YAZAN / Zafer Akça (Türk Ulaşım Sen İzmir 2 No'lu Şube Başkanı)

Devlet Hava Meydanları İşletmesi kuruluşunun misyonu; hava trafik yönetimi ve havaalanı işletmeciliği alanında, küresel boyutta rekabet gücüne haiz dünyanın öncü kuruluşlarından biri olmaktır. Bu yolda da gerçekten öncü kuruluş olmuştur. Türkiye genelinde DHMİ Genel Müdürlüğü'nde yaklaşık on bin personelimiz çalışıyor. Ancak havacılık tazminatı işçilerin kanayan yarası, canını acıtıyor.

Peki nedir havacılık tazminatı? Nereden gelmektedir? Geldiği yer Belçika'da Euro Control Merkezi'dir. Euro Control Merkezi, 1960 yılında 6 Avrupa ülkesi tarafından kurulmuştur. Türkiye, 1989 yılında üye olmuştur. Şu an, 39 Avrupa ülkesinde havacılık sahasında ilk 5 ülkenin içinde olan başarılı bir kurumdur. Burası havacılık hizmeti veren ülkelerin hava sahası kullanıldığında kesilen ücretlerin bir havuzda toplandığı ve daha sonrada o ülkede bu hizmeti veren kuruma ve çalışanlarına ödenen bir ücrettir. Diğer bir anlamda döviz girdisi olarak düşünebiliriz. Bu ücreti, 2005 yılında Türk Ulaşım Sen genel merkezimizin girişimleri, genel müdürlüğümüzün yazışmaları ve YPK'nın kanunlaştırmasından sonra almaya başladık.

Fakat personel arasında eşit oranda bir dağılım yapılmadı. Aynı kurumda hizmet veren arkadaşlarımız 3 gruba ayrılarak bir ayrımcılık yapıldı ve bu gruplar arasında tazminatlarda uçurumlar oluştu.

Tarihte tüm isyanlar adaletsiz uygulamalardan çıkmıştır. Türk Ulaşım Sen olarak talebimiz grupların kaldırılarak hiyerarşik bir sıralamaya göre her bir arkadaşımıza adaletli dağıtım yapılmasıdır. Bizim kurumumuz bu kadar başarılı ise bunun sebeblerinden biri de personelimizin kalifiye ve kaliteli oluşundandır. Sonuç olarak personelimize verilecek her bir kuruş havacılık tazminatı ülkemize döviz girdisi olacaktır. Bir de bu tazminatlardan gelir vergisi kesildiği için devlet bütçesine de katkı sağlamaktadır.

Öte yandan, hükümet, din görevlileri, polisler, hemşireler ve öğretmenlerin ek göstergelerinin 3600’e çıkarılacağı yönünde açıklamalar yaptı. Türk Kamu Sen olarak, ek gösterge sorununun yalnızca belli unvanları kapsamadığı, bütün kamu görevlilerinin ek göstergelerinin yeniden düzenlenmesi ve var olan hiyerarşik sorunların ve adaletsizliklerin giderilmesi gerektiği düşüncesindeyiz. Türk Kamu Sen, tüm kamu çalışanlarının ek göstergelerinin yeniden düzenlenmesini çok uzun bir süredir her platformda ve ziyaretlerinde ilgili taraflara ısrarla iletiyor. Biz bunun tüm memurları kapsaması gerektiğini düşünüyoruz. Bu tüm emeklilerimizi ilgilendiren bir konu. Maaşlar arasında büyük farklar var. Eğer bu noktada bir kazanım elde edersek eşitliği ve adaleti sağlayabiliş olacağız. Türk Ulaşım Sen Sendikası olarak biz bunlarla ilgili yetkili makamlara belgeleriyle anlatmaya çalışmaktayız ve sonuçta başaracağımıza inanıyoruz. Tüm mesai arkadaşlarımızın da bu işin takipçisi olduğumuzu bilmelerini isterim.