Ocak ayı ünlü yazarların, şairlerin doğum ve ölüm günleriyle de anılır. Burada hepsini yazmam olanaklı değil; ancak dört yazın emekçisini anacağım bugün. Hepsini saygıyla, sevgiyle, özlemle anarak…

NECATİ CUMALI

Ne zaman Urla’ya yolum düşse Necati Cumalı’yı anarım. Adıyla taçlanan Anı ve Kültür Evi’ndeki buluşmaları, görüntüleri anımsarım. 

Bu dünyadan bir Necati Cumalı geçti 10 Ocak 2001’de, 80 yaşında. Şiir, öykü, roman, deneme, günce, oyun… Yapıtlarıyla, içindeki çocukla… “Eksik Güneşler”le… 

 “Kaç günümüz varsa şunun şurasında/O kadar güneşimiz var/Her günlük hakkımızdır mutluluk/Anla/Dün bugün eksilen güneşler/Ödenmez yarınla”

CEMAL SÜREYA

2001 Ocak ayında yitirdiğimiz şiirin sevda sözlerine, aşklarına imza atmış, şapkasını şiir çiçekleriyle donatmış Cemal Süreya’yı anmamak olası mı?

İkinci Yeni’ye karşı olanların da değer verdiği Cemal Süreya, sanki ölümünü sezmişcesine “Üstü Kalsın”ı  özdeyiş gibi yazıp sundu okurlarına. Bir bildiriye imza atar gibi. “Ölüyorum tanrım/Bu da oldu işte./Her ölüm erken ölümdür/Biliyorum tanrım./Ama, ayrıca, aldığın şu hayat/Fena değildir.../Üstü kalsın...”  

1931’den 1990’a değin 59 yıllık kısa bir ömür; ama yine de sanatla, yazınla, şiirle, dergicilikle, kamudaki çalışmalarla, aşklı zamanlarla yoğun bir yaşam…

Evet hayat kısa, ama kuşlar uçuyor hâlâ!  

A.NEYZAR KARAHAN…

Hayat kısa dedik ya, İzmir’in beyaz saçlı şair prensi(!) Neyzar Karahan için de öyle oldu!

Demek yedi yıl oldu ha! Arkadaşım, can dostum, şiir yoldaşım Abdullah  Neyzar Karahan’ı 7 Ocak 2017’de yitirmiştik! Eksik yaşadı, sessizce ayrılıverdi bizden! 

Bir sevgi adamıydı Karahan. Sevgisizliğe başkaldırırdı dizelerindeki gibi: “Ne kadar kalın örerlerse örsünler/Yıkılacak bir gün/Sevgisizin erdemsizin duvarları”. 

Yanlışlığın ayrımında, yanlışlık yapmadığının bilincindeydi: “Bir yanlışlık var, ama ben yanlış değilim/Yanlış değildir insanın insanca sevmesi… Bunca sıkıntılar…/Hangi ozanın dizelerinde şiire duracak kim bilir?”

Şimdi ortak dostlarımız Şadan Gökovalı, Ayhan Çıkın, Aydın Karasüleymanoğlu, Ayhan Can, Sina Akyol, Sezer Odabaşıoğlu, Turgut Erbek, Timuçin Özyürekli, Onur Şenli… İle de  göğün geniş avlusunda buluşmuşlar mıdır dersiniz?

ONAT KUTLAR

Şair, öykücü, sinemacı, eleştirmen kimlikleriyle tanınan Onat Kutlar 1950 kuşağındandır. Gaziantepli tanınmış bir ailenin çocuğu olan Kutlar’ın yapıtları varoluşçu düşüncenin etkileri, kent bunalımının yansımalarıyla örülüdür.

Tek öykü kitabı “İshak” ise bunalım içindeki bireyin kaçışını, farklı yaşam peşinde oluşun izlerini duyumsatır.

Yusuf ile Kenan, Hakkâri'de Bir Mevsim, Deli Kan ve Hazal gibi filmlerin senaryolarını yazan ve pek çok ödüle değer görülen Kutlar’ı ne yazık ki 11 Ocak 1995’te bombalı bir saldırıda yitirdik!