Festivaller bir kenti sanat coşkusuyla buluşturan etkinliklerin başında gelir. Festival mevsimi diye girdik konuya, ama aslında festivallerin mevsimi yoktur. Dünyanın dört bir köşesinde, yılın hemen her ayında, sanatın farklı dallarında festivaller düzenlenir. Ülkemizde de durum farksız. Özellikle, yaz aylarında festivaller birbirini izliyor. Ama, bir ayrıntının altını çizmek gerek. Festivallerin büyük kısmı, Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerimizde. Elbette, Doğu ve Güneydoğu illerine atanan kayyumlardan böyle bir şey beklemiyoruz. Ama, Eskişehir ve Ankara dışındaki İç Anadaolu ve Karadeniz illerinde yaprak kımıldamıyor.

Festivaller yılın tümüne dağılmış olsa da, yoğunluk bahar ve yaz aylarında. İlkbaharı müjdeleyen İstanbul ve Ankara Uluslararası Film Festivalleri, yaz aylarında İstanbul ve İzmir’deki müzik festivallerinin ardından sonbahar festivalleri sökün eder. Eylül ayında, İstanbul bir çağdaş sanat bombardımanına maruz kaldı. Arter’in açılışı, İstanbul Bienali, Bienal’in paralel etkinlikleri kapsamında yüzlerce sergi, Contemporary İstanbul ve If İstanbul Film Festivali.... Film Festivalleri dur durak bilmiyor. Şu günlerde, Adana Uluslararası Film Festivali'ndeyiz. Bir hafta sonra Ayvalık’ta Başka Sinema’nın düzenlediği festival başlıyor. Ekim’de ise İKSV’nin Film Ekimi ve Antalya Uluslararası Film Festivali var. Bu yıl Adana ve Antalya büyükşehir belediyelerinin CHP’ye geçmesi, festivalleri ne yönde etkiledi; ‘Altın Koza’ ve ‘Altın Portakal’ adlarına geri dönüşün ötesinde ne gibi yenilikler getirdi göreceğiz.

Ege, festivaller takviminde önemli bir yere sahip demiştik. Bodrum, birbiri ardına gelen sanat festivalleri (Gümüşlük Festivali, Bodrum Müzik Festivali, Caz Festivali, Bale Festivali, Sinema Günleri) ile festival takvimindeki konumunu güçlendiriyor. Muğla’nın bir başka ilçesi Milas’ta düzenlenen Turhan Selçuk Uluslararası Karikatür Yarışması ve Uluslararası Zurnazen Festivali özgün nitelikleriyle öne çıkıyor. Aydın’ın Kuşadası ilçesinde Altın Güvercin Beste Yarışması, yıllar sonra yeniden başladı. Balıkesir’in Edremit ilçesinin Kitap Fuarı, Burhaniye Ören Kültür Sanat Festivali ve Zeytinli Rock Festivali; Çanakkale’nin Bozcaada ilçesindeki Homeros Okumaları ve önümüzdeki günlerde gerçekleşecek Ekolojik Filmler Festivali festivaller takviminde yer alan nitelikli etkinlikler arasında.

İzmir’de Tunç Soyer yönetimi, henüz sanat alanında yeni bir etkinliğe imza atmazken, ilçelerin bir kısmı sanata verdikleri değerle öne çıkıyor, bir kısmı ise, sessizliğini koruyor. AKP’ye geçen Bergama Belediyesi Tiyatro Festivali’ni, Aliağa Belediyesi Caz Festivali’ni iptal etti ama Aliağa’da Demokrasi Platformu’nun düzenlediği Emek ve Barış Şenlikleri, Bergama’da Çevre Filmleri Festivali yapılabildi. Dikili Belediyesi’nin Kültür, Sanat, Demokrasi ve Emek Festivali kapsamındaki BGST dans atölyesi, Jehan Barbur konseri ve “Adalet Sizsinizé oyunu, Çiğli Belediyesi’nin Zafer, Barış, Kurtuluş Etkinlikleri kapsamındaki Kardeş Türküler konseri; Selçuk’ta “Geçmişi Hisset, Geleceği Keşfet” mottosu ile düzenlenen EFEST kapsamındaki Hayko Cepkin, Mercan Dede konserleri, 25 yıl aradan sonra yeni başkanın gayretiyle yeniden başlatılan, “Ege’nin İki Yakası” konseptli Çeşme Festivali kapsamındaki Elefteria Arvanitaki, Cafe Aman, Hüsnü Şenlendirici konserleri ile Devlet Opera ve Balesi^nin “Zorba” balesi, Foça’da Sinema Günleri ve Kitap Günleri, Urla’da Barbaros köyü Oyuk Festivali, Tiyatro Festivali ve Bağbozumu Şenliği kapsamındaki Olten Filarmoni konseri, Karaburun’daki Börklüce Şiir Günleri, Buca Belediyesi’nin düzenlediği Balkan Festivali Sonbahar’da İzmir ilçelerini sanatla buluşturan etkinliklerin başlıcalarıydı. Önümüzdeki günlerde düzenlenecek olan Urla Caz Festivali, Önder Focan’dan Ayşe Gencer’e, Birsen Tezer’den Neşet Ruacan’a, Erkan Oğur’dan Kerem Görsev’e uzanan bir dizi sanatçıyı Urlalılarla buluşturacak. Karşıyaka Belediyesi’nin henüz hazırlık aşamasında olan Karşıyaka ve Kuzey Ege Adaları Festivali projesi heyecan verici... Bunların yanı sıra, çeşitli ilçelerde tarım ürünleri ve doğal bitkilerin adını taşıyan pek çok etkinlik/festival düzenlendi.

İzmir, Eylül’ü Fuar’la karşıladı; 88. İzmir Enternasyonal Fuarı ile. İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, İZFAŞ tarafından düzenlenen Fuar’ın içeriği, tematik bir bütünlük içermeyen, sergileme konsepti açısından zayıf standlarıyla geçen yılların tekrarı niteliğindeydi.. Partner ülke Çin Halk Cumhuriyeti teknoloji ağırlıklı bir gösteri sunarken, odak ülke Hindistan geçen yıl olduğu gibi giysi ve aksesuar satışlarına öncelik vermişti. Kitap Sokağı, yeme-içme standlarından geçilmeyen Fuar içinde yabancı bir süs gibi kalıyor ve ilgi çekmiyordu. Hedef kitlesini belirlemeyen bir fuarın kaçınılmaz akıbeti... Fuar kapsamında Çim alanda, Mogambo’da ve Rock Sahnesi’nde yer alan konserler -özellikle Goran Bregoviç, Glykeria, Mor ve Ötesi- doyurucuydu ama bazı tercihlerin yanlış yapıldığı görülüyordu. İspanyol müziğinin en önemli seslerinden Monica Molina’nın çim alanda ilgi görmemesi üzücüydü; dinleyicilerin önemli bir kısmı yarıda terk etti konseri. Oysa, aynı gece Mogambo’da olan Leman Sam'la yer değiştirselerdi, Molina gerçek dinleyicisine kavuşur, Leman Sam da daha geniş bir kitleyle buluşabilirdi... Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu, Fuar dışında da pek çok konsere ve tiyatro oyununa ev sahipliği yaptı, yapmaya devam ediyor. Şener Şen’in yönetip, oynadığı “Zengin Mutfağı” ve “Zülfü Livaneli ile Sevdalım Hayat” dinletisi yılın önemli sanat etkinlikleri arasındaydı. Başka alanlardaki etkinliklere de bir başka yazımızda değiniriz. Sizler de, bu arada Arkas’taki Picasso sergisini ve Konak Pier’de Film Ekimi’nin İzmir gösterilerini izlersiniz...