Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği'nin yaptığı medya izleme çalışması kapsamında 5 gazete, 3 haber sitesi ve 3 TV kanalı 1 yıl boyunca izlendi, engelli kadınlar ve kız çocukların ayrımcılığa uğradığı tespit edildi

Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği, engelli kadınlar ve kız çocukların medyada nasıl görüldüğünü ve gösterildiğini haber örnekleri üzerinden izlemek, temsil biçimlerini toplumsal cinsiyet bakış açısıyla tartışmaya açmak ve engelli kadınların medyayı bir güçlenme aracı olarak nasıl dönüştürebileceğine dair önerilerini yaygınlaştırmak üzere bir medya izleme çalışması yaptı.
Etkiniz Avrupa Birliği Programı’nın desteğiyle yürütülen Medyada Engelli Kadınlara Yönelik İnsan Hakları İhlallerinin İzlenmesi başlıklı çalışmada Türkiye medyasından 5 gazete, 3 haber sitesi ve 3 televizyon kanalı, geliştirilen özgün göstergelerle 2022 yılı boyunca izlendi. Engelli kadınlar ve kız çocuklara dair veya engelli kadınlar ve kız çocukların yer aldığı 94 haber ve 6 TV ana haber bülteni kapsayıcılık, erişilebilirlik ve toplumsal cinsiyet eşitliği bağlamında analiz edildi. İzleme çalışması kapsamında engelli kadın ve kız çocukların en çok haberleştirildiği şu başlıklar altında gruplandı:

• Şiddet: Cinsel istismar, kadına karşı şiddet, kadın cinayeti, ihmal
• Toplumsal cinsiyet normları: evlilik, cinsellik, üreme
• Bakım: Bağımlı yaşam, fedakarlık, yoksulluk
• Başarı hikayeleri: Spor, sanat, eğitimde mucizeler
• Yaşam ve gelişim: Sağlık hizmetleri, sosyal güvenlik, özerklik
•    Erişilebilirlik: Doğal afetler, acil durumlar, kamusal yaşam

DOĞAN: HAKLARIN İHLALİ

Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Selen Doğan, izleme bulgularının, engelli kadınların medya içeriklerinde eksik/düşük temsilinin farkında olarak, onların medya görünürlüğünü desteklemek, özellikle haber içeriklerinde engelli kadınların haklarının ihlaline dikkat çektiğini söyledi. Engelli kadınların birey olarak görünmez ve önemsenmezliğinin yanı sıra medya aracılığıyla insan haklarının ihlal edildiğine, ayrımcılığa uğradıklarını ve dışlandıklarını gözlemlediklerini belirten Doğan, şu ifadeleri kullandı: “Kalıp yargılardan arındırılmış, engelli kadını veya kız çocuğu haberin nesnesi yerine hak sahibi bir birey olarak ele alan veya bu hak öznesinin görüşlerine yer veren haberlere de rastlandı. Bunlar sınırlı sayıdaydı ve bu haberlerin çerçevesi kadınların başarı hikayelerine odaklanıyor ve engelli kadın bireyi kahramanlaştırıyor. Bu haberler engelli kadın ve kız çocukların eğitim, sağlık, kamusal alanların erişilebilirliği, romantik veya sosyal ilişkileri gibi yaşamın diğer alanlarında hem sağlamcılık hem de cinsiyet temelli yaşadıkları zorluklara dikkat çekmiyor. Özetle, izleme çalışması medyanın engelli kadın ve kız çocukları belli bir açıdan gördüğünü ve kalıp yargılarla gösterdiğini ortaya koydu.”

Otizm camiasından vaat tepkisi

Türkiye, Cumhurbaşkanını pazar günü seçti. İkinci tura hazırlanan iki aday da seçmen için çeşitli vaadlerde bulundu. Aslında engellilik alanı bütün vaatler arasında yine son sıralardaydı, söylenenler yetersizdi.
Ancak bu süreçte Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın, retweet yaptığı bir twit özellikle otistik çocuğu olan aileler arasında büyük tepki çekti.
Benim bir şey anlatmama gerek yok, gelen yanıtlar her şeyi anlatıyor.
O twite gelen tepkilerden bazılarını sizin için derledim.