Saya Grup tarafından kurulan, yapılar inşa eden Folkart, kuruluşunun 15. yıldönümünde Gazi Mustafa Kemal'in 1927 yılında yaptığı konuşma metninin TBMM üyeleri için hazırlanan "özel nüshası"nın tıpkı basımını yayımladı. Üç ciltlik set, özel nüshanın yanı sıra Prof. Dr. Zafer Toprak tarafından Latin harflerine çevirisi ve egemen ulus anlayışını içeren yorumunu içeren "Egemenliğe Giden Yol Nutuk- 1927" adlı kitabından oluşuyor.

Fahri Özdemir'in yönetiminde yaşama geçirilen projede 1500 tane set üretilmiş ve numaralandırılmış. Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, çalışmanın sunumunda, "Cumhuriyet Türkiyesi'nin kuruluşunun taçlandırıldığı, Kurtuluş Savaşı'nın derin izlerini süren, en temel tarihsel tanığı olma özelliğini taşıyan Nutuk, bu ülkeyi gelecek nesillere emanet eden bir anlayışın kutsal belgesidir" diyor.

Prof. Dr. Toprak, Nutuk'un tarihsel bir belge olmanın ötesinde edebi yönüyle güçlü bir başyapıt, hitabet sanatının özgün özelliklerini taşıyan bir edebi eser olarak da tarihe geçtiğini belirtiyor ve şu görüşleri dile getiriyor:

"Gazi Mustafa Kemal'in Milli Mücadeledeki cesaretini, gerçekçiliğini, kararlılığını ve azmini, Cumhuriyet'e olan inancını o günlerden bugüne nesiller Nutuk'tan öğrendi. Nutuk herşeyden önce Cumhuriyet'i gelecek nesillere emanet eden, hitabet sanatını uç noktaya ulaştıran bir belgeydi. Türkiye insanını karizmatik bir kimlik çevresine toplayan Nutuk'tu. Ülke insanı Cumhuriyet'e olan güvenini Nutuk'tan edindi."

Prof. Dr. Zafer Toprak'ın "Egemenliğe Giden Yol Nutuk- 1927" adını taşıyan kitabında, Nutuk'un ilk basımının nasıl yapıldığı, hangi kağıtların kullanıldığı, nerede ne koşullarda bastırıldığı, satış fiyatları, yabancı dillere çeviri aşamaları da detaylarıyla anlatılıyor. Bu özel çalışmada Nutuk'un orjinalinde bulunan, Türkiye Devleti'nin doğuşuyla İstiklal Savaşı'nın değişik safhalarını gösteren sekiz harita da yer alıyor.

***

İZYAKO kapılarını okur ve yazarlara açtı

İzmir Yazarlar Kooperatifi (İZYAKO), Konak Mimar Kemalettin Caddesi'ndeki merkez ofisinin kapılarını okur ve yazarlara açtı. Çalışmalarına 2019 yılı Kasım ayında başlayan ancak pandemi nedeniyle açılışı ertelenen İZYAKO, İzmir kültür yaşamına nitelikli eserler kazandırmayı amaçlıyor.

İZYAKO, 2019 yılı Kasım ayında, İzmir'de yaşamlarını sürdüren sekiz yazar ve şairin bir araya gelmesiyle kuruldu. Yazar Erdoğan Baysal, şair-yazar- gazeteci-kamu iletişim uzmanı Ercan Doğu, şair-yazar Ayşe Manav, araştırmacı yazar Mustafa Üzel, yazar Aysun Nacarfırat, araştırmacı yazar Şaban Turgut Üzüm, şair-yazar Hıdır Aslan ile yazar Dr. Burhanettin Şenli kooperatifin kurucuları arasında yer aldı.

İZYAKO ofisinin açılışında konuşan şair, yazar ve gazeteci Ercan Doğu, kooperatifin amacının içeriği zengin eserleri uygun fiyatlara okuyucuya ulaştırmak, şiire, edebiyata meraklı kesimin birlikteliğini artırmak olduğunu belirtti. Kooperatif merkezinin yazarların, edebiyatçıların uğrak yeri, buluşma noktası olmasını dilediklerini söyledi. Kooperatifin yayımladığı kitaplara kitapevlerinin yanı sıra kooperatifin www.izyako.com alan adlı web sitesinden de ulaşılabiliyor.

***

Dijital Verimlilik Kütüphanesi açıldı

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın verimlilikle ilgili farkındalığı artırmak amacıyla konu hakkındaki yayınların tek çatı altında toplandığı "Dijital Verimlilik Kütüphanesi" erişime açıldı. Kütüphaneye www.verimlilikkutuphanesi.sanayi.gov.tr adresi üzerinden ulaşılıyor. Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulan Dijital Verimlilik Kütüphanesi’nde, verimlilik konulu 700'ü aşkın kitap ve yayının yanı sıra bakanlığın aylık yayımladığı "Anahtar Dergisi" ve üç ayda bir yayımladığı "Verimlilik Dergisi" ile Etki Analizi çalışması özet raporları, süresiz yayınlar ve yararlı bağlantılar yer alıyor.

***

İZKA'dan İzmir Endüstriyel Miras Envanteri

İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) "İzmir Endüstriyel Miras Envanteri"ni yayımladı. Kalkınma Kütüphanesi'nden okurların erişimine açılan kitap şimdilik pdf biçimli döküman olarak yayımlandı. Kitabın proje koordinatörlüğünü Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Prof. Dr. Şebnem Gökçen, Doç. Dr. Gürhan Aktaş, İzmir Kalkınma Ajansı'ndan Cangül Kuş ve

Çağdaş Güneş üstlendi. Kitaptaki fotoğrafların bir kısmı Ömer Durmaz Arşivi'nden sağlanmış.

İzmir'in görkemli endüstriyel mirasını ilk kez kayıt altına alan kitap "İzmir Endüstriyel Miras Envanter Raporu"nun da ilk adımı. Kitap yeniden işlevlendirilmiş ya da dönüşme olasılığı yüksek endüstri yapılarını da tanıtıyor. Kitap hazırlanırken "endüstriyel miras" işlevini yitirmiş ve tanımlanamayan yapıların da belirlendiği dile getiriliyor.

Kitabın ilk bölümünde liman arkası bölgesindeki yapıları tanıtılıyor. Kitabın ikinci bölümünde merkez ve çeperin endüstriyel mirasına yer veriliyor. Kitabın son bölümünde yerel sektörlerle doğrudan ilgili olan merkezin yanı sıra çevre ilçelerde yoğunlaşan diğer endüstri yapıları tanıtılıyor. Fabrikalar, depo yapıları, tabakhaneler, haller, değirmenler, dökümhaneler, Karantina Adası'na ilişkin bilgiler yer alıyor.

Kitabı okurken "İzmir'de böylesine görkemli bir endüstri mirasımız var da neden bir sanayi müzemiz yok? diye sormadan edemiyorsunuz. Ege Bölgesi Sanayi Odası ve İzmir Vakfı işbirliğiyle İzmir Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan bu değerli çalışmaya www.kalkinmakutuphanesi.gov.tr/dokuman/izmir-endustriyel-miras-envanteri/2200 adresinden erişebilirsiniz.

***

Yazar imza günleri

Yakın Kitabevi'nde bu hafta sonu iki yazar genç okurları için kitaplarını imzalayacak ve söyleşecek. Yazar Özlem Tezcan Dertsiz "Başka Umutlar" kitabını 27 Kasım 2021 Cumartesi günü saat 14.00-16.00 arasında, Oya Uslu ise "Hayalim Pupa Yelken" kitabını saat 15.00 - 17.00 arasında okurları için imzalayacak.
Kırmızı Kedi Kitabevi Alsancak Kültür Mahallesi'ndeki Şubesi'nde ise 27 Kasım 2021 Cumartesi günü "Bir Hürriyet Hikayesi", "Muhtıradan Darbeye" ve "Sevgili Anadolu" kitaplarını imzalayacak. Günay'ın okurlarla buluşması saat 13.00'de.

***

Karşıyaka 2020 kitabı ilçenin panoraması

Karşıyaka Belediyesi'nin kültür yayınları kapsamında basılan "Karşıyaka 2020" kitabı fotoğraflarla ilçe panoraması sunuyor. Kitap, Karşıyakalı fotoğraf sanatçısı Can Yücel'in objektifinden yansıyan görüntülerle, Karşıyakalı yazarların sözlerinden ve şairlerin dizelerinden küçük alıntılarla oluşuyor.

"Karşıyaka 2020" kitabı Nejat Yentürk tarafından yayına hazırlanmış. Aybala Yentürk ve Murat Kaya projenin yürütücülüğünü üstlenmiş. Birbirinden güzel Karşıyaka fotoğraflarının yer aldığı kitapta Necati Cumalı, Attila Karaosmanoğlu, Bilge Umar, Berin Taşar, Helena Van der Zee, Turan Muşkara, Demir Özlü, Önder Küçükerman, Cengiz İlhan, Ertuğrul Erol Ergir, Attila İlhan, Gülfem İren ve Gazi Mustafa Kemal Paşa'dan tümcelere ve dizelere yer verilmiş.

Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay kitabın, Karşıyaka'nın coğrafi ve insani dokusunu merak edenlere fikir verecek bir eser olduğunu belirtiyor. Nejat Yentürk, kitabın önsözünde bu güzel ilçeyi şu sözlerle tanımlıyor:

"Temelleri sahildeki ilk yerleşimin izlendiği 1820'lerde, ama asıl nüfus artışının yaşandığı 1860'larda atılmış bir "büyük kentten kaçış, onun olumsuzluklarına alternatif yaratma" öyküsüdür Karşıyaka. Anakent İzmir'de yapılamayan, özlenen birçok şeye imkan sağlayan, cazibeli bir karşı kıyıdır."

***

Çok satanlar

İz Bıraktığın Kadar Varsın - Esra Ezmeci - Destek Yayınları

Bir Masalda İki Kral Olmaz - Sacit Aslan - Kırmızı Kedi Yayınevi

Duvar - Ahmet Şık / Bahadır Öz - İleri

Balıkçı ve Oğlu - Zülfü Livaneli - İnkılap

Efsun - Selahattin Demirtaş - Dipnot

Zamir - Hakan Günday - Doğan Kitap

Fink - Murat Menteş - Alfa

Hayat Hanım - Ahmet Altan - Everest

Okçu'nun Yolu - Paulo Coelho - Can Yayınları

Azız Çoğuz Biziz - Aydan Onan - Meşe

Bu liste Duvar, Kırmızı Kedi, Pan, Remzi ve Yakın kitapevlerinin katkılarıyla hazırlandı.