlerindendi. Güzel bir rastlantı; İzmir’de hem habercilik, gazetecilik yapan, hem şiirle uğraşan, etkinliklerde buluşan Okan Yüksel’le Oğuz Tümbaş birbirlerini tanımadan 1966 yılında aynı şiir seçkisinde yer almışlardı.

Üstelik Kilis’le, Gaziantep’le de yolları kesişiyordu. Okan Kilis’te; Oğuz, adını aldığı Oğuzeli’nde doğmuşlardı; ama ikisi de Antepliydiler. Sonrasında İzmirli yılların seçkin, sevinçli, özenli günlerinde birlikte olmuşlardı.

Okan Yüksel’in Şehit Gazeteci Hasan Tahsin Gazetecilik Yarışması Araştırma İnceleme Dalı Birincilik Ödülü'yle de taçlanan yeni yapıtı “Gazeteci Şairler”le (*) buluştuk bu kez. Bugüne dek değişik adlarla yayımladığı, ama hep gazeteci şairler özelliğini koruyan seçkilerinde yer almak, yaşamım boyunca unutamayacağım, yüreğimde koruyacağım bir onur benim için.

Şair gazetecilerimizin, ister şiirde ustalığın doruğuna varmış olsunlar, ister şiire emek vermekten öteye gidememiş olsunlar, edebiyat ve basın tarihine kapsamlı bir biçimde kazandırılmaları gerektiğine” inanarak 22 yıldır bu seçkileri kazandırır yazınımıza Okan Yüksel.

Bu yapıt şiire ilgi duyan gazetecilerin, şiir heveslilerinin, şairlerin kitaplığında bulunmalı bir başucu kitabı gibi. Gazeteci Şairler’in sunu yazısı Uğur Dündar’dan: “Okan Yüksel bir kalem ustası, bir söz ustası.

Türkçemizin zenginliğiyle bezediği özen ve yaratıcılık dolu dizeleri büyük alkışı hak ediyor. Çünkü o dizelerden Mustafa Kemal Atatürk, Kuvvacı bağımsızlık ruhu, sevgi, umut yükseliyor.”

Gazeteci Şairler’de 65 gazeteci-şair var. Bunlardan özellikle 28’inin yolu İzmir’e düşmüş, İzmir’le kesişmiş, İzmir’de yaşamışlardan... Attila İlhan, Özkan Mert, Onur Şenli, Dinçer Sezgin, Refik Durbaş, Abdullah Neyzar Karahan, Aykut Poturoğlu, Güngör Tekçe, Hüseyin Yurttaş, Şadan Gökovalı, Sina Akyol, Hasan Hüseyin Yalvaç, Ünal Ersözlü… gibi.

Adına güldeste, antoloji, seçki…deyin, hangisi dilinize daha yatkın gelirse gelsin, Okan Yüksel’in bugüne dek yayımladığı dört yapıt, kitaplığımın da değerlilerinden. Gereksinim duyduğumda başvurduğum, yararlandığım…

Söz Okan Yüksel’le buluştuğuna göre, yakın zamanlarda Erkan Sevinç’in “70 Hayat” adını verdiği kitabından bir alıntı yapmadan geçmem olası değil. Sevinç, İzmir’de değişik iş alanlarında sivrilmiş, tanınmış, sevilmiş 70 insanı anlatıyor. Bunlardan birisi de Okan Yüksel elbette.

“Okan Yüksel’i çoğu kişi kürsüye çıktığında tok sesiyle söylediği ‘merhaba’ ve hiç kimsenin o kadar güzel okuyamayacağı ‘Nâzım Hikmet şiirleri’ ile tanır.”

Doğru söze ne katabilirim, bir sıcak “merhaba”dan başka.

(*) Gazeteci Şairler, Ege Kültür Platformu Derneği yayını, Kasım 2018, 534 sayfa