Haber/ Didar DEMİRCİ

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında FETÖ şüphelisi görülen 150 bine yakın kişinin görevinden ihraç edildiğini ve bu kişilerin yargılanması için OHAL Komisyonu kurulduğunu hatırlatan Eğitim Sen İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Veysel Beyazadam, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Eğitim Sen’e üye olan toplam bin 602 kişinin görevinden ihraç edildiğini açıkladı.

Savaş karşıtı politikalar izledikleri, yoksulluğa, haksızlığa karşı çıktıkları ve demokrasiden yana olup ses çıkardıkları için KHK ile görevlerinden ihraç edilen üyelerinin bir türlü dosyalarının incelemeye alınıp karara bağlanmadığını dile getiren Beyazadam, “OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu aracılığı ile göreve iade edilen üye sayımız 114, dosyaları reddedilen üye sayımız 151 ve Bakanlık Disiplin Kurulu kararıyla ihraç edilip, mahkeme kararıyla göreve iade edilen üye sayımız ise 24. Komisyon aracılığıyla toplam dosyaların yüzde 87’si karara bağlanmıştır. İhraç edilen Eğitim Sen üyelerinin karara bağlanan dosya oranı ise yüzde 17.8’dir. İktidar, 15 Temmuz 2016 darbe girişiminden sonra -Eğitim Sen olarak görüşümüz o yönde- FETÖ’cülerle birlikte kendisine muhalefet olan kişileri de cezalandırdı” şeklinde konuştu.

Dosyalar karara bağlanmadı

Görevlerinden ihraç edilen üyelerinin daha önce haklarında açılmış herhangi bir davanın dahi olmadığını vurgulayan Beyazadam, “İhraç edilen üyelerin durumu dönemin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a sorulduğunda şunu demişti: Biz adli değil, idari tasarrufla ihraç ettik. Buradaki ifade de bizim düşüncelerimizi kanıtlar yöndedir” diye konuştu. Beyazadam, “İhraç edilen kişilerin yüzde 87’sinin dosyaları olumlu veya olumsuz bir şekilde karara bağlandı. Ancak Eğitim Sen üyelerinin dosyalarını bilerek en sona attılar ve bir türlü karara bağlamıyorlar” dedi.

Cezalandırıyorlar

Muhalefet olarak görülen Eğitim Sen üyelerinin dava dosyalarının görüşülmeyerek, sona atılarak cezalandırıldığını dile getiren Beyazadam, “Bunun bize özel bir durum olduğuna inanıyoruz. Bize karşı üst düzey insanlar ‘ağaç kökü yesinler’ dedi. Burada ekstradan bir cezalandırma ve geride kalanları sindirme, gözdağı verme var” ifadelerini kullandı. Beyazadam ayrıca, OHAL Komisyonu'yla göreve iade edilmeyen üyelerinin yargıya gitme yolunun açıldığını da belirterek, “Mahkemeye takıldılar. Mahkeme görüşmeye almıyor. Mahkeme bizi yargılasın istiyorlar ancak kanun önünde savunma hakkı bile vermiyorlar. Ankara’daki Bölge İdare Mahkemeleri bu anlamda ihraç edilen arkadaşların dosyalarını görüşmüyor. Yargı da geciktiriyor” diye konuştu.

İntihar edenler oldu

KHK ile ihraç edilen üyelerin bir başka yerde çalışmasına dahi müsaade edilmediğini, açlığa, sefalete terk edildiğini dile getiren Beyazadam, “Öğretmenlerin diplomalarını geçersiz kıldılar. Hayatın zorluklarına dayanamayıp intihar edenler de oldu. Sayı olarak net bir bilgimiz yok. Ayrıca, gündelik işler gibi inşaat işlerinde çalışıp hayatını kaybedenler, geçim zorluğu ve bu sebepten ötürü ailesi parçalananlar oldu. Bunun yanı sıra hala hakkını arayan, suçsuzluğu ispatlansın diye direnen arkadaşlarımız da var” dedi.

Beyazadam, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz OHAL Komisyonu’nun ret verdiği kararın bozularak, arkadaşlarımızın acilen göreve iadesini istiyor ve OHAL’in lağvedilmesini istiyoruz. Temel derdimiz bu! Bu hukuksuzluk son bulsun. Bir dava dosyası bile olmayan arkadaşlarımızın yargılanmadan ihraç edilmelerini haksız hukuksuz buluyoruz. Adaletin tecelli etmesini istiyoruz. Bunun için mücadele etmeye kararlıyız. Bütün arkadaşlarımız göreve iade edilene dek kararlılıkla mücadele sürecektir.”